Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.
Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt.
Pasta zonder saus opwarmen
Dit doe je door je pasta in een zeef onder te dompelen in een pan kokend water op het vuur. Binnen een halve minuut is je pasta al opgewarmd. Vind je de pasta toch nog niet warm genoeg? Dan kun je de zeef ook nogmaals onderdompelen totdat dit de gewenste temperatuur heeft.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Je kunt de pasta en saus ook afgedekt in een pan op middelhoog vuur zetten en af en toe roeren totdat het goed is opgewarmd. Houd er rekening mee dat pasta zo'n drie dagen nadat het gekookt is nog goed is, dus laat het niet te lang in de koelkast staan voordat je het opeet!
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Ja, je kunt dit gerecht van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Bewaar de macaroni maximaal 2-3 dagen in de koelkast en verwarm het opnieuw in de oven voordat je het serveert.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Kook in ruim water
Kook de pasta altijd in ruim water. Wanneer je voldoende water gebruikt, zal het vrijgekomen zetmeel makkelijker oplossen, waardoor het minder inwerkt op de pasta. De grote hoeveelheid water geeft de pasta ook meer ruimte om vrij te bewegen.
Pas als het water begint te pruttelen, is het tijd om je pasta toe te voegen aan de pot. In koud water gaat pasta gewoon water opzuigen, maar jammer genoeg niet verder garen.Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Doe de macaroni of spaghetti in een schaal, giet het water erbij en eventueel wat zout. Doe de deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%).
Gekookte pasta bewaar je het best niet te lang. Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Kun je pasta met gerookte zalm opwarmen? { "value": "Ja, je kunt het opwarmen. Om het op te warmen in de magnetron doe je de pasta in een magnetronbestendige schaal, dek deze los af en verwarm op middelhoog vermogen, af en toe roerend tot het helemaal opgewarmd is.
Ook dek je de maaltijd best af met plastic folie. Om op veilig te spelen, raadt het Britse Food Standards Agency aan om voedsel maar één keer ropnieuw op te warmen. Al kan je volgens Michael Moseley je maaltijd wel wat vaker opwarmen, zolang je het volgens de regels van de kunst doet.
Koude pastasalade is heel gezond.Gezonder zelfs dan warme pasta. Dat heeft alles te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. Wanneer je pasta namelijk laat afkoelen wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel, wat zich als een voedingsvezel gedraagt.
Hoe kun je spaghetti carbonara opwarmen? { "value": "We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt.
Wanneer je pasta beter wél kunt afspoelen
Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.