Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
Lavas/maggiplant kun je vermeerderen door 'm in het voorjaar te scheuren. Doe dit als de plant zo'n 2 of 3 jaar oud is. Hoe ouder de plant, hoe lastiger scheuren. In maart-april haal je de net uitlopende plant uit de grond, je scheurt de kluit in twee of drie stukken en plant de delen los weer uit.
Standplaats en verzorging Maggiplant
Deze plant heeft zeker het eerste halfjaar na aanplant een licht vochtige grond nodig. De Maggiplant houdt van een zonnig plekje in je (kruiden)tuin. Op het balkon of terras staat hij ook prima in een pot of plantenbak, maar dan groeit hij iets minder uitbundig.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant. Wel zijn er twee soorten lavas: echte lavas en zeelavas.
Zeker in het voorjaar voordat het bloeiseizoen begint. De maggiplant bloeit van het voorjaar tot de herfst en verdwijnt in de winter helemaal. In de zomer kan je de stelen tot tien centimeter boven de grond afknippen om bijvoorbeeld soep of een saus op smaak te brengen.
De plant is wel winterhard, maar tijdens de winter zullen de bladeren afsterven. Knipt u de bladeren in het voorjaar van de plant af, dan worden er nieuwe bladeren aangemaakt. Een Maggiplant zal in de meeste gevallen niet als sierplant worden aangeschaft, maar des te meer voor de geur en als kruidenplant.
Sommige kruiden behouden hun smaak beter wanneer ze worden ingevroren dan wanneer ze worden gedroogd . Invriezen werkt goed voor kruiden zoals peterselie, dille, basilicum, bieslook, citroenmelisse, munt of dragon. Experimenteer met verschillende kruiden om te bepalen welke u het liefst bevroren gebruikt. Ingevroren kruiden kunnen in dezelfde verhouding worden gebruikt als verse kruiden.
Lavas of Maggikruid is gezond!
De lavas werkt inderdaad verlichtend bij ongemak, veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels helpt tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken.
De wortel van lavas wordt fytotherapeutisch gebruikt. Hij bevat tot 1,7 procent essentiële olie en coumarines, die een vochtafdrijvende werking hebben. Deze hebben vooral een vochtafdrijvende werking en verlichten krampen en winderigheid bij maag- en darmklachten.
Het ontkiemen gaat niet goed als de grond uitdroogt dus zorg ervoor dat de grond steeds vochtig blijft. Dit wordt makkelijker als je de potjes afdekt met bijvoorbeeld vershoudfolie. Als de plantjes zijn opgekomen, kunnen ze verpot worden naar een grotere pot.
Maggiplanten houden van volle zon tot matige schaduw en groeien liefst in voedzame, niet te natte grond.Pas op voor stagnerend water tijdens de winter. De wortels van deze overblijvende plant kunnen dan namelijk wegrotten. Maggiplanten verdragen gemakkelijk 15 graden of nog strengere vorst.
Eén blaadje geeft al een typische bouillonsmaak aan uw gerechten. Een lavasplant kan tot 2 meter hoog worden. De blaadjes zijn mooi glimmend donkergroen.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Augustus is de perfecte tijd om vaste planten te stekken
Een handige en leuke manier om dit te doen is het stekken van je planten. Door middel van stekken kun je namelijk een nieuwe plant laten groeien uit een 'stukje' van een volwassen plant.
Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stekje een teken van nieuwe wortels vertoont.
Kortom, hoewel het technisch gezien veilig is om Maggi-noedels rauw te eten , is het raadzaam om ze te koken voor een optimale smaak en gezondheidsvoordelen.
Bevat een hoge hoeveelheid natrium
Maggi bevat 46 procent natrium, een stof die u vatbaar kan maken voor ernstige en levensbedreigende ziektes. Het dagelijks consumeren van Maggi kan dus het natriumgehalte in uw lichaam verhogen, wat aandoeningen zoals hypernatriëmie kan veroorzaken .
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep!
Ja!Stevigere kruiden zoals basilicum, bieslook, oregano en rozemarijn kunnen in hun geheel worden ingevroren . Snijd ze gewoon in stukken, leg ze in een enkele laag op een bakplaat en stop ze in de vriezer.
De beste kruiden om te drogen zijn kamille, salie, brandnetel, lavendel en rozemarijn. Kruiden met een sappiger blad, zoals munt, citroenmelisse en citroenverbena gebruik je het best vers in je thee.
Gedroogde kruiden behouden hun smaak en kleur drie maanden in kasten en tot een jaar in koelkasten of vriezers. Om gedroogde kruiden te vervangen, gebruikt u een royale 1/4 theelepel gemalen of 1 theelepel verkruimelde gedroogde bladeren voor elke eetlepel verse gehakte kruiden.
De gorilla's hadden de primeur om de eerste oogst, bestaand uit onder andere peterselie, selderij, maggiplant, ruit, raapsteel, andijvie, komkommer en courgette te proeven! De zelfgekweekte lekkernijen vielen goed in de smaak. De gorilla's verzamelden zoveel mogelijk kruiden en groenten.
Je vermeerdert lavas door middel van scheuren. Schep in het voorjaar, als de plant nog klein is, een stuk van de maggiplant uit de grond en scheur deze in kleinere stukken. Ze ze terug op een andere plek in de tuin, of doe ze in een pot om elders te planten. Aan één plant in je tuin heb je meer dan genoeg.
De blaadjes zijn mooi glimmend donkergroen. Gebruik lavas bij voorkeur vers. U kan ook blaadjes invriezen voor later gebruik.