Kan ik quinoa überhaupt rauw eten? Ja!Als je quinoa rauw wilt eten, dan moet je zeker onbehandelde quinoazaden gebruiken en ze goed wassen tot het water helder is om de saponines te verwijderen.
De meeste quinoa soorten bevatten saponines (bittere stoffen), die je eraf moet spoelen om een bittere smaak te voorkomen. Onze Nederlandse Quinoa heeft een zeer laag saponine gehalte (<0,11%) en hoeft daardoor dus niet vooraf gespoeld te worden.
Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur.Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen de kans op darmkanker. Quinoa bevat geen gluten en is daarom ook een geschikte keus voor mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit.
Een portie van 100 gram quinoa bevat meer eiwitten dan een glas melk. Als je spieren wilt kweken, dan zorgen eiwitten ervoor dat beschadigde spiervezels weer opbouwen. Daarom quinoa ideaal voor sporters: het levert gezonde koolhydraten en plantaardige eiwitten. Quinoa is goed voor degenen die willen afvallen.
Hoeveel quinoa per persoon je heb je nodig? Het is natuurlijk wel afhankelijk van het gerecht, maar gemiddeld heeft een persoon genoeg aan zo'n 75 gram quinoa. Ongeveer een half koffiekopje dus. Of zo'n 7 eetlepels.
De zwarte quinoa is toch wel echt de parel onder de quinoa's. Dankzij een uniek extra stofje, anthocyanine, een antioxidant, is dit de gezondste variant van de drie. De smaak is vergelijkbaar met die van rode quinoa, maar de structuur heeft nog meer bite.
Als je regelmatig quinoa eet, zit je dus goed! Voor iedereen, maar in het bijzonder voor vegetariërs, veganisten en sporters, die wat meer op hun eiwitinname moeten letten dan anderen. Quinoa bevat twee keer zoveel hoogwaardige eiwitten als vergelijkbare producten zoals rijst.
Zilvervliesrijst bevat bijna net zoveel vezels als quinoa en volkoren couscous met 9 gram zelfs iets meer. Voor een vezelrijk dieet zijn dus volkorengranen en quinoa de gezondste opties. In vergelijking met rijst en couscous bevat quinoa de grootste hoeveelheden mineralen zoals fosfor, kalium, ijzer, koper en zink.
Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur. Maar voor de stoelgang is bulgur dan weer goed, omdat deze de meeste vezels bevat. Beide zitten vol vitamines en daarom is er niet per se een betere keuze.
Net zoals rijst, boekweit en soja bevat quinoa geen gluten. Hierdoor is het een dankbaar alternatief voor wie glutenintolerant is of voor wie graag op de lijn let. De quinoazaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten.
Quinoa is in Nederlandse winkels de afgelopen tijd fors in prijs gestegen. En door de wereldwijd toegenomen vraag is er ook een tekort. Quinoa bestaat uit zaadkorrels en wordt vaak gegeten als alternatief voor rijst of pasta.
Het is niet veel gezonder dan andere volkorengranen, het bevat minder vezels dan volkorenbrood of havermout en ook niet bijzonder veel eiwit: maar vier procent.” Wat je zelden leest bij populaire bloggers, is de moeilijke situatie die quinoa veroorzaakt heeft bij de boeren in Peru en Bolivia.
Wat is quinoa? Quinoa (kien-wa) is een oud gewas en kent zijn oorsprong in het Andes gebied in Zuid-Amerika. In Bolivia en Peru wordt relatief veel verbouwd. In Nederland is quinoa ook wel bekend als gierstmelde.
De quinoa niet afspoelen
Je komt er misschien mee weg om je rijst niet altijd af te spoelen (beter wel), maar quinoa moet je echt in een zeer fijne zeef minstens dertig seconden onder de koude kraan houden en een beetje blijven rondwoelen met je vingers.
Quinoa is bijna met alles te combineren. Je kunt het heel goed als vegetarische maaltijd eten maar ook combineren met garnalen, kip of gebakken spekjes. Ook wat kruiden betreft kun je eindeloos combineren, een snufje kerrie, tijm of paprikapoeder smaakt heerlijk door de quinoa.
De quinoa moet goed geroerd worden totdat het water troebel wordt. Verwijder het water door af te gieten of een zeef te gebruiken. Opnieuw de kom quinoa met koud water vullen (herhaal stap 2) Na 2-3 keer spoelen wordt het water niet meer troebel.
Wie goed naar de voedingswaarden kijkt, ziet wel dat quinoa een hoger vetgehalte heeft dan rijst en pasta. "Maar dat zijn natuurlijke vetten, die zijn juist goed", zegt Van Loo. Ook geeft quinoa sneller een verzadigd gevoel. "Het neemt veel meer water op dan rijst of pasta, waardoor je er minder van hoeft te eten.
Er zitten 375 kilocalorieën in 1 kopje (106 gram) quinoa.
Boekweit is net als quinoa een plant en geen graan. Lekker in brood, pannenkoeken of koeken. Bulgur zijn tarwekorrels gemaakt van durum. Het meest bekend is het gerecht tabouleh of pilav.
De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als basis voor maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of volkoren couscous.
Kortom: Quinoa is een zaad geclassificeerd als een pseudograan. Qua voedingswaarde wordt het gezien als een volkoren graan en is het glutenvrij. Er zijn meer dan 3000 soorten quinoa (2). De meest voorkomende soorten zijn de rode, zwarte en witte quinoa.
We helderen om te beginnen meteen even iets op: quinoa is geen graan. Quinoa wordt wel pseudo-graan genoemd. Het lijkt op graan, je gebruikt het op soortgelijke manieren als graan, maar eigenlijk is quinoa een zaad.
Hoeveel quinoa per persoon? Als je quinoa wilt klaarmaken dan moet je eerst kijken naar de hoeveelheid die nodig is per persoon. In principe volstaat het om tussen de 50 en 70 gram ongekookte quinoa te voorzien. Let wel, de exacte hoeveelheid die je nodig hebt kan afhankelijk zijn van je gerecht.
In 100 gram gekookte quinoa zitten 21,3 gram koolhydraten.