Voor de 'gemiddelde' persoon met T2D (leeftijd 65,4 jaar) is de levensverwachting 18,6 jaar (tot 84,0 jaar) in vergelijking met 20,3 jaar (tot 85,7 jaar) voor mensen zonder diabetes. Dit is een levensduurverkorting van gemiddeld 1,7 jaar.
In Nederland sterven per jaar naar schatting 4.900 mensen met diabetes type 1 en 34.000 mensen met diabetes type 2. Bij ongeveer 7% van de mensen met diabetes wordt diabetes aangemerkt als de onderliggende doodsoorzaak.
Mensen met diabetes hebben een grotere kans om vroegtijdig te overlijden: voor 45- tot 70-jarigen met diabetes type 1 is de kans op overlijden vijf keer zo groot als voor mensen zonder diabetes en voor mensen met diabetes type 2 is dit twee keer zo groot.
In het begin is diabetes type 2 lastig te herkennen. Mogelijke symptomen zijn dorst, veel plassen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht genezende wondjes. Op de lange termijn vergroot diabetes type 2 de kans op verschillende ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Klachten bij diabetes type 2 zijn: vaak dorst en veel plassen. vaak vermoeid zijn. last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Bij oude, jonge, dikke en dunne mensen. Je hebt een groter risico op diabetes: als je ouder bent, wordt de kans op diabetes type 2 steeds groter.
Eet veel groente, volkoren producten, fruit, peulvruchten, vette vis en noten. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Bespreek het altijd eerst met uw arts, praktijkondersteuner of diëtist als u anders gaat eten. Bespreek het ook altijd als u een dieet wilt volgen.
Te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever. Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Hierdoor kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2.
Diabetes kan oogproblemen veroorzaken. U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is. De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. En soms ook met insuline spuiten bij jezelf.
Zelfs medici zijn het er niet over eens. Waar iedereen het wel over eens is: er zijn mensen die hun levenswijze aanpassen en geen medicijnen meer nodig hebben. Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline.
Het is beter uw nagels niet zelf te knippen als: • uw gezichtsvermogen slecht is; • u een verminderd of geen gevoel in de voeten heeft; • uw een slechter doorbloeding heeft; • uw nagels te dik zijn.
Zuurstoftekort ontstaat door verkalking van de slagaders in de benen, en dat komt bij diabetes nogal eens voor. De bekendste klacht is krampende pijn in de kuit die optreedt bij lopen en snel verdwijnt bij rust. Dat wordt etalagebenen genoemd. Zenuwpijn treedt juist op in rust en verbetert vaak bij lopen.
Als u een diabetische voet hebt, kunt u last hebben van: koude voeten door een verstoorde bloedsomloop. tintelende voeten, pijnscheuten of juist minder gevoel in uw voeten door zenuwschade.
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedglucosegehalte. Door een te hoge bloedglucosewaarde kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, chronische nierschade en slechtziendheid. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen.
Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.
*Kanttekening: Bij mensen met diabetes zijn er nog drie andere oorzaken te noemen die spierpijn kunnen veroorzaken, namelijk: 1. Medicatie (cholesterolverlagers bijvoorbeeld), 2. Diabetische Neuropathie en 3. Hypo (onwillekeurige spiersamentrekkingen) of hyper (ketoacidose).
Diabetes type 2
Soms moet iemand ook insuline spuiten. Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans.