Wel invriezen: Harde kazen (Pecorino, Parmezaan) laten zich goed invriezen, maar ook semi harde kazen zoals de Italiaanse Provolone zijn goede kandidaten. Niet invriezen: Zachtere kazen (Mozzarella, Mascarpone) laten zich minder goed invriezen, maar is wel mogelijk.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen.
Harde kazen zijn onder meer Pecorino Romano en Parmezaanse blokken. Deze harde kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopende harde kazen kunnen ongeveer 3 maanden in de koelkast worden bewaard.Eenmaal geopend zijn de kazen in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen ook prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Kan ik MonChou producten invriezen? Het is niet aan te raden deze producten in te vriezen, aangezien de smaak dan achteruit gaat en de producten na ontdooien korrelig worden.
Bedek de verpakking met een laagje aluminiumfolie en bewaar dat vervolgens in een luchtdichte diepvrieszak of in een plastieken bakje. Verdeel de geraspte kaas in wat diepvrieszakjes. Duw al het lucht eruit, doe het zakje dicht en stop het in de diepvries. Ook plakjes kaas kan je perfect bewaren in de diepvries.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren.
In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden. Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking. In deze kaassoorten zit namelijk het meeste vocht.
Zachte kazen
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Optimaal genieten van Pecorino Romano
Schapenkaas is heel gezond dankzij de hoge concentratie vitamine A, B en C. Pecorino Romano is bovendien een uitstekend alternatief voor mensen met een koemelkallergie.
De Pecorino Romano variant is een harde zoute schapenkaas. Als je het gaat eten, brokkelt het ook een beetje van het stuk af, omdat het zo'n harde kaas is. Het is dus vooral geschikt om lekker van te genieten bij een borrel, maar ook kan je het heerlijk op bijvoorbeeld je pasta of iets vergelijkbaars strooien.
Pecorino Romano
Ook deze kaas lijkt goed op parmezaan, maar is anders qua samenstelling. Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot parmezaan uit koeienmelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout.
Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk. Deze variant is zelfs al speciaal voor u geraspt. De intens zilte smaak komt doordat de kazen tijdens de bereiding gewassen wordt in zeewater.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Geraspte kaas bewaren & invriezen in de vriezer
Kaas raspen en drogen: Zorg dat de geraspte kaas droog en vrij van klonten is voordat je deze in de vriezer gaat bewaren. Je kunt een papieren keukenrol gebruiken om overtollig vocht op te nemen.
Om te weten of je stuk kaas nog goed is, zijn geur, kleur en smaak de beste kenmerken om in de gaten te houden. ,,Zie je heel veel schimmelgroei op een zachte kaas, dan kan je hem het beste weggooien”, tipt de kaaskenner.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Hoe Frans de naam ook klinkt, MonChou is een Nederlands merk. Het is een zachte en luchtige roomkaas met als basis magere melk en room.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Cheesecake en MonChoutaart blijven zo'n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen.