Licht is een vorm van elektromagnetische straling, maar dan wel specifiek de straling die waarneembaar is met het menselijk oog. Hieronder zie je het spectrum van elektromagnetische straling dat we kennen en waar licht in dit spectrum valt. Zoals je ziet is zichtbaar licht maar een heel klein deel van het hele spectrum.
Ons oog vangt licht en kleuren op via receptoren op het netvlies. Die receptoren kennen wij beter als de zogenaamde kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zetten Rood, Groen en Blauw voor ons om en zijn dus verantwoordelijk voor kleur.
Licht ontstaat als atomen veel energie bevatten. De atomen geven die energie af door licht uit te stralen. Kijk naar de zon, onze grootste lichtbron. Die bestaat uit allerlei gezellige gassen, die met elkaar reageren.
Licht verspreidt zich door middel van atomen
Als een lichtbron, bijvoorbeeld een gloeilamp, licht uitzendt, verspreidt het zich doordat de lichtdeeltjes op atomen botsen. Het licht kan meteen doorgestuurd worden, zoals wanneer twee biljartballen op elkaar botsen.
Licht plant zich voort in vacuüm met een snelheid van per definitie 299 792 458 meter per seconde. In een medium als water, lucht of glas is de snelheid lager. Dit komt door de interactie tussen de elektrische vector van de lichtgolven en de elektronenwolken om de atomen waaruit het medium is opgebouwd.
Hoe ziet een lichtstraal eruit? Net als geluid, ziet één lichtstraal eruit als een golfbeweging. Licht beweegt met een snelheid van 300.000 km/s. De snelheid van geluid is 343 m/s.
Licht beweegt zich voort zoals de golven op de zee, het geluid in de lucht, de trillingen op een snaar. Licht is een deeltje. Licht bestaat uit een stroom van deeltjes, fotonen genaamd, die zich gedragen als knikkers op een knikkerbaan.
Licht is een vorm van elektromagnetische straling, maar dan wel specifiek de straling die waarneembaar is met het menselijk oog. Hieronder zie je het spectrum van elektromagnetische straling dat we kennen en waar licht in dit spectrum valt. Zoals je ziet is zichtbaar licht maar een heel klein deel van het hele spectrum.
Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
Licht bestaat uit kleine deeltjes die in een golf bewegen, lichtdeeltjes worden ook wel fotonen genoemd. Fotonen zijn dus lichtdeeltjes, deze fotonen bestaan uit energie en hebben geen gewicht. Als je ze wil wegen dan geeft de weegschaal 0 aan. Ze hebben geen massa.
licht (zn) : daglicht, schijnsel, straling, zonlicht. licht (zn) : lamp, lantaarn, lichtbron, lux.
Natuurlijk licht is 'volledig spectrum' en 'dynamisch'. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat, waar dynamisch betekent dat de lichtintensiteit en kleurtemperatuur veranderen met het tijdstip van de dag.
Kleuren Licht
Het licht dat van de zon komt lijkt wit. Het bestaat eigenlijk uit 6 hoofdkleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Doordat het licht onder een bepaalde hoek de waterdruppels ingaat, zie je een opeenvolging van kleuren. Zoiets wordt een spectrum genoemd.
Licht reist héél erg snel: wel 299.792 kilometer per seconde! Onze ogen vangen dit licht op. Daarom kunnen we voorwerpen zien die zelf licht geven en voorwerpen, die het licht dat erop schijnt weerkaatsen. Als voorwerpen het licht niet weerkaatsen, zien we ze als zwart.
Het zichtbare spectrum is het gedeelte van het elektromagnetisch spectrum dat gezien kan worden door het menselijk oog. Elektromagnetische straling binnen dit spectrum wordt ook wel zichtbaar licht genoemd.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Licht komt altijd ergens vandaan, de lichtbron. Overdag maken wij vooral gebruik van de zon als lichtbron. Maar ook lampen zijn een lichtbron, ze zijn alleen niet zo groot als de zon, en we moeten voor de elektriciteit betalen.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen. Staat er bij een led lamp "warm wit" aangegeven? Dan is dit bijna altijd 2700K.
Er zijn natuurlijke lichtbronnen, zoals de zon, vuur, bliksem, glimwormen. en er zijn kunstmatige lichtbronnen, meestal lampen, bijvoorbeeld de booglamp, gloeilamp, de TL-buis, de ledlamp of de plasmaboog.
Het woord 'lamp' stamt af van het Latijnse woord "Lampas" dat fakkel/toorts betekent. Voordat de lamp werd uitgevonden, maakte men gebruik van andere objecten die licht gaven, zoals toortsen en fakkels. Wetenschappers beweren dat de eerste lamp, de olielamp, stamt uit 12000 en 15000 voor christus.
Licht verandert niet zomaar van kleur. De kleur van licht, ook wel uitgedrukt in golflengte, hangt namelijk samen met de energie van de lichtdeeltjes (fotonen) in een lichtbundel. Hoe langer de golflengte van licht, hoe minder energie. Volgens de Wet van Behoud van Energie mag die energie niet zomaar veranderen.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Licht reist met een ongelofelijke snelheid: 1 miljard kilometer per uur. Dat is 300.000 kilometer in 1 seconde. Het licht kan met die snelheid 10 rond de aarde reizen in 1 seconde. En het licht dat de zon op dit moment uitstraalt zien wij pas over 8 minuten op aarde.