Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Of u aan deze eisen voldoet, kunt u laten onderzoeken bij uw oogarts. Om te mogen rijden moet u een minimale gezichtsscherpte van 0,5 met één of twee ogen hebben. Dit mag ook met bril of lenzen zijn. Uw gezichtsscherpte zorgt dat u op afstand voldoende details ziet.
Hoofdstuk 3 van deze regeling beschrijft de eisen over oogaandoeningen waaraan bestuurders moeten voldoen. Als zorgverlener heeft u een belangrijke rol in de voorlichting over deze eisen. Uw patiënt moet een minimale visus van 0,5 met één of twee ogen hebben om te mogen rijden. Dit mag ook met bril of lenzen zijn.
Een gemiddeld oog ziet 1.0 (100%). Sommige ogen zien meer dan normaal, bijvoorbeeld 1.2 (120%) of 1.6 (160%). Een oog dat minder ziet dan normaal ziet bijvoorbeeld 0.8 (80%), 0.6 (60%), 0.5 (50%), 0.4 (40%), 0.3 (30%), 0.2 (20%), 0.1 (10%) of 0,05 (5%).
U hoort volgens de wet minstens 50% gezichtsscherpte te hebben om te mogen autorijden. Mensen met een lagere gezichtsscherpte kunnen sinds 2009 ook rijden met een klein hulpmiddel in de bril: de bioptische telescoopbril.
Code in rijbewijs
Heb je de code 01.06 op je rijbewijs staan, zorg er dan voor dat je altijd de bril of contactlenzen gebruikt als je een auto bestuurd. De boetes kunnen aardig oplopen in het buitenland.
U kunt zich legitimeren met uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Er bestaat een mogelijkheid dat u pupil verwijdende oogdruppels krijgt ten behoeve van het oogonderzoek. Door het toedienen van deze oogdruppels mag u minimaal 5 uur niet zelf autorijden.
Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u met één of beide ogen niet goed kunt zien, krijgt u bericht van het CBR dat u naar een arts of oogarts moet. Met de informatie van deze arts bepaalt het CBR of uw zicht voldoende is om veilig de weg op te gaan. De kosten voor het onderzoek betaalt u zelf.
Monovisie (monovision) is een manier om de presbyopie, of het verlies van accommodatie, te compenseren door het afwisselend scherp kijken met één van de ogen. Het ene oog ziet scherp op afstand, maar wazig dichtbij (de brilsterkte is dan op afstand “nul”).
Monoculair dieptezicht Ook met slechts één oog is het mogelijk diepte te zien. Dit komt doordat de hersenen ook leren afstanden in te schatten.
Bij mensen met een lui oog onderdrukken de hersenen het beeld uit één van de ogen. Dit heeft als gevolg dat iemand met een lui oog geen diepte ziet. Er wordt pas gesproken van een lui oog wanneer er geen andere oogafwijkingen kunnen worden vastgesteld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft normen vastgesteld voor slechtziendheid. Iemand is slechtziend als de gezichtsscherpte (detailwaarneming) met optimale brilcorrectie kleiner is dan 30% (0,3) en/of het gezichtsveld (het gebied dat je kunt overzien als je naar één punt kijkt) kleiner is dan 30 graden.
Kun je met een bril of contactlenzen bij de politie? Ja dat kan, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Met je bril op of je contactlenzen in moet je visus met één oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5.
Ja, je ogen kunnen plots hard achteruit gaan. Het kan zijn dat je niet eerder door hebt gehad dat je ogen achteruit zijn gegaan, maar het kan ook een teken zijn dan een onderliggende aandoening. Wacht niet af en maak meteen een afspraak bij een opticien om je ogen te laten meten.
Het kan optreden als met beide ogen gekeken wordt (binoculaire diplopie), maar dubbelzien met één oog (monoculaire diplopie) is ook mogelijk. De dubbele beelden kunnen naast elkaar te zien zijn, maar ook (schuin) boven elkaar.
In een aantal omstandigheden is het niet meer mogelijk om één of beide ogen volledig te sluiten. Mogelijke oorzaken zijn bewusteloosheid (coma), verlamming van een aangezichtszenuw, aangezichtsletsel, tumor van de oogkas en schildklierziekten.
Bij ouderdomsverziendheid kun je dingen op korte afstand niet goed meer zien. Monovisie kan dan de oplossing zijn. Monovisie is een nieuwe behandelingsmethode waarbij je een contactlens draagt in het ene oog voor kijken op afstand en in het andere oog een contactlens om dichtbij alles goed te kunnen zien.
Monovisie kan worden bereikt met behulp van contactlenzen, kunstmatige lensimplantaten (intraoculaire lenzen) of door middel van een laserbehandeling. Bij een Monovisie laserbehandeling wordt één oog behandeld voor veraf en één voor dichtbij.
niet goed op de regel schrijven, regel kwijtraken. hinder van glimmende oppervlakken. moeite hebben met het zien bij weinig schaduw (slechte verlichting) schrikken wanneer iemand van de 'verkeerde' kant binnenkomt.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Oorzaken van blindheid
Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt. Shock of een ziekte, waardoor je tijdelijk blind bent.
Wanneer één oog niet meer werkt dan is de visus in het andere oog minstens 0,5 (50%). De visus wordt altijd gemeten met twee ogen gelijk, de visus met twee ogen samen moet dus minimaal 0,5 (50%) zijn. Het gezichtsveld is horizontaal 120 graden en verticaal 40 graden.
de binoculaire visus (gezichtsscherpte met beide ogen tezamen) is tenminste 0.50. de horizontale breedte van het gezichtsveld is < 140 graden, inclusief homonieme hemianopsie.
Hoelang u na een staaroperatie niet mag autorijden, is onduidelijk. Dat verschilt per persoon. In principe mag u 24 uur na een staaroperatie weer autorijden, maar alleen als de gezichtsscherpte dan voldoende is. Het is daarom het beste om dit met de oogarts te overleggen.
Tijdens het onderzoek krijgt u pupil verwijdende oogdruppels toegediend, waardoor we beter in uw ogen kunnen kijken. U ziet daardoor tijdelijk wazig en bent gevoelig voor licht. Gedurende de hele dag kunt u hier last van houden. U kunt hiermee niet autorijden of fietsen.