Plexiglas is prachtig spul om mee te werken, mits je daarvoor het juiste gereedschap hebt. In dit geval is het juiste gereedschap een lasersnijmachine. Met een zaagje, vijl en schuurpapier krijg je nooit hetzelfde resultaat als een professionele bewerking.
U kunt het beste een cirkelzaag of decoupeerzaag gebruiken. Beide soorten plexiglas zijn overigens niet geschikt voor handmatig zagen.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.
Gebruik een fijnvertand zaagblad, bijvoorbeeld voor metaal, bij voorkeur non-ferro metalen. We raden aan om de zaaglijn aan beide zijden met een scherp mes iets in te snijden, om breuk aan het oppervlak te voorkomen. De ondersteuning van de plexiglas plaat is erg belangrijk, meer nog dan bij het cirkelzagen.
Plexiglas kan op verschillende manieren bewerkt worden. Zo is het mogelijk om Plexiglas te buigen, zagen, frezen, boren en lasersnijden. Voor het bewerken is het wel belangrijk dat de juiste Plexiglassoort wordt gekozen.
Het is raadzaam om de plaat ook aan de onderliggende zijde af te plakken met schilderstape, zeker bij dunnere platen (dunner dan 5 millimeter). Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor.
Geëxtrudeerd Plexiglas heeft namelijk een hoge spanning in het materiaal, waardoor het makkelijk kan breken. Je kunt dus beter kiezen voor gegoten Plexiglas. Dit materiaal is tijdens het productieproces namelijk niet geëxtrudeerd, oftewel “uitgerekt”, waardoor er minder spanning in zit.
Ook is het verstandig om een transparant rubberen ringetje om de schroef te doen. Die beschermt het Plexiglas tegen de schroef en houdt de schroef tegen als het materiaal uitzet.
De spenglerschroef wordt veel toegepast bij het bevestigen van kunststof platen. De schroeven zijn voorzien van een RVS ring met EPDM ring.
Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm. Acrifix heeft, anders dan bij andere lijmen, geen kleefkracht maar zorgt ervoor dat de contactoppervlakken week worden en samensmelten. Daarom lijkt het verlijmen van plexiglas eigenlijk meer op lassen, dan op regulier lijmen.
Plexiglas is duurzaam
Het heeft een lange levensduur. Alle plexiglas platen van Plexiglas.nl zijn voorzien van een UV-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat de kunststof niet verweert of vergeelt. Wanneer het materiaal goed wordt onderhouden kan het voor vele jaren meegaan in de oorspronkelijke kleurtint.
Materiaalsoort(en)
Wanneer je echter een materiaal zoekt wat altijd met water in aanraking komt, zoals bij een aquarium of watertank, raden we je de materialen plexiglas, polycarbonaat, HDPE, HMPE of Hard PVC aan.
Glas heeft namelijk een luxe uitstraling, de randen zijn gepolijst en foto's op glas blijven jarenlang mooi. Het is niet zo dat plexiglas snel verkleurd, maar echt glas zorgt ervoor dat jouw foto veel langer van topkwaliteit blijft. Een bijkomend voordeel is dat een wanddeco van glas overal geplaatst kan worden.
Gebruik een ijzerboor met een gebruikte plaat. Een gloednieuwe plaat kan voor hapjes zorgen, hierdoor kan de plexiglas plaat gaan scheuren. Kleine hapjes zijn te verwijderen door de plek voorzichtig te schuren. Gebruik de boor op middelhoge snelheid.
Het is ook geen probleem om het plexiglas zelf rond te zagen. Mits u over de juiste apparatuur en benodigdheden beschikt, is plexiglas redelijk geschikt om zelf te bewerken. Houdt u er rekening mee dat enige ervaring wel gewenst is, en het gekozen gereedschap van grote invloed is.
Gegoten Plexiglas kun je schuren met een zware machine, geëxtrudeerd Plexiglas echter niet. Wanneer je geëxtrudeerd Plexiglas onder teveel druk schuurt met een zware machine, wordt er namelijk extra spanning/stress opgebouwd in de plaatrand.
Zowel gegoten plexiglas als geëxtrudeerd plexiglas (budgetvariant) zijn geschikt om te buigen. Met de juiste ervaring en voorbereiding kunnen niet alleen professionals maar ook handige thuisklussers aan de slag met buigbaar plexiglas met bijvoorbeeld een verfbrander, warmtespiraal of heteluchtoven.
- uitzettingscoefficient: 0,07 mm per meter per graad celcius. Dit betekend dat als u een plaat van 1000 x 1000 mm monteerd bij 20 graden en het in de zomer 45 graden wordt de uitzetting van de plaat als volgt wordt berekent: 45 - 20 = 25 graden x 0,07 mm = 1,75mm zet de plaat van 1000 mm uit.
Verwerking is mogelijk zonder pluggen in diverse ondergronden zoals baksteen, massieve kalkzandsteen, gipskartonplaten of beton. Conventionele schroeven vereisen een extra plug voor het bevestigen van deze ondergronden, wat geen lange levensduur garandeert bij een breed scala aan temperatuuromstandigheden.
Dit kan gebeuren tijdens het inschroeven of na verloop van tijd door werken van het hout. Bijvoorbeeld door temperatuurverschillen of bij vocht in het hout kan hout gaan uitzetten of krimpen. Zoals je je kunt voorstellen wordt er dan veel gevraagd van de sterkte van de schroef.
Plexiglas platen, officieel acrylaat platen, zijn kunststof platen met een super sterk karakter. Deze platen staan bekend als wel 25x sterker dan glas van 3 mm dik. Dit maakt het materiaal dan ook weerbestendig en slagbestendig.
Plexiglas is een merknaam van Acrylaat. De juiste naam voor dit heldere materiaal is acrylaat of PMMA, een polymeer van methylmethacrylaat. Dit transparante kunststof is ook bekend onder de namen Plexiglas, Perspex, Altuglas, Crylux, Vikuglas etc… Plexiglas is onovertroffen helder en laat voor 90% licht door.
Deze heldere Plexiglas plaat – ook wel bekend als acryl, perspex of PMMA – van 4 mm dik, is 25 tot 30 keer sterker/slagvaster dan glas en daardoor ook een stuk veiliger. Plexiglas is een vrij harde kunststof en daardoor minder krasgevoelig.
Omschrijving plexiglas helder 2 mm
Het is niet zo helder als glas, maar wel veel goedkoper. Daarnaast is het lichter dan normaal glas en ongeveer 30 keer zo sterk.