Een hartklepvervanging door middel van een grotere operatie vergt een langer herstel. Bij deze ingrepen kunnen soms complicaties optreden waardoor een nieuwe operatie nodig is of waardoor een patiënt zelfs overlijdt.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Tussen de dag van opname en een maand na de operatie overlijdt één tot vijf procent van de patiënten. De kans op complicaties (nabloeding, infectie, nier- of longfunctiestoornissen, hartinfarct, herseninfarct, hartritmestoornissen is tussen de twee en vijf procent.
Een mechanische hartklep gaat levenslang mee, maar heeft het onmiskenbare nadeel dat je ook levenslang bloedverdunners moet innemen. Voor zwangere vrouwen of mensen met een actieve levensstijl, kan dat een probleem zijn.
Hoelang gaat mijn hartklep mee? Bij sommige patiënten ging een mechanische klep wel 25 jaar mee1 zonder problemen. Het is dus mogelijk dat uw nieuwe kunsthartklep de rest van uw leven meegaat. Maar in sommige gevallen moet een hartklep om een aantal redenen binnen een paar jaar of maanden vervangen worden.
Mechanische kunstklep
Het grote nadeel van deze mechanische kleppen is hun tromboseneiging: op het lichaamsvreemde oppervlak van deze kunstkleppen vormen zich makkelijk bloedklonters. Vandaar dat patiënten met een dergelijke kunstklep levenslang Marcoumar moeten nemen.
Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro. Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro. De nieuwe klep is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten.
Symptomen van een lekkende hartklep zijn: Hartruis, te horen door de huisarts. Kortademigheid, vooral na inspanning of wanneer je net opstaat. Moeheid.
Je wordt tijdens de operatie aangesloten op de hart-longmachine. Zo kan de chirurg de ingreep op een stilstaand hart uitvoeren. Deze machine zorgt voor zuurstof en voeding voor het lichaam. Gemiddeld duurt een operatie 3 tot 5 uur.
De mechanische kunstklep is gemaakt van speciaal metaal en kunststof en gaat een mensenleven lang mee. Dit is een groot voordeel van deze klep. Een nadeel is dat u uw hele leven lang, zonder tussenpozen, vast zit aan de antistollingsmiddelen zoals sintrom, marcoumar of warfarine.
Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid.
Isala Hartcentrum is het eerste hartcentrum in Nederland waar een lekkende mitralisklep met de Da Vinci-operatierobot vervangen kan worden. Hierdoor heeft ons hartchirurgisch team slechts vijf kleine sneetjes nodig om de mitralisklep te vervangen, terwijl in andere ziekenhuizen de borstkas wordt geopend.
Meestal is repareren of vervangen van een ernstig lekkende mitralisklep de beste behandeling. Het liefste repareren we de hartklep, omdat dit beter is. Als repareren niet meer mogelijk is, kan de hartklep vervangen worden met een mechanische of een biologische kunstklep.
Een vernauwde of lekkende hartklep kan na verloop van tijd leiden tot een duurzaam verzwakte hartspier, ofwel hartfalen. Klepgebreken kunnen na verloop van tijd ernstige gevolgen hebben, maar leveren doorgaans in het begin geen klachten op.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
ACE-remmers of AT1-blokkers) worden toegepast om uw hart in staat te stellen met minder weerstand te pompen. Uw hart wordt daardoor ontlast en er stroomt minder bloed terug.
De klep kan vernauwd raken of gaan lekken. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop der tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen. Na verloop van tijd kan hartfalen ontstaan.
Let op met fanatiek sporten
met angina pectoris. met een lekkende of vernauwde hartklep. met een aneurysma. die kort geleden een hartinfarct, bypassoperatie of dotter- en stentbehandeling hebben gehad.
Voor je hart vermijd je het best voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter en worst of spek. Ook andere vleeswaren, sterk bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn nefast voor je hart.
De belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening is verkalking door ouderdom. Met de jaren wordt er steeds meer kalk afgezet op de kleppen. De kleppen kunnen dan verkalken (sclerose). Ze worden harder en stugger.
In normale omstandigheden zien wij dat vermoeidheid in de eerste week na een hartoperatie sterk aanwezig is. Daarna zal er een geleidelijke verbetering optreden tot dat u volledig klachtenvrij zal worden. Vaak klagen patiënten na een hartoperatie van een verstoort slaappatroon.
In de meeste gevallen wordt een hartklep vervangen via een openhartoperatie. Dat betekent dat de chirurg uw borstkas en hart opent om de aangetaste klep te verwijderen. Vervolgens wordt de nieuwe kunstklep (klepprothese) op zijn plaats vastgenaaid.
U kunt na de operatie klachten ervaren zoals spierpijn en een doof gevoel rond de wond, in uw rug of armen. Dit hoort bij het herstelproces. Deze klachten zouden geleidelijk moeten afnemen. Neem contact op met uw huisarts als de klachten aanhouden of erger worden na ontslag.
Iedere patiënt herstelt in zijn of haar eigen tempo na een hartoperatie. Bij de meeste mensen duurt het herstel zo'n 3-6 maanden. Allerlei factoren spelen daarbij een rol: denkt u maar aan de zwaarte van de operatie en aan de conditie die u voor uw operatie had.