Nee, het is niet te doen, tegels behangen. Natuurlijk kun je de tegels zo bewerken zodat je dáár overheen kunt behangen, maar direct op de tegels behangen, moet je niet doen. Wanneer je over tegels gaat behangen ligt het direct weer op de grond. Behangerslijm hecht niet aan de tegels.
Behang in de badkamer - het waterdichte alternatief
Er zijn speciale achtergronden die bestand zijn tegen vocht, stoom en hoge temperatuurschommelingen. U hoeft uw oude wandtegels niet te verwijderen. De achtergronden kunnen eenvoudig over de tegels worden geplakt.
Behang voor vochtige ruimtes
Geen probleem! Alle behangen met het pictogram schuurbestendig of zeer schuurbestendig zijn geschikt als betrouwbaar en duurzaam behang voor badkamer, keuken of toilet. Vooral vliesbehang doet het goed in dit opzicht.
Dit is niet aan te raden. Tegels zijn glad en niet poreus, waardoor de kans groot is dat de lijm gaat werken en het glasvezelbehang niet voldoende hechting heeft. Daarnaast zullen de voegen van de tegels zichtbaar zijn door het behang heen. Het is echter niet onmogelijk om glasweefselbehang over tegels aan te brengen.
Zo maak je behang waterafstotend
Als je behang wilt gebruiken in de badkamer adviseren wij om het behang na te bewerken met een speciale transparante, watergedragen coating (wall finish). Hiermee verzegel je als het ware je fotobehang.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
De ondergrond
Een glad gestucte geverfde muur of een muur die behangen is met een glad behang zijn perfecte muren voor het plakken van behangdecoratie. Een behang met een reliëf of glasvezel zijn ook prima als ondergrond te gebruiken. Soms zit er granol, spagtelputz op de muur of structuurverf.
Vliesbehang kun je binnenshuis op alle behangklare ondergronden aanbrengen. De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen.
Vliesbehang. Het kenmerk van vliesbehang is dat het een vlieslaag heeft, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort neemt geen vocht op zodat het niet krimpt wanneer je er lijm op smeert. Nog meer voordelen die we kunnen noemen; vliesbehang is stevig, scheurt niet snel, is prima afwasbaar en moeilijk ontvlambaar.
Vliesbehang is ideaal voor gebruik in badkamers of keukens. Een behangpapier met een drager van vlies valt op door de lucht- en stoomdoorlaatbaarheid en is zeer waterbestendig. Bovendien is vlies vormstabiel, zodat het behang onder invloed van waterdamp en vocht zijn vorm behoudt.
Toepassingen in vochtige ruimtes zoals de badkamer
Achter het bad, de douche of het lavabomeubel kies je best wel voor een compleet waterdicht materiaal. Op alle andere plaatsen zoals het plafond en de wanden is vliesbehang perfect mogelijk.
Het bedekken van de tegels met beton of microcement kan daarom een uitstekende oplossing zijn, omdat dit buigzame en veelzijdige materiaal het mogelijk maakt om bijna elk oppervlak te bedekken: meubelstukken, keukenbladen, wastafels, badkuipen en douchecabines, waardoor moderne, aantrekkelijke en visueel grotere ...
Beton Cire hechtlaag voor op tegels
Plaats de Beton Cire hechtlaag over de hele tegelwand en je hebt gegarandeerd een goede hechting op de tegels of andere gladde ondergronden. De badkamer renoveren zonder sloopwerk begint bij deze hechtlaag.
Zelfklevend vinyl, klikvinyl en PVC-vloeren zijn zeer geschikt om op oude tegels te leggen, maar er moeten vooraf diverse voorbereidingen worden getroffen om risico's te vermijden. Elastisch volvinyl wordt rechtstreeks op de ondergrond verlijmd, wat een uitstekende stabiliteit en robuustheid belooft.
Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen. Het resultaat is dat het behang scheef gaat zitten of krimpen. Ook zorgt de extreem zuigende kracht van de muur dat het behang niet meer kan worden verschoven. Een klein foutje tijdens het behangen is daardoor moeilijker te herstellen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.