Latexverf is verf op waterbasis. Het is over het algemeen dikker dan verf op oliebasis en moet verdund worden met water, vooral als je van plan bent om met een verfpistool of spuit een dunne verfnevel over een oppervlak te verspreiden.
Watergedragen muurverf en latexverf verdun je met water. Op de verfemmer staan instructies hiervoor en, heel belangrijk, de verhouding voor het mengen. In ieder geval mag je nooit meer dan 10% water toevoegen.
Waarmee u verf kunt verdunnen hangt af van de verf die u gebruikt. Een handig ezelsbruggetje: watergedragen verf wordt verdund met water. Verf op terpentine wordt verdund met terpentine. Acrylverf en muurverf kunnen verdund worden met water.
Zorg ervoor dat je die ongeveer 10% verdunt. Dat doe je met water of met terpentine, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt.
Omdat 98% van alle muurverf op waterbasis is, zal het verdunnen van muurverf met water gebeuren. Bij het verdunnen is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Lees de verpakking of het kenmerkenblad voor de juiste hoeveelheid verdunning. Het is belangrijk om niet te veel verdunning toe te voegen.
Met verdunde muurverf in de eindkleur voorstrijken doen we meestal indien de eindkleur sterk afwijkt van de ondergrondkleur. Dit om extra lagen te besparen. Als de ondergrond niet al te veel in kleur gaat afwijken van de eindkleur kunt u beter voorstrijken met een voorstrijkmiddel.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Voorstrijk moet een nieuwe ondergrond fixeren ofwel vastzetten. Dit gebeurd alleen maar goed wanneer je de voorstrijk gebruikt waarvoor het bedoeld is. De kans is zeer groot dat als je de voorstrijk door de muurverf of latex gooit er een slechte hechting ontstaat op de ondergrond en als gevolg hiervan de verf loslaat!
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.
Wateroplosbare verf weer bruikbaar maken
Opgedroogde verven op waterbasis zijn heel gemakkelijk weer vloeibaar te maken door simpelweg nieuw water aan de verf toe te voegen. Doe eerst wat water in de verfemmer en wacht even tot de opgedroogde verf een papperige massa is geworden.
Lak op waterbasis verdun je met water, lak op terpentinebasis met terpentine. Verdunnen is, bij verf op terpentinebasis, niet aan te bevelen met het oog op het milieu. Daarbij verandert de samenstelling als je het verdunt, waardoor de verf sneller mat slaat.
De juiste verhouding qua verdunnen is maximaal 10%, maar verdiep je altijd in de productspecificaties. Het kan per verfsoort of merk nog wel eens variëren en je wilt natuurlijk niet dat de verf met klodders van je roller afdruipt.
Waardoor gaat een verflaag rimpelen? Het rimpelen van verf (schroeien) komt door het foutief aanbrengen van de lak. Over het algemeen is dit terug te herleiden naar twee oorzaken. Namelijk; doordat je 'te dik schildert' of doordat je te snel een nieuwe laag aanbrengt.
Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met speciale kleurpasta's voor het verf mengen. Deze worden verkocht in de verfspeciaalzaak en bouwmarkt en zijn geschikt voor zowel waterverdunbare als terpentine verdunbare verven. Een andere optie voor het verf mengen is simpelweg om twee verschillende kleuren te mengen.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Voor- en nadelen van latex muurverf
– Gewone latex verf is sterk ademend, waardoor ze niet waterdicht en dus niet zo goed afwasbaar is. Latex verf is echter wel minder doorlaatbaar dan bijvoorbeeld veegvaste muurverf of witkalk.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
#1 Sikkens Alphacryl Pure Mat SF (beste getest) #2 Histor Clean Reinigbare Muurverf (beste koop) #4 Flexa Powerdek Muurverf (publieksfavoriet!) #5 Sigma Sigmatex Superlatex mat (schildersfavoriet)
Breng de muurverf dik aan op de roller, maar voorkom dat het veel wordt. De muurverf aanbrengen op de roller moet op zo'n manier dat de verf gelijkmatig verdeeld kan worden over de muur. Dus goed muurverf aanbrengen over de gehele roller en van boven naar beneden uitsmeren.
Latex overschilderen is geen enkel probleem. Zit er nu al latex op de muren en wil je een andere kleur? Met verse latex muurverf verf je zonder problemen over de al bestaande laag heen.