Langs en rond de Moezel liggen meer dan 1000 kilometer fietspaden. Het is bijna altijd mogelijk om aan beide oevers van de Moezel te fietsen.
Het Moezelfietspad (in het Duits: Moselradweg) is een 248 kilometer lang fietspad in Duitsland dat loopt van Perl naar Koblenz. Vanwege het vlakke karakter van de route is fietsen langs de Moezel voor iedereen goed te doen. U daalt zelfs meer meters dan dat u stijgt (447 meter om 535 meter).
De bekendste fietsroute is de Moezel-fietsroute (Moselradweg) van 275 kilometer, die van Thionville in Frankrijk, via Luxemburg naar Duitsland tot aan Koblenz aan de Rijn loopt. Deze route loopt voor een groot deel langs de Moezel. De 48 kilometer Ruwer-Hochwald-fietsroute is ook een aanrader.
De Moezelroute wordt druk bereden door fietsers, zelfs tot eind september. De route brengt je langs beide zijden van de Moezel, steeds wordt de autoluwe kant of de kant met vrij liggende fietspaden of landbouwwegen gekozen. Je steekt de Moezel over via een brug of met een veerpont.
De Moezel-fietsroute is een 585 kilometer tellende route over de mooiste asfaltwegen waarmee u het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de regio pas echt goed ervaart.
Heb je in Duitsland ook knooppunten voor fietsen? Ja, veel fietsroutes in Duitsland werken al met knooppunten. Deze knooppunten werken hetzelfde als in Nederland. U fietst van knooppunt naar knooppunt en komt langs de mooiste plekjes.
Gelegen tussen Eifel en Hunsrück, biedt het Vakantieland Cochem alles wat het hart van de fietsliefhebber sneller doet kloppen. De mooiste fietspaden, romantische routes langs de rivier en gezellige cafés en restaurants. Voor uw ontdekkingstochten op de fiets wacht er een uitgebreid netwerk van fietspaden op u!
Waar kun je goed fietsen? Er zijn tal van mooie fietsgebieden in Duitsland waar je heerlijk kunt trappen en relaxen. Denk bijvoorbeeld aan de Eifel, ga fietsen in het Zwarte Woud, het Sauerland, Thüringerwald, het Beierse Woud, het Spreewald, de Moezel of de Lüneburger Heide.
Het Trier-Land en de naburige Luxemburg heeft een zeer goed ontwikkeld netwerk van fietspaden. Langs de rivieren kan er gemakkelijk, of sportief of liever gezellig fietsen. Zelfs in Middelgebergte zijn de paden om meestal zonder groote hellingen te bedwingen.
De Moezel is – op de Aare na – de grootste zijrivier van de Rijn en – op de Rijn na – de belangrijkste waterweg in het Rijnstroomgebied. De Moezel stroomt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Vanaf Trier en verder stroomafwaarts vormt de Moezel de scheidslijn tussen de Eifel en de Hunsrück.
Een regio waar het hart van fietsers sneller van gaat kloppen. De unieke ligging aan de Rijn en de Moezel maakt Koblenz een ideaal startpunt voor talloze waardevolle fietstochten.
De Elzas leent zich voor alle ontdekkingen per fiets! Met meer dan 2500 km aan fietsroutes geniet u van een opmerkelijk netwerk om in alle rust tochtjes door de Elzas te maken. Een fietsbestemming om te ontdekken!
Cochem in Duitsland is een super charmant stadje en heel leuk voor een weekend weg. In de lente en de zomer is het er erg gezellig en er zijn ook genoeg activiteiten te doen in de omgeving van Cochem. Cochem ligt in een dal aan de rivier de Moezel waardoor je prachtige uitzichten hebt.
Met stip op nummer één staat de deelstaat naar Mecklenburg-Vorpommern. Bijna één op de vijf binnenlandse vakanties ging naar dit gebied. Deze streek in het noordoosten van Duitsland (op zo'n 3,5 uur rijden van Nederland) dankt zijn populariteit aan de mooie Hanzesteden, de vele meren en de vrije natuur.
Is een fietshelm in Duitsland verplicht? Nee, een fietshelm is in Duitsland niet verplicht. Als je je tenminste verplaatst op een gewone fiets of een elektrische fiets die niet harder gaat dan 25 km/u. Ga je met een racefiets, mountainbike, of speed pedelec op pad, dan moet je wel een helm op.
In Duitsland ligt de BTW bovendien 2% lager dan in Nederland en België. Dit scheelt al gauw €100 op de luxere elektrische fietsen. Fietsen hoort ontzettend bij Nederland, daarom kom je niet gauw op het idee dat een e-bike in Duitsland goedkoper is. Toch is het zo!
De belangrijkste e-bike verkeersregels in Duitsland
Elektrische fietsen halen snelheden tot 25 km/u en worden sinds 2017 bij wet gelijkgesteld aan fietsen. Dit betekent dat je ook in Duitsland op fietspaden mag rijden, dat er geen helmplicht is en dat je geen rijbewijs nodig hebt.
Fietsers moet zich aan de verkeersborden en verkeersregels houden.Zo moeten zij op het fietspad rijden.Als er geen fietspad is, moeten zij rechts op de rijbaan rijden. Voor een elektrische fiets (of e-bike) gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets.