Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc.gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Zilver met wel heel veel zwarte aanslag! Zilver wordt zwart als het in contact komt met Zwavel (Sulfur). Dat zit in de lucht als bijvoorbeeld Waterstofsulfide (H2S). Dit heet Corrosie (oftewel simpele ROEST).
Het verkleuren van zilveren het net als bij verkleuringen van andere metalen "oxideren". Dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden en accessoires. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver kan gaan verkleuren.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Water en verkleuring
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Stel de sieraden niet bloot aan agressieve chemicaliën, ammoniak, bleekmiddel, chloor en zout water. Doe de sieraden af voordat u gaat schoonmaken, baden en zwemmen en stel de sieraden niet bloot aan haarlak, parfum en cosmetica.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Wil je graag dat je sieraden lang mee gaan en mooi blijven? Kies dan voor kwaliteit. Voor zilver is dat 925 sterling zilver of argentium 935 of 960. Voor goud kun je het beste voor echt goud kiezen (vanaf 14 karaats goud).
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
De analisten voorspellen daarom dat de prijs van zilver in 2022 gemiddeld 23,90 Amerikaanse dollar per ounce zal bedragen, zo'n 5 procent minder dan in 2021.
Zilver testen met behulp van ijs:
De ijstest is het beste toe te passen op zilveren baren en zilveren munten. De test is even simpel als doeltreffend. Leg een blokje ijs op het zilver. Wanneer deze direct smelt, alsof het ijsblokje op iets heet gelegd is, dan is de kans erg groot dat je met echt zilver te maken hebt.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Zeewater: je zou denken dat hier sieraden met parels genoemd worden, maar helaas door het gebruik van zonnebrand, zand en veel zon worden parels dof en verliezen ze hun mooie glans. Sieraden vinden het strand over het algemeen niet zo fijn. Wil je toch wat in of om? Kies dan voor gouden sieraden zonder stenen.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Bij 925 zilver zijn er dus 925 deeltjes zilver ten opzichte van 1000 totaaldeeltjes (925/1000=92.5%). Zo is de benaming 925 zilver duidelijk gebaseerd op de hoeveelheid zilver dat een voorwerp bevat. Sterling zilver of 925 zilver wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd.
Sterling zilver met keurmerk 925, bevat nooit nikkel. Er zit wel een heel klein beetje koper (namelijk 75 van de 1000 deeltjes) in om het zilver wat harder te maken. In een enkel geval kun je allergisch zijn voor het kleine beetje koper dat in zilver zit.