De meeste voedingssupplementen zijn goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule gaan goed samen. Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Het Voedingcentrum adviseert niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal te nemen. Informatie hoeveel een supplement levert, is te vinden op het etiket.
Dagelijks medicijnen slikken heeft soms invloed op de opname van vitamines. Dit geldt ook andersom, vitamines beïnvloeden soms de werking van een medicijn. Hier lees je meer over de belangrijkste wisselwerkingen (interacties) tussen vitamines en medicijnen.
Zorg er dan voor dat je een ijzertablet niet samen met een calciumtablet inneemt. Deze twee worden op dezelfde manier opgenomen, en calcium gaat daarbij altijd voor. Neem je de pillen tegelijkertijd, dan wordt het ijzer niet goed opgenomen. Vitamine C en ijzer gaan juist wél heel goed samen.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, omdat daar meestal ook wat vet inzit. uit de maaltijd verbetert.
De B-vitaminen hebben afzonderlijk van elkaar allerlei functies, maar samen hebben vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12 de belangrijke taak om energie uit voeding te halen. Een multivitamine bevat nog meer synergieën. De combinatie vitamine B2, koper en ijzer illustreert bijvoorbeeld een mooie 1+1=3 regel.
Zink en magnesium als voedingssupplement
Om gezond te blijven is het dus belangrijk om via evenwichtige en gevarieerde voeding voldoende zink en magnesium binnen te krijgen. VitOrtho kan daarbij een goede aanvulling zijn met de 4 in 1 mineraalformules.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Nogmaals: tenzij je een tekort hebt aan iets, of iets niet echt binnenkrijgt uit je voeding, is het zomaar slikken van supplementen niet altijd even verstandig. Je kunt namelijk ook een teveel aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Met name vitamine A, B6 en K kunnen gevaarlijk zijn bij een teveel.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Kun je meerdere voedingssupplementen tegelijk gebruiken? Net als dat je elke dag diverse voedingsmiddelen eet, kun je in de meeste gevallen ook meerdere voedingssupplementen nemen. De actieve stoffen in de tabletten, capsules, poeders of druppels zijn een aanvulling op je dagelijkse eetpatroon.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
In principe is de beste tijd om zink supplementen te slikken vooral gebaseerd op je eigen voorkeur, maar zink op een lege maag innemen kan sommige mensen misselijk maken. Daarom is de ochtend - voordat je iets gegeten hebt - misschien niet het beste moment.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Als je normaal eet komt een gevaarlijk hoge inname niet voor. Te veel vitamines of mineralen krijg je alleen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Of wanneer je heel veel voedingsmiddelen hebt genomen waaraan extra vitamines zijn toegevoegd.
Door elke dag voldoende vitamine D op te nemen, voorkom je slaapproblemen en daar wordt je nachtrust logischerwijs alleen maar beter van. Vitamine D kan de slaap gedeeltelijk beïnvloeden door te helpen bij het reguleren van je biologische klok, zodat je dagelijkse slaapcycli synchroon loopt.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Van maart tot november is in ons land de zonkracht tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het niet onverstandig om in november te beginnen met het slikken van supplementen. Een supplement van 10 microgram per dag is in de meeste gevallen voldoende.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Iedere dag 15 tot 30 minuten is is in de meeste gevallen voldoende. Daarnaast kun je gebruik maken van een Vitamine D3 supplement, zoals kauwtabletten, tabletten, capsules, druppels of drankjes. Vitamine D3 supplementen voor volwassenen en/of kinderen zijn verkrijgbaar via deze link.