Wilt u in cassatie na hoger beroep? U bent in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof, maar bent het ook niet eens met die uitspraak. Dan kunt u in cassatie na hoger beroep bij de Hoge Raad. Deze hoogste rechter oordeelt of het recht en de procesregels correct zijn toegepast door het gerechtshof.
In de wet staat precies omschreven binnen welke termijn cassatie en hoger beroep moet worden ingesteld. In gewone civiele zaken is die termijn drie maanden. Voor zowel het instellen van hoger beroep als het instellen van cassatie geldt, dat het erg belangrijk is dat u dat op tijd doet (binnen de wettelijke termijn).
Wanneer u een uitspraak krijgt die voor u nadelige beslissingen bevat en die u niet meer kunt aanvechten bij de rechtbank of het hof, kunt u meestal in cassatie gaan. Als uitgangspunt kan het cassatieberoep alleen ingesteld worden tegen een einduitspraak.
In verzet of in hoger beroep gaan
U moet dan binnen 6 weken een verzetschrift indienen bij de rechterlijke instantie die de beslissing nam. Slaagt uw verzet, dan gaat de behandeling van uw zaak verder. Er komt dan een zitting waar u uw verhaal mag doen.
Cassatie afgewezen
Ingeval het cassatieberoep wordt afgewezen, dan wordt de uitspraak van het gerechtshof onherroepelijk. Het kan dan tot een executie van de straf komen. Gewoonlijk is dat het einde van de zaak.
Wat gebeurt er bij cassatie? De Hoge Raad behandelt de zaak niet meer inhoudelijk, maar kijkt of het recht en de procesregels goed zijn toegepast. Is dit niet zo? Dan kan de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof vernietigen (casseren).
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een zaak door een hogere rechter. In civiele zaken treedt het gerechtshof op als hoger beroepsrechter van vonnissen in eerste aanleg van de kantonrechter en rechtbank. Het gerechtshof kan in hoger beroep een vonnis van de lagere rechter bekrachtigen of vernietigen.
Indien u het hoger beroep verliest, wordt u veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Maar dat betekent dus ook dat u een proceskostenvergoeding krijgt wanneer u wint. U moet hier echter wel op voorhand om gevraagd hebben.
Tegen een vonnis op verzet kan hoger beroep worden aangetekend. Na het instellen van hoger beroep is de uitspraak in laatste aanleg gewezen. Tegen uitspraken die in laatste aanleg gewezen zijn, is enkel nog een cassatieberoep mogelijk bij het hoogste gerechtshof, het Hof van Cassatie.
Discussie over de feiten is in cassatie zo goed als uitgesloten. Alleen in gevallen waarin een feitelijk oordeel van de lagere rechter als onbegrijpelijk of onvoldoende gemotiveerd moet worden aangemerkt, is er de mogelijkheid om daarover bij de Hoge Raad te klagen.
Wanneer u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter in hoger beroep, kunt u niet nogmaals in hoger beroep. Dit kan in het Nederlandse recht maar één keer. Wel staat de mogelijkheid voor cassatie bij de Hoge Raad open.
De procedure begint met een dagvaarding of verzoekschrift waarin de gronden van het cassatieberoep (de “middelen”) zijn opgenomen. Wanneer de verweerder in cassatie verschijnt (in de persoon van een advocaat bij de Hoge Raad), krijgt hij een termijn om een conclusie van antwoord in te dienen.
De Hoge Raad: hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. De Hoge Raad is een cassatiegerecht. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.
Een partij die het niet eens is met een uitspraak van de rechter in hoger beroep, kan in een civiele zaak, een bestuursrechtelijke zaak over fiscale/belasting en in een strafzaak in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. In de uitspraak staat binnen welke termijn dit mogelijk is.
Wanneer de rechter een uitspraak doet waar je het niet mee eens bent, ga je in hoger beroep. Valt de uitspraak je niet heel erg tegen of heb je geen zin om nogmaals de rechtszaal in te gaan, dan kiezen mensen er vaak voor niet in hoger beroep te gaan. Dat is jammer, want het levert vaak strafvermindering op!
Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand. Dat is sneller dan bijvoorbeeld in het civiel recht. Daar kan een procedure zomaar 1 jaar of langer duren! Bent u het niet eens met de uitspraak van het gerechtshof?
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Bent u het niet eens met een vonnis, beschikking of uitspraak in uw zaak? Meestal kunt u hiertegen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college.
In een zogenaamde civiele rechter gaat u in hoger beroep bij de rechtbank of het gerechtshof. Dit is afhankelijk van de procedure in eerste aanleg.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Het Hof van Cassatie gaat enkel na of een “in laatste aanleg gewezen” vonnis of arrest (dit is nà het instellen van de gewone rechtsmiddelen van hoger beroep en verzet), de wet schendt of een rechtsregel miskent.
Cassatiemiddelen zijn de argumenten die worden opgesteld tegen de uitspraak van een lagere rechter, welke worden verwerkt in de cassatieschriftuur. Uw advocaat formuleert daarin dus de klachten die u heeft tegen de eerder gedane uitspraak.