De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
De waterkoker ontkalken doe je door 250 ml natuurazijn ongeveer twee uur in te laten werken in de waterkoker. Zo kan kalk op de bodem oplossen. Vul daarna aan met water en zet de waterkoker aan totdat de rest van de kalk ook opgelost is. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water.
Ook citroensap helpt enorm met het tegengaan van kalkaanslag. Je kent die knijpflesjes met citroensap uit de supermarkt? Los één deel citroensap op in één deel water en laat het mengsel goed koken in de waterkoker. Spoel goed na en de waterkoker is weer als nieuw.
Je waterkoker ontkalken doe je door 250 ml (natuur)azijn aan te vullen met 250 ml water en dit aan de kook te brengen. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water om de geur van de azijn weg te krijgen.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
De kalk is echter niet schadelijk voor je gezondheid. Hoewel een kleine hoeveelheid kalk niet slecht is voor het menselijk lichaam, is het wel slecht voor je keukenapparatuur. De kalkaanslag tas de kwaliteit van je waterkoker en andere apparatuur aan, waardoor ze minder lang meegaan.
De minimale levensduur van een waterkoker is 2 tot 3 jaar. Zelf vinden wij dit erg kort, maar dit kan je dus ook zien als de minimale termijn dat een waterkoker mee moet kunnen gaan.
Hoe vaak je waterkoker ontkalken? De lokale waterhardheid van het drinkwater en het aantal keer dat je water aan de kook brengt bepalen hoe snel je last krijgt van kalkaanslag en dus ook hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken. Gemiddeld een keer per maand je waterkoker ontkalken is meestal voldoende.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Baking soda wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld theekopjes te ontkalken. Hoe ontkalkt u een waterkoker met Baking Soda? Voeg 3 eetlepels baking soda in de waterkoker en vul deze aan met water. Laat de waterkoker ongeveer 3 uur staan, spoel daarna de waterkoker uit en kijk of er geen kalkresten achtergebleven zijn.
Je hebt geen andere middelen meer nodig als je schoonmaakazijn in huis hebt. Het lost vetten op, al het kalk in de badkamer en de wc kun je er mee verwijderen, het zou de ideale ontkalker zijn voor je espresso machine en het is zelfs onschadelijk voor je huid.
Waterkoker ontkalken met soda
Vul de waterkoker voor de helft en kook het water. Voeg daarna drie scheppen soda toe. Laat dit een uur staan. Voeg daarna water toe tot het maximale en laat dit drie keer koken.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Wikkel daarvoor keukenpapier om de kraan en zet dit vast met touwtjes of elastiekjes. Schenk vervolgens schoonmaakazijn over het keukenpapier zodat dit goed nat wordt. Laat dit wederom een nacht intrekken en verwijder het de volgende ochtend van de kraan.
Laat een emmer of wasbak vollopen met 1/3 deel water en 2/3 deel natuurazijn. Dompel de douchekop vervolgens volledig onder water en laat het in de emmer weken. Minimaal een aantal uur, maar liefst een hele nacht laten weken.
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
Pers allereerst het sap van twee citroenen en verwijder de pitjes. Schenk dit zure sap vervolgens in de waterkoker. Vul de rest van de waterkoker met water en zet hem aan. Wanneer hij klaar is met koken, kun je het citroenmengsel gewoon door de gootsteen spoelen.
Ok, je wil dus 1 liter water koken voor je pasta. De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro. Gas is dus goedkoper, maar kost meer tijd (en dat is ook weer geld).
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken.