Het drinkwater op Curaçao is veilig en heeft goede bacteriologische verhoudingen. Het drinkwater bevat geen chloor, het is zacht, heeft bijna geen calcium en het is geur- en smaakloos.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Uit de kraan op Curaçao stroomt altijd veilig drinkwater. Dat is bijzonder want op dit tropische eiland zijn geen rivieren. Het kraanwater komt dan ook niet uit de grond of uit een rivier, maar uit de zee. In een waterfabriek maken ze van zout zeewater drinkwater.
Leidingwater in Bonaire is veilig om te drinken.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien. Als je op excursie trekt over de Vatnajökull-gletsjer en je even dorst krijgt, hoef je je maar te bukken om te proeven van een van de zuiverste waterbronnen ter wereld.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Het gebied is gemakkelijk te bereiken en het pad is eenvoudig te voet te verkennen. Dit pad verbindt het gebied Jan Thiel met de Mambo Beach Boulevard. Wandelen op dit pad betekent wandelen langs de prachtige kustlijn van de zuidelijke kust. Halverwege de route kom je de Zoutpannen van Jan Thiel tegen.
Het water aan de Curaçaose stranden heeft een gemiddelde temperatuur van 27ºC (81°F). Daardoor is het ideaal om af te koelen zonder het al te koud te krijgen!
De maanden juli en augustus zijn, vanwege de vakanties in Europa en door de Amerikaanse toeristen, de drukste maanden voor een vakantie naar Curacao. Van oktober t/m april loopt het hoogseizoen voor cruiseschepen, waardoor het erg druk kan zijn in de haven.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni. Tijdens de eerste helft van het jaar heb je altijd zon, een lekkere bries en valt er nauwelijks een druppel regen.
De natste maanden zijn oktober, november en december. Meestal regent het 's morgens vroeg of in de vroege of late avond. De buien zijn doorgaans kort, hevig en heel plaatselijk. Zij bieden gewoonlijk slechts wat verkoeling tegen de hitte van de zon en zorgen maar zelden voor ernstige problemen.
Wandelen op Curaçao kun je het beste 's ochtends vroeg of aan het eind van de dag doen ivm de warmte. Tegen 6 of 6u30 komt de zon op en deze gaat weer onder tussen 18u30 en 19u30. De temperatuur varieert van 27 tot 34 graden. In principe kan je het hele jaar door dus goed wandelen op Curaçao.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen? Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw.
Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld. Dan is het water zoet. Het is vaak nog niet geschikt om te drinken, omdat er nog andere mineralen zoals magnesium, zwavel en kalk in kunnen zitten.
Uit die modellen blijkt dat haaien (en roggen) in zout water minder goed blijven drijven. Wanneer een haai wil voorkomen dat hij zinkt, kan hij twee dingen doen. Hij kan zich actiever inzetten om hoogte te houden (maar het nadeel is dat dat veel energie kost). Of hij kan een grotere lever ontwikkelen.
Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani is de duurste fles water. Deze glazen fles is bedekt met 24-karaats goud en is gebaseerd op kunstwerken van de overleden Italiaanse kunstenaar Amedeo Clemente Modigliani. Het water is afkomstig van Frankrijk of Fiji.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Curaçao is een langgerekt, droog en licht heuvelachtig eiland. Het meet zo'n 64 kilometer van noordwest naar zuidoost, tussen de andere ABC-eilanden, Aruba ten westen en Bonaire ten oosten. Op het breedste punt is Curaçao 16 kilometer breed.
In totaal waren wij 1,5 uur bezig met het beklimmen van de Christoffelberg, 45 minuten naar boven, 15 minuten op de top en 30 minuten naar beneden. Het was het afzien zeker waard!
Je kan een vakantie zo duur maken als je wilt, maar reken op minimaal €100,- per persoon per dag. Daarnaast maakt het flink uit of je in het hoog- of laagseizoen gaat. Het laag seizoen is van april tot en met juni en van september tot en met november en het hoogseizoen is van juli tot augustus.
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet. Gelukkig blijft het wel lekker warm in de avonden, ondanks de zon die vroeg ondergaat.