Er zijn vrouwen (en mannen) die opvliegers tot lang na de overgang ervaren. Zo zijn er getuigenissen van vrouwen van 70 jaar en ouder die nog (dagelijks) opvliegers krijgen.
Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van. Dus u bent zeker niet de enige!
Laagopgeleide vrouwen, (ex-)rooksters en vrouwen met angst, stress en depressieve klachten lopen ook meer kans op langdurige opvliegers. Bij langdurige klachten dient men ook aan andere oorzaken te denken, zoals overmatig alcoholgebruik, medicatiebijwerkingen of een angst- of paniekstoornis.
Opvliegers zijn het bekendste verschijnsel van de overgang. Ze bestaan uit plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht en een koortsig gevoel; dit kan samengaan met hevig transpireren. bijvoorbeeld stress of alcohol.
Sommige vrouwen hebben een paar opvliegers per maand, andere een paar per uur. Opvliegers zijn er meestal 3 tot 7 jaar. Opvliegers zijn normaal. Je hoeft je er niet voor te schamen.
Artsen schrijven clonidine voor aan vrouwen die opvliegers hebben en geen hormonen mogen gebruiken, zoals bij vrouwen met borstkanker. Clonidine werkt alleen tegen de opvliegers en zweetaanvallen en niet tegen andere overgangsklachten. Het zorgt ervoor dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Opvliegers zijn niet pathognomisch voor de overgang. Dezelfde verschijnselen kunnen optreden bij hyperthyreoïdie, alcoholmisbruik en paniekstoornissen. De klachten komen ook voor als bijwerkingen van medicijnen (nitraten, antidepressiva, gosereline bij mannen).
Opvliegers kunnen vooral 's nachts erg vervelend zijn, maar zijn niet gevaarlijk. Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte in je lichaam. Opvliegers kunnen 30 seconden tot enkele minuten duren en komen voor bij vrouwen in de overgang.
Je maakt tijdens de overgang minder oestrogeen aan. Dit heeft invloed op het gebied in de hersenen dat onder meer je temperatuur regelt: de hypofyse. Je hypofyse krijgt door de hormoonwisselingen soms een verkeerd signaal binnen, waardoor deze hormoonklier het idee krijgt dat je lichaam oververhit is.
Er zijn vrouwen die aangeven meer last te hebben van opvliegers wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen binnenkrijgen. Zoals sommige specerijen (pittig eten), koffie, suiker, citrusvruchten en alcohol. Omdat voeding invloed kan hebben op je overgangsklachten, is het belangrijk om goed te letten op een gezonde leefstijl.
Het is algemeen bekend dat vrouwen rond de periode van hun menopauze last krijgen van opvliegers en nachtelijk zweten. Uit recent onderzoek blijkt nu dat die symptomen nog jaren na de menopauze kunnen blijven aanhouden. Sommige vrouwen hebben er zelfs tien jaar na hun laatste menstruatie nog last van.
Wat is nachtzweten? Nachtzweten tijdens de overgang is het hebben van de bekende opvliegers, maar dan 's nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers.Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten.
Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, rode nek of hals en een koortsig gevoel. Ook kunt u last krijgen van hevig transpireren.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Opvliegers: oestrogeen heeft invloed op de hypothalamus, die de temperatuur van het lichaam reguleert. Door een vermindering of schommeling van het oestrogeengehalte, raakt deze 'thermostaat' van slag en kun je opvliegers krijgen.
Conclusie. De menopauze is het tijdstip van de laatste menstruatie. De periode daarna is de postmenopauze, maar wordt doorgaans ook met menopauze aangeduid. De overgang zijn de jaren van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren.
Vitamine E speelt ook een belangrijke rol bij overgangsverschijnselen. Uit onderzoek blijkt dat vitamine E kan helpen bij opvliegers in de overgang.
Als je geen hormonen mag of wil gebruiken
Kijk bij opvliegers welke andere behandeling je dan kunt kiezen. Bijvoorbeeld gezonder leven, mindfulness, leren omgaan met je klachten (gedragstherapie) of acupunctuur.
De overgang is een aantal jaren rondom je laatste ongesteldheid. Je merkt dat er meer of minder tijd komt tussen je ongesteldheid. Ook kun je erger ongesteld worden met meer bloedverlies. Je kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Tijdens de overgang wordt de afgifte van eicellen geremd en wordt de menstruatie eerst onregelmatig, waarna het uiteindelijk volledig verdwijnt. De menopauze is de laatste menstruatie. De overgang bestaat uit 4 fasen: Premenopauze: dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert.