Gips en verbanden mogen niet nat worden.Dat betekent gelukkig niet dat je niet kan douchen. Dankzij een speciale spatwaterdichte douchehoes kan je gewoon genieten van een douche. Onze gipshoezen van Able2 voor volwassenen en kinderen zijn bedoeld om je gips te beschermen.
Met gips kunt u niet zomaar douchen, ook met kunsttofgips niet. Dit is wel waterbestendig aan de buitenkant maar de watten onder het gipsverband nemen water op. Met onze speciale douchehoezen is dit wel mogelijk.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt.De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Het mag en kan nat worden en u kunt er dus mee zwemmen en douchen. Het water verdampt door de grote poriën in het gips en droogt dus weer vanzelf. Houd er rekening mee dat u door het gips minder goed in het water kunt bewegen! Zorg ervoor dat na het zwemmen of douchen het gips weer goed droog wordt.
Douchen met gips: laat het gips niet nat worden Gips mag niet nat worden. Doe bij het douchen daarom eerst een handdoek en daarna een plastic zak over het gips. Plak de zak goed met tape af op uw huid. Zo voorkomt u dat er water onder de zak doorloopt.
Doordat u een aantal weken met gips of een andere immobilisatie methode behandeld bent kunnen de hand en de vingers de eerste 6 weken nog regelmatig dik worden. In het begin kan bewegen pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk dit te blijven doen.
Adviezen om zwelling te voorkomen dan wel te verminderen
Houdt uw ingegipste been zo veel mogelijk omhoog om te voorkomen dat uw been (verder) gaat zwellen. Leg uw been overdag op een kussen. 's Nachts kunt u het voeteneind van uw bed omhoog doen. Dit kan door een kussen onder het voeteneinde van uw matras te leggen.
Krijgt u jeuk? Dan kunt u een haarföhn gebruiken om de ruimte tussen uw huid en het gips droog te blazen. Doe dit niet te heet: anders kunt u zich branden. Krab uzelf nooit met een scherp voorwerp zoals een breinaald.
Gips te los
U kunt altijd een beetje in het gips bewegen. Als uw breuk geneest, wordt uw arm of been minder dik. Het gips gaat dan losser zitten. Dat is niet erg.
Gips mag niet nat worden
Dit zorgt onder andere voor irritatie van de huid en stank. De buitenkant van een kunststofgips kunt u met een vochtig doekje schoonmaken.
Zo houdt u het gips zo droog mogelijk. Als het gips stinkt, kunt u het druppelen met Nilodor (een vloeistof tegen ongewenste geurtjes). Nilodor is verkrijgbaar bij de apotheek. Controleer voor alle zekerheid of er geen reden is voor het stinken, bijvoorbeeld een wondje onder het gips.
Behandeling van een gebroken pols met gips
Na het zetten van uw breuk krijgt u gips. Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen.
Probeer in geen geval zelf het gips te verwijderen. De gipsverbandmeester zal het gips met een speciale zaag verwijderen. Deze trilt het gips kapot, zonder de huid te beschadigen. Wanneer je onderbeen in het loopgips zit, dan doe je er goed aan om een veterschoen of andere stevige schoen mee te nemen.
Tip: U kunt gips ook waterbestendig maken door plastic dispersie voor gips te gebruiken i.p.v. water. (Plastic dispersie is bij ons verkrijgbaar.) Zowel pigmenten in poedervorm als vloeibare pigmenten zijn hiervoor geschikt.
Douchen en baden mag als u zorgt dat uw gips droog blijft. Dit kunt u doen door middel van een plastic zak om het gips.
Een been in het gips kunt u hoog houden door het op een stoel met een kussen te laten rusten. 's Nachts kunt u het beste een kussen onder uw matras leggen. Een gipsverband mag niet nat worden.
Het kunststof (circulaire) gips kan strakker aanvoelen dan de spalk die u had. Dit is normaal en duurt ongeveer 48 uur. Door uw arm of been hoog te houden, oefeningen te doen en sierraden af te doen, kunt u het strakke gevoel verminderen.
Dit gebeurt meestal na ongeveer een week. Bij sommige breuken in de voet of enkel is loopgips mogelijk. Gips dat rondom wordt aangelegd, is bijna altijd van kunststof.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Als algemene regel geldt dat u weer veilig kunt fietsen wanneer u beide armen volledig kunt gebruiken. Wanneer u zich onzeker voelt over fietsen, dan raden wij u aan dit niet te doen. U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel.
Gipssokken voor optimale bescherming van gips
Behoefte aan functionele sokken die u wél over de tenen kunt trekken bij loopgips waardoor u geen koude tenen meer heeft? Dan is de gipssok van Brace Specialist het product waar u naar opzoek bent! Deze gippssokken bieden u optimale bescherming van uw loopgips.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Hoe kunt u controleren of het gips te strak is: Kijk of u met uw vinger nog onder de randen van het gips kan komen. Gaat dit nog eenvoudig, dan zit het gips niet te strak. Controleer tevens de doorbloeding van de vingers/tenen. Indien u op het topje van uw vinger/teen drukt, dan kleurt deze wit.