Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren.
Eet kurkuma niet rauw!
Omdat het giftig is! De wortel is een antioxidant van grote klasse, dus derhalve ook giftig. Het heeft een enorme kracht en een stevige uitwerking op ons lichaam. Wil je kurkuma eten, gebruik dan bij voorkeur de poeder.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Kun je kurkuma longa wortel rauw eten ? Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : Nee . Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik.
De meeste onderzoeken laten helemaal geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien. Toch is in laboratoriumtesten in reageerbuizen en op proefdieren ontdekt dat kurkuma mogelijk kan werken als antioxidant en bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Verse kurkuma lijkt qua uiterlijk op gember, maar is wat fijner van structuur en heeft een oranje-gele kleur. Het is een wortel en je kunt deze net als gember schillen met een lepel. Bekijk hier hoe je dit doet. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten. Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Verse kurkuma thee maken
Voeg gekookt water en een snufje zwarte peper toe. Voeg eventueel ook een klein scheutje van je favoriete melk toe. Laat het 3 minuten trekken. Doe ½ theelepel kurkumapoeder en een snufje zwarte peper in een kopje en voeg eventueel een klein scheutje van je favoriete melk toe.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Is kurkuma écht de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer? Kort en bondig: ja. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze stof verlicht pijn en voorkomt ontstekingen.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Voor artrose: 500 mg kurkuma-extract, 2-3 maanden lang twee keer daags. Voor hoog cholesterol: 700 mg kurkuma-extract, 3 maanden lang twee keer daags. Voor jeukende huid: 500 mg kurkuma, 2 maanden lang drie keer daags.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.