Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn. Je kunt ingevroren pastasaus ongeveer drie maanden bewaren (een beetje afhankelijk van de ingrediënten) en het is zo weer opgewarmd.
Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren. Was het vlees tot de volgende dag houdbaar? Dan kun je de pastasaus ook niet langer bewaren dan tot de volgende dag. Wel kun je de pastasaus invriezen.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak.
Gerechten met crème fraîche
Dan kun je dit gerecht natuurlijk gerust invriezen. Kliekjes zijn meestal zo'n drie maanden houdbaar in de vriezer. Het ingrediënt crème fraîche verandert daar niets aan en kan dus gerust drie maanden ingevroren worden.
Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit. Dat is natuurlijk zonde. Met name bij een romige mayonaise is dit het geval.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Er zijn veel soorten pasta's die je kunt invriezen, denk aan: 'pasta carbonara', 'pasta pesto', 'courgette pasta', 'pasta bolognese', 'pasta boursin', 'currypasta', ”pasta gorgonzola', 'pasta garnalen', 'pasta met kip', 'pasta roomsaus', 'pastasalade', 'pasta tonijn', 'pasta spinazie', 'pasta zalm', en zelfs pasta's ...
Pastasaus bewaren
Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten. In de koelkast kan je de saus nog 3 dagen bewaren.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Kookroom
Als je een restje kookroom in de koelkast hebt staan, kun je het in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Als je kookroom nodig hebt, druk je een bevroren blokje kookroom uit de vorm.
Wil je pasta of een ovenschotel met crème fraîche in de diepvries bewaren? Dat is mogelijk zolang het verse ingrediënten bevat die constant op lage temperatuur luchtdicht wordt bewaard.
Gebakken aardappelen kun je prima invriezen om deze langer houdbaar te maken. Eventueel, zeker als je deze speciaal bakt om in te vriezen, kun je de aardappelen niet helemaal bakken. Daardoor kun je na het half of helemaal ontdooien, de aardappelen nog af bakken en goed opwarmen.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.