In plaats van slikken kun je daarom ook gaan badderen of smeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in zoutvlokken of olievorm heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken.
Magnesiumbisglycinaat wordt het best opgenomen van alle vormen van magnesium. Bisglycinaat kan worden gebruikt voor een normale werking van het zenuwstelsel, het geheugen, het concentratievermogen en de leerprestaties. Mensen met een sportieve levensstijl kunnen kiezen om extra magnesiumcitraat te nemen.
Neem magnesium verspreid over de dag.
Neem bijvoorbeeld wat magnesium bij iedere maaltijd, samen met een flink glas water. Op die manier zal je lichaam de magnesium beter kunnen verwerken. Sommige mensen raden aan om je magnesiumsupplement op de nuchtere maag te nemen, als je lichaam de magnesium moeilijk opneemt.
Goed voor de huid
Maar naast een betere grip zorgt magnesium er ook voor dat de huid niet uitdroogt en in een gezonde conditie blijft. Je kunt het namelijk ook inzetten bij ernstigere huidklachten, zoals psoriasis, eczeem en neurodermitis.
Het verzacht de huid, poriën worden kleiner en vuil en dode huidschilfers komen los. Hiervoor smeer je voor het slapen gaan een dun laagje magnesiumolie op de huid, was in de ochtend uw gezicht met water. Je kunt het ook gebruiken wanneer je last hebt van eczeem, huidallergie of andere huidklachten.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesium is een mineraal die goed wordt opgenomen door de huid. Met deze magnesiumvlokken kun je een heerlijk (voeten)bad maken en je tekorten snel aanvullen.
Door de huid nemen we vooral vloeistoffen op. Verschillende giftige stoffen kunnen via de huid in het lichaam komen. Onder andere oplosmiddelen en ontvettingsmiddelen kunnen op deze manier in het lichaam opgenomen worden. De huid heeft een vet beschermlaagje.
De hoeveelheid magnesium die je gebruikt in je voetenbad of badwater is mede afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Voor ontspanning en ontzuring van de spieren: 2x tot 3x per week 125 gr. in een voetenbad van 4 liter water. Of naar behoefte een bad van 70 liter water met 500/800 gram.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Uit diverse studies blijkt dat veel mensen met overgewicht en zeker obesitas, ook een tekort aan magnesium hebben. Daarbij komt dat het nemen van extra magnesium het afslanken ook een meer structurele, blijvende succesbasis geeft.