Passiebloemen kunnen gezaaid worden, al is er door het heersende klimaat wel veel geduld voor nodig. Als de planten eenmaal groot genoeg zijn, groeien deze snel, waardoor deze de perfecte oplossing zijn voor het bedekken van een kale schutting.
Zaaimethode. In de cyclus van de plant is een zaaitijd van februari-mei aan te bevelen, met extra zorg is echter jaarrond zaaien mogelijk. Week de zaden eerst 1 dag in melk, vervolgens zaaien in een luchtig mengsel van 3/4 gezeefde turfmolm en 1/4 gewassen zand, onder bedekking van een kap of folie.
De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.
Zaai in kleine potjes van ongeveer 5cm Ø 1 zaadje per pot. Gebruik goede vochtig gemaakte zaai-en stekgrond. Houd de zaden vochtig maar niet nat. Zet ze op een warme plaats met een zo constant mogelijke temperatuur, zorg ook voor voldoende licht omdat de passievrucht een lichtkiemer is.
De paarse passievruchten zijn vaak erg sterk van smaak. Dit maakt ze ideaal voor het maken van siroop voor drankjes. De geel-oranje vruchten van de passiebloem zijn dankzij hun minder intense smaak ideaal voor een zelfgemaakte jam of confituur.
Ja, de passiebloem kun je zelf stekken. Knip de bovenkant van een rank af (kopstek). De passiebloem stek moet ongeveer 10-15 cm lang zijn. Laat twee of drie bladeren aan de top zitten en haal het blad dat lager zit er helemaal af.
De passievrucht is een klimplant waarvan de uitlopers tot 10 meter lang kunnen groeien. De passievrucht is niet erg winterhard in het Nederlandse klimaat. De eerste jaren is het daarom verstandig om de plant in de winter goed toe te dekken. De plant staat het liefst zo warm en zonnig mogelijk.
Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. Als je hem als kuipplant houdt, dan kan hij als de ijsheiligen geweest zijn op een bewolkte dag naar buiten op een zonnige plaats. In de volle grond kun je hem het beste op een zonnige standplaats zetten.
Gemiddeld genomen leven Passiflora's in de tuin zo'n 5 jaar. In die tijd heeft uw plant duizenden bloemen gehad. Het is een goed idee om elk jaar wat stekken te maken en die u binnenshuis te overwinteren.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn. De smaak is wel wat anders als van de passievrucht uit de winkels.
Werking passiebloem
Deze bloem wordt, vanwege haar rustgevende eigenschappen, sinds oudsher gebruikt bij stress en rusteloosheid. Passiebloem helpt ook om sneller in slaap te vallen*.
De Passiflora incarnata of Passiflora edulis kunnen zonder meer worden gebruikt, maar bv. de uit Zuid-Amerika afkomstige eenjarige Passiflora gracilis is giftig. Wie de passiebloem wil gebruiken moet daarom zeker zijn dat deze niet giftig is.
De Passiebloem (Passiflora caerulea) is de meest winterharde uit de Passiflora familie en kan alleen bij temperaturen lager dan -12 graden Celsius invriezen. Het kan gebeuren dat bij lagere temperaturen de plant tot dicht boven de grond invriest.
In de zomer bloeit de passiebloem met zijn typische bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag maar doordat de planten zó rijk bloeien zijn er toch veel bloemen in de plant aanwezig.
Het snoeien van de Passiebloem (Passiflora) kan het beste gebeuren in april, voordat hij weer buiten gezet wordt. In Nederland worden voornamelijk twee soorten aangeboden. Passiflora caerulea met blauwwitte bloemen is een sierstruik.
Helaas zijn de meeste soorten van het geslacht Passiflora niet winterhard en kunnen we dus niet in onze tuin gebruiken (behalve als kuipplant om ze vorstvrij te kunnen laten overwinteren). De Passiflora caerulea daarentegen is wel behoorlijk goed winterhard en kan temperaturen tot -12 makkelijk aan.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Passiebloem tegen de schutting
Bevestig de passiebloem aan een zonnige schuttingzijde met klimdraad waar de plant uit de wind staat. Doordat de passiebloem goed tegen vorst kan, zal de schutting in de winter groen blijven kleuren.
De bladverliezende klimmer bloeit overvloedig en voor een lange tijd, namelijk van mei t/m september. De passiflora kan tot wel enkele meters per jaar groeien.
De vruchten zijn eetbaar, maar hebben weinig smaak. De plant kan het beste vermeerderd worden door stekken, omdat zaad genetisch onzuivere planten oplevert.
De Passiflora bestaat uit een groot aantal groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn vaak niet winterhard maar kunnen zowel binnen als gedeeltelijk buiten gehouden worden.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig.