Het belangrijkste is dat je een goed pannenkoekenbeslag maakt. En dat beslag kan je heel goed een dag of avond van tevoren klaarmaken. Sterker nog, de pannenkoeken worden er alleen maar lekkerder van als je het beslag even laat staan.
PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Hou je dan pannenkoekenbeslag over? Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Gekoeld bewaren
De richtlijn is dat vers pannenkoeken-, crepes-, pancakes-, wafel- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard mag worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pannenkoeken. Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.
De juiste temperatuur
De reden waarom de eerste pannenkoek mislukt, is eigenlijk heel logisch: wanneer je wilt beginnen te bakken, is je pannenkoekenpan meestal nog niet heet genoeg. En da's net heel belangrijk om het beslag niet aan de pan te laten plakken.
Welke het beste uit de test kwamen? Dat waren de enige drie mixen die volkorenmeel gebruiken en geen extra suikers. Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Gebakken pannenkoeken kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de pannenkoeken na het bakken helemaal afgekoeld zijn, voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een (vershoud)bakje of in plasticfolie.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Deeg op basis van boter moet na het kneden bijna altijd rusten in de koelkast, om de boter weer wat steviger te laten worden en de gluten in het deeg te 'ontspannen'. Daardoor wordt het eindresultaat lekker knapperig en kort van structuur.
Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen.
Wil je koude pannenkoeken weer opwarmen? Dan is de microgolfoven de beste manier. Leg een stapel van 10 à 20 pannenkoeken op een bord en verwarm ze 2 à 3 minuten op middelhoog vermogen. Wacht een minuutje, voel of de onderste pannenkoeken ook warm zijn en verwarm eventueel nog enkele minuten.
De belangrijkste reden om koekjesdeeg te koelen, is dat dat de boter in het deeg de kans geeft koud te worden. En hoe kouder de boter, hoe minder het koekje uitloopt tijdens het bakken. Je krijgt op die manier dus dikkere én mooie ronde koekjes. Bovendien zullen je koekjes meer chewy en dus ook lekkerder zijn.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek. vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.
Gebruik olie én boter om de pannenkoek in te bakken. De olie zorgt er namelijk voor dat de boter in de pan niet snel verbrand. Als je het beslag erin doet en de bovenkant een beetje droog begint te worden, doe dan ook hier een klein klontje boter op. Zo wordt de andere kant van de pannenkoek ook lekker bruin.
Op basis van HACCP onderzoek is vastgesteld dat vers pannenkoeken, pancakes, wafels- en poffertjesbeslag maximaal 1 uur buiten de koeling bewaard mag worden. Hetzelfde onderzoek stelt vast dat vers pannenkoeken, pancakes, wafels- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard kan worden.
Gekoeld bewaren (max. 7°C). Na openen kun je de pannenkoeken nog gedurende 2 dagen in je koelkast bewaren. Invriezen mag ook, na ontdooiing wel direct consumeren.
Haal het aantal pannenkoeken dat je wilt ontdooien uit de vriezer. Leg de pannenkoeken op een bord dat geschikt is voor de magnetron en zorg ervoor dat de pannenkoeken niet op elkaar liggen. Ontdooi de pannenkoeken desnoods in etappes. Doe de pannenkoek op normaal vermogen 20 tot 30 seconden in de magnetron.
Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze ingrediënten bij elkaar vullen de maag, maar een goede volwaardige maaltijd is het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten.
Veel mensen doen het beslag al in de pan wanneer de koekenpan nog niet warm genoeg is. Hierdoor valt je pannenkoek vaak uit elkaar als je 'm wilt omdraaien. Neem daarom voldoende de tijd om de pan op te warmen voor je het beslag erin giet.