De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is doorgaans krachtig. Een perfecte smaakmaker! Ook voor sausjes.
Doorgeschoten prei is nog steeds eetbaar maar er zit een harde stengel van binnen. Dat wil je voorkomen.
Prei is een ongewone maar heerlijke groente om in de tuin te kweken. Ze lijken veel op uien en worden vaak gebruikt in gastronomische gerechten. Een veelvoorkomend probleem dat tuinders hebben met deze alliums is het doorschieten van prei. Wanneer prei zaad heeft gekregen, wordt het taai en oneetbaar .
Wanneer je prei verwerkt in de keuken, haal je de buitenste verlepte of vuile bladeren eraf.En ook het onderste stukje waar de wortels aan zitten is veel te hard en te taai om te eten.
Prei oogsten, bewaren en bereiden
Prei is te oogsten in de maand oktober. Als je merkt dat de steel nog niet dik genoeg is, moet je de prei nog even door laten groeien. Vergeet de prei niet aan te aarden aan het begin van de maand. Dit zorgt voor de herkenbare witte onderkant van de prei.
De standaardmaat voor het oogsten van prei is wanneer de stengelbreedte groter is dan één inch . Sommige kleinere variëteiten rijpen bij een diameter van een halve tot driekwart inch. Een kwaliteitsprei moet een stevige, witte stengel hebben die langer is dan drie inch.
De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is doorgaans krachtig. Een perfecte smaakmaker! Ook voor sausjes.
Doorgeschoten spinazie is heel goed te eten, tjidens het oogsten de zaadkoppen gelijk er uit snijden. Laat niet te veel doorschieten, de plant gaat snel verhouten( de cellen worden dan harder).
Ze smaken zoeter en milder dan uien. Prei bestaat uit langwerpige, witte bollen met breder wordende en donkerder wordende groene bladeren aan de bovenkant. De bol eindigt op een punt, vaak met wortels die er nog aan vastzitten. De bollen en lichtere groene bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw of gekookt worden gegeten .
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gekookt worden. 10 minuten koken is voldoende.
Als uw prei begint te schieten (bloeien), verwijder dan zo snel mogelijk de stengel, terwijl de knop nog groen en stevig gesloten is . Deze jonge bloemknoppen, bekend als scapes, zijn heerlijk, zowel licht gekookt als rauw, en hebben een zeer milde smaak, vaak vergeleken met asperges.
Er werd een analytische studie uitgevoerd met odds ratio's (OR) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (BI). Veertig personen werden gerekruteerd voor de analytische studie (28/40 gevallen). Multivariabele analyse vond dat prei in kaassaus het enige item was dat geassocieerd werd met ziekte (aOR 51,1; 95% BI 4,13–2492,1).
Prei kan in de grond blijven zitten totdat u het nodig hebt , maar wees voorzichtig dat het niet te drassig wordt.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Prei heeft vliegende insecten nodig voor zijn bestuiving. Dit kunnen vliegen, zweefvliegen, bijen, hommels en andere vliegende insecten zijn. Zij worden aangetrokken door de mooie, witte bloemetjes. Prei schiet voortijdig in het zaad bij temperaturen die lager liggen dan 18 °C.
De bos met plantjes wordt in een grote emmer met water gezet en vervolgens worden de plantjes stuk voor stuk uit de bos gehaald om te verplanten. Veel moestuiniers knippen hierbij het bovenste deel van het plantje af om de groei te bevorderen. Zelf laten we dit vaak achterwege en ook bij ons groeit de prei prima.
Snijd de draderige wortels en donkergroene bladeren eraf. De taaie toppen gebruik je niet in de meeste preirecepten, maar ik bewaar ze graag voor groentebouillon.
Het groene gedeelte van prei is nog perfect eetbaar. Let er wel op dat je het groen goed spoelt, er zit soms nog wat aarde tussen. Om ermee aan de slag te gaan snijd je het groene deel wat fijner en laat je het meestoven met de rest van de prei. Je kan het ook kort aanbakken of grillen voor een knapperig effect.
Ze zijn perfect voor bouillon, soepen, braden of als perfecte toevoeging aan gefrituurde sjalotten. Snijd de groene preitoppen gewoon in dunne plakjes. Doe ze in een kom en bedek ze met koud water.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Een ontkiemende tomaat kunt u misschien beter links laten liggen, maar een kleine paprika in een andere paprika kunt u zonder problemen opeten, als u dat wilt. Ook wortelen kunnen uitlopers krijgen. Net als bij uien en knoflook zijn die niet per se schadelijk, maar het is wel lekkerder om ze te verwijderen.
Sommige voedingsstoffen in fruit en groenten, zoals bepaalde vitaminen, zijn oplosbaar in water . Als je fruit en groenten wast nadat ze zijn gesneden, worden veel van de voedingsstoffen verwijderd, omdat ze oplossen in het water dat wordt gebruikt om ze schoon te maken. Sommige vitaminen en mineralen worden ook afgebroken als ze te lang worden gekookt.
kun je gewoon eten. die stengel is het begin van de bloeiwijze van de prei, maw die stengel is dan aan het doorschieten. zou ie nog wat langer in de grond hebben gestaan, dan zou ie gebloeid hebben. die kern is wat harder dan de rest, maar verder is er geen verschil.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien. Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.
Driehoekige prei identificeren
Het is een duidelijke verwant aan daslook en kan velen verwarren, maar heeft een veel mildere smaak en dunnere bladeren. Het groeit graag op akkerranden, oevers, bermen en braakliggende terreinen, maar ook in open bosgebieden.