Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
Wanneer je opnieuw diepvries spinazie gaat opwarmen of opnieuw verse spinazie gaat opwarmen, kun je de spinazie het beste in één keer goed opwarmen (laat minimaal 2 minuten op 70°C de spinazie koken).
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem. Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch? Dat klopt.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Ja, dit kan zeker! Als je lasagne nog goed is kan je de lasagne zeker opwarmen. Dit geldt voor alle soorten lasagnes. Zoals kant en klaar, bevroren of een lasagne die je in de koelkast bewaard.
Lasagne kun je makkelijk op voorhand maken.
Bewaar de lasagne goed afgedekt in de koelkast. De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven. Reken in dat geval een tiental minuten extra baktijd. Lasagne die meteen in de oven gaat, bak je ongeveer 45 minuten op 180°C.
Meestal is de lasagne dan nog lekkerder van smaak. Een koude schaal lasagne 45 minuten in de oven opwarmen op 175 graden. De eerste 30 minuten de schaal afdekken met aluminiumfolie. Eet smakelijk.
Je kunt, mocht je veel over houden, pastagerechten met spinazie ook invriezen. Mocht je veel spinazie tegelijkertijd willen kopen, dan kun je deze ook vrij simpel invriezen. Even kort blancheren, en portiegewijs in een diepvriesdoos of diepvrieszak doen.
Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat het opwarmen van spinazie en andere nitraatrijke groente schadelijk zou zijn voor de gezondheid, maar uit recent onderzoek blijkt dat die zorgen ongegrond zijn en we ons bordje prima in de magnetron kunnen zetten.
Je kunt een restje spinazie 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Spinazie uit pot (glas) geopend? Dan kun je deze spinazie ook 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede. Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden.
Net als bij veel andere maaltijden geldt hier dat je de restjes snel moet laten afkoelen en ze vervolgens goed afgesloten in de koelkast moet zetten. Laat de resten niet langer dan twee uur buiten de koelkast. In de koelkast kun je de restjes lasagne twee dagen bewaren.
Je kan lasagne evengoed in een pan bereiden. Hiervoor heb je wel verse lasagnevellen nodig. Die vind je in een goede supermarkt bij de verse pasta. Gedroogde vellen krijg je niet snel gaar in de pan.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.