Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Zachte kaas (roomkaas) blijft tot twee weken goed, terwijl een medium of harde kaas (cheddar) drie tot zes maanden goed kan blijven . Het Egg Safety Center meldt dat de data op eierdozen geen houdbaarheidsdata zijn, maar richtlijnen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe langer een kaas ligt te rijpen, hoe minder vocht er in zit en hoe pittiger hij is. Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
Je kan een stuk jonge 48+-kaas kopen, of belegen 48+-kaas, of oude 48+-kaas. Bij al deze kazen bestaat de droge stof voor 48% uit vet. Maar in jonge kaas zit meer vocht dan in oudere kazen, en minder droge stof. Daardoor is het aantal gram vet dat in de kaas zit dus lager bij jongere kazen, dan bij oudere kazen.
Van oude kaas spreekt men als de kaas minimaal 12 maanden heeft gerijpt. Overjarige kaas gaat een stapje verder.Deze kaas krijgt minimaal 24 maanden de tijd om te rijpen.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden voldoet, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ontzettend ziek kan maken.
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Oude kaas heeft dus minstens tien maanden op de plank gelegen om te rijpen, jonge kaas maar een week of vier. Wanneer een kaas ouder wordt, verliest hij vocht en wordt hij droger.Dat is de reden dat oude kaas soms zo brokkelig is. Het vochtverlies zorgt er ook voor dat een stuk oude kaas veel sterker smaakt dan jonge.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Mini Babybel ® is veilig om te eten na de houdbaarheidsdatum, zolang het er normaal uitziet en ruikt . Mini Babybel moet zo snel mogelijk in de koelkast worden bewaard om de hoge standaarden te behouden. Voor de beste consumptie-ervaring raden we altijd aan om ons product te eten vóór de houdbaarheidsdatum.
Een "Verkoopdatum" vertelt de winkel hoe lang het product te koop moet worden aangeboden voor voorraadbeheer . Het is geen veiligheidsdatum. Een "Gebruiksdatum" is de laatste aanbevolen datum voor het gebruik van het product terwijl de kwaliteit optimaal is. Het is geen veiligheidsdatum, behalve wanneer het wordt gebruikt op zuigelingenvoeding zoals hieronder beschreven.
Het eerste dat u moet weten, is dat de 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' op kaas een richtlijn is voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Kaas blijft vaak veilig om te eten na deze datum als het op de juiste manier wordt bewaard . De houdbaarheid varieert afhankelijk van het type kaas.
Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed.Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Zachte kazen zoals cottage cheese, ricotta of brie kunnen een week in de koelkast bewaard worden, maar ze zijn niet goed in te vriezen. Harde kazen zoals cheddar, Zwitserse kaas en parmezaanse kaas kunnen zes maanden voor het openen van de verpakking en drie tot vier weken na het openen in de koelkast bewaard worden. Ze kunnen ook zes maanden ingevroren worden.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Als u een houdbaarheidsdatum op uw favoriete kaas ziet, denkt u misschien dat het na die datum niet meer veilig is om te eten. Houdbaarheidsdata gaan echter over de kwaliteit van het voedsel, niet over de veiligheid . Deze data geven aan hoe lang het product zijn optimale smaak en textuur behoudt.
Voedsel mag niet worden verstrekt of geserveerd na de houdbaarheidsdatum . Kant-en-klaarvoedsel met een hoog risico mag maximaal 3 dagen in totaal worden bewaard (de dag waarop het wordt gekookt of geopend plus 2 dagen), tenzij er bewijs is dat het veilig is om het langer te bewaren.
Brie, gorgonzola en camembert hebben een houdbaarheidsdatum en blijven ongeveer een week goed in de koelkast . "Bij deze kazen kan de schimmel draden door de kaas heen sturen, waardoor er meer besmet raakt dan zichtbaar is.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
In hetzelfde opzicht helpt het rijpen van bepaalde kazen om hun smaken, texturen en kleuren te verbeteren . Wanneer kazen zoals cheddar, gouda, parmesan en pecorino grondig rijpen, vormen ze calciumlactaatkristallen. Deze kristallen produceren rijke en stevige umami-smaken die hun algehele smaak en kwaliteit verbeteren.
Belegen: 16–18 weken. Extra belegen: 7–8 maanden. Oude kaas: 10–12 maanden. Overjarig: 12 maanden of meer.