Garnalen invriezen, rauw of gekookt, is net als bij de meeste andere soorten vis en zeevruchten een prima methode om de garnalen langer houdbaar te maken. Bij voorkeur moeten de garnalen dan wel gepeld zijn.
Kun je garnalen invriezen? Zeker! Als je veel gekookte of rauwe garnalen hebt, is invriezen de beste manier om ze voor langere tijd te conserveren.
Het beste antwoord. Garnalen 1 dag in de koelkast , en 3 maanden in de vriezer.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De garnalen zijn verkleurd of verspreiden een onaangename geur. Eet ze niet op als dit zo is.
Garnalen, net als de meeste andere levensmiddelen kunnen ook in de vriezer bederven. Vis is wat dat betreft best wel kwetsbaar. Zijn de garnalen verbleekt, ruiken ze naar vis, of zijn ze na het ontdooien slijmerig, dan moet je de garnalen niet meer gebruiken. De garnalen zijn dan meestal bedorven.
Hollandse garnaal
Mocht je echter wel ingevroren Hollandse garnalen hebben en zijn deze nog rauw dan kun je ze koken. Breng dan eerst water aan de kook met wat zout. Als het water kookt, kook je de garnalen in zo'n 5 minuten gaar.
Ontdooi de garnalen onder stromend water om ze snel te ontdooien. Leg de garnalen in een vergiet en leg ze onder stromend water. Terwijl het water stroomt, beweeg je de garnalen rond om het water op te nemen. Op deze manier duurt het meestal 5 tot 10 minuten om de garnalen te ontdooien.
Garnalenpoep. In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen. Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november.
Garnalen zijn na het verstrijken van de THT-datum niet meer voor consumptie geschikt. Garnalen kunnen 1 dag in de koelkast, op een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Garnalen kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Ontdooi diepgevroren Garnalen in de koelkast.
Hollandse garnalen: 40-80 gram per persoon
Wanneer je ongepelde Hollandse garnalen als finger food wilt serveren (doen!) bij het aperitief, mag je rekenen op ongeveer 40-80 gram per persoon.
Een geoefende hand doet ongeveer een uur over het pellen van een kilo grijze garnalen en houdt dan 300 gram over.
Garnalen in vriezer: hoe lang houdbaar? Als je garnalen invriezen op de juiste manier doet, dan zijn ze tot maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Garnalen zijn echter erg bederfelijk, dus als je ze ontdooit is het verstandig om extra goed op te letten of ze er nog vers uitzien.
Schaaldieren kan je best geen twee keer invriezen en terug ontdooien. Tenzij je ze op de juiste manier laat ontdooien. Dus niet in warm water of gewoon op het aanrecht, maar in de koelkast. Het beste blijft natuurlijk met verse producten werken.
Er zijn veel soorten pasta's die je kunt invriezen, denk aan: 'pasta carbonara', 'pasta pesto', 'courgette pasta', 'pasta bolognese', 'pasta boursin', 'currypasta', ”pasta gorgonzola', 'pasta garnalen', 'pasta met kip', 'pasta roomsaus', 'pastasalade', 'pasta tonijn', 'pasta spinazie', 'pasta zalm', en zelfs pasta's ...
De grote Gamba's of Scampi's. Deze laatste waren vroeger alleen uit de diepvries te krijgen maar tegenwoordig ook vers.De Hollandse garnalen zijn het lekkerst. De zilte, pittige garnalensmaak overtreft alle andere soorten.
Maar het darmkanaal op zich is wel eetbaar en niet per se slecht voor de gezondheid. Waarom wij het in ieder geval wel doen? Het fijne, zwarte streepje geeft een onaangename, bittere smaak in de mond. Dus het darmkanaal verwijderen is een kleine, extra moeite voor een veel fijnere smaak en een geslaagd scampifestijn!
Het darmkanaal is de (meestal) zwarte streep die over de rug van de garnaal loopt. Maak met het mes een snede over de lengte van de rug van de gepelde garnaal. De darm ligt nu bloot. Steek de punt van het mes onder de darm en trek deze er in een beweging uit.
Je laat de pan niet goed heet worden
Bak de garnalen 1-2 minuten per kant en beweeg de garnalen niet te veel. Laat gewoon liggen en keer halverwege om. Je garnaal is klaar als de binnenkant van het dikste gedeelte (het tegenovergestelde van de staart) niet meer doorzichtig is in het midden.
Hoeveel garnalen je per persoon opdient is afhankelijk van het soort en de grootte. Bij de grotere Argentijnse en roze garnalen zit je met 6 per persoon meestal wel goed. Reken bij Hollandse garnalen op ongeveer 40 tot 80 gram per persoon.
Als garnalen worden ontdooid buiten de koelkast, bijvoorbeeld in (warm) water of in de magnetron, moeten deze meteen opgegeten worden. Je kan ontdooide garnalen binnen 1 dag, als ze niet uit de koelkast zijn geweest, opnieuw invriezen. Eten na houdbaarheidsdatum: Garnalen zijn niet eetbaar na de houdbaarheidsdatum.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Alle tijden zijn voor het aan de lucht frituren van 1 pond bevroren garnalen op 400 ° F (205 ° C). Vergeet niet om je garnalen halverwege de kooktijd om te draaien voor het beste resultaat. Voeg tot 2-4 minuten kooktijd toe als uw bevroren garnaal was opgeslagen in een diepvrieskist.
Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Roze garnalen hebben een korte bereidingstijd vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze vaak al zijn voorgekookt. Voeg ze dus als laatste toe aan de pan of wok.