Het Stuc Aanbrengen. Wanneer het droog weer is en niet te zonnig, kun je gaan beginnen met stucen van de bakstenen muur, wat op basis is van cement.
Gipsmortel kan je uitstekend gebruiken voor je stucwerk in huis. Gipsmortel is een natuurlijk product dus het is ook nog eens milieuvriendelijk. Behalve de milieuvriendelijke eigenschappen van gipsmortel is het ook nog eens brandvertragend en goed vochtregulerend.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is een lichtgrijze mortel voor de bezetting van metselwerk en cellenbetonblokken. Deze stucmortel kan zowel in natte ruimtes als buiten gebruikt worden, en is daardoor het ideale product voor de bezetting van al uw muren.
Wat is cementgebonden stucwerk? Cementgebonden stuc is een stucmortel dat makkelijk verwerkbaar is op wanden. Het is speciaal ontwikkeld voor natte ruimtes, zoals badkamers en keukens. Cementgebonden stucwerk is namelijk volledig waterafstotend en kan hierdoor perfect worden toegepast in deze ruimtes.
1 k-cement op 3 zand.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Stuc voor buiten moet waterdicht en vorstbestendig zijn. Plus sterk natuurlijk, zodat je niet bij de eerste de beste rondzwiepende tak een barst in het stucwerk krijgt. Voor buiten is daarom cementgedragen stuc nodig, ook wel cementmortel of vijvermortel genoemd.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen. Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water.
K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw. We hebben zelfs een ultrasterke K100 mortel voor infra en industriebouw. Veel keuze dus voor de uitvoering in uw bouwproject.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Cementpleister is een sterke en snelhardende pleister, erg geschikt is voor het opknappen van gevels. Een buitenmuur cementeren met cementpleister betekent dat je hem voorziet van een cementlaag. De buitenmuur ziet er daardoor niet alleen als nieuw uit, hij is ook beter beschermd tegen weersinvloeden.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Het nadeel van buiten stuccen is dat je precies de juiste weersomstandigheden nodig hebt. Bij regen spoelt de stuclaag weg, maar bij te veel zon en wind droogt deze te snel op. Een bewolkte, droge dag is het beste. Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel.
Eerst en vooral wordt de hechtingslaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de cementlaag goed zal aanhechten op de gevel. Nadien volgt de afwerkingslaag of cementmix van cement en zilverzand. Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht.
Buitenmuur stucen (kosten)
Voor de gemiddelde kosten van het stucwerk van je buitenmuren kun je uitgaan van een bedrag tussen de € 25,- en € 75,- per vierkante meter. Arbeidsloon en materiaal zijn in dit geval inclusief. Let wel op: per project wil de uiteindelijke prijs nog wel eens afwijken.
Een groot nadeel van het stucen buiten is dat je precies de goede weersomstandigheden moet hebben. Voor een goede hechting van de stuclaag, moet de muur droog zijn. Een beetje motregen of te hoge luchtvochtigheid is al funest. Zon en te harde wind zorgen er juist voor dat de stuclaag te snel droogt.
Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Een stuclaag, ook wel pleisterwerklaag genaamd, heeft een dikte tussen de 1 en 6 millimeter. Een laag dikker dan 6 millimeter wordt een raaplaag genoemd. Het doel van een stuclaag is het strak maken van bestaande wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel.