Door de stuwing kan je temperatuur iets stijgen tot 38 C en kun je je wat rillerig voelen. Ook wanneer je kunstvoeding geeft kun je stuwing krijgen. Het helpt om continue een strakke bh te dragen en de borsten niet te stimuleren met een warme douche of massage.
Maak je je toch ongerust over je melkproductie of over je babytje, bel dan even met een lactatiekundige. Zo rond dag 3 of 4 krijgen de meeste vrouwen last van stuwing.
Behandeling van pijnlijke stuwing:
In overleg met de arts kan een ontstekingsremmer of pijnstiller worden gebruikt. Koude kompressen tussen voedingen kunnen verlichting geven bij zwelling en pijn. Vaak voeden, waarbij de baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren.
de beginnende klachten niet afnemen binnen 24 uur; als je klachten snel toenemen binnen 24 uur met hoge koorts en veel ziekteverschijnselen; je langer dan 24 uur een lichaamstemperatuur hebt hoger dan 38 graden; een verstopte klier of plek voelbaar blijft nadat de ontsteking over is of behandeld is met antibiotica.
Blijf zoals gewoonlijk borstvoeding geven als je over moet geven of een verkoudheid, griep, koorts, diarree en overgeven of mastitis hebt. Je baby zal niet besmet raken via de moedermelk - sterker nog, de moedermelk zal antistoffen bevatten die het risico verlagen dat hij hetzelfde virus krijgt.
Een harde schijf in je borst is pijnlijk. Massage kan helpen. Maak eerst je borsten warm door bijvoorbeeld in een warm bad te gaan zitten of een warme handdoek op je borst te leggen. Masseer daarna rustig je borst met draaiende bewegingen van je vingers.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Warmte: met een warme douche of een warm washandje op je borsten vlak voor een voeding zorg je ervoor dat je ontspant en de melk goed doorstroomt. Verkoeling: ook kou kan helpen bij het verlichten van de pijn door stuwing.
Kraamvrouwenkoorts is een aanduiding die wordt gebruikt voor verschillende soorten infecties waarop pas bevallen vrouwen risico kunnen lopen. Het gaat hierbij meestal om infecties rondom de baarmoeder. Symptomen van kraamvrouwenkoorts kunnen optreden 1 tot 10 dagen na de bevalling.
De koorts zal vaak na 24 uur over zijn, de pijn na 24 tot 72 uur en de harde plek verdwijnt na 5 tot 7 dagen. Soms duurt het langer dan 7 dagen voor de harde plek helemaal verdwenen is, maar zolang hij kleiner wordt is dat een goed teken.
Als je erg veel last hebt van stuwing, kan dit een pijnlijk gevoel zijn. Je borsten lijken harder, zijn warm en je kan een kloppende pijn ervaren. Je huid en tepels staan strakgespannen en lijken een beetje doorschijnend. Sommige vrouwen krijgen zelfs verhoging of verwarren de pijn met een borstontsteking.
Een pijnlijke, rode, gezwollen borst (meestal een van de twee borsten). Verhoging of koorts. Soms krijg je ook griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn. Als er een abces (holte gevuld met vocht) is ontstaan, kan een pijnlijke, vaste zwelling in de borst worden gevoeld.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Als de bh omvang goed strak aansluit kan je borst niet in de loop van de dag omlaag zakken. Zo zorg je voor een optisch gelijk effect tussen je beide borsten.
De stuwingsperiode duurt ongeveer vier dagen.
Als je geen borstvoeding geeft maar wel last hebt van stuwing, kun je het beste een strakke bh dragen. Zorg er wel voor dat het niet té strak zit, want dan heb je kans dat je borsten gaan ontsteken. Gebruik koude kompressen voor verlichting van de pijn.
Er bestaan drie soorten stuwing nl. de bloedstuwing, de vochtstuwing en de melkstuwing. Deze stuwingen komen op gang doordat de bloedstroming versterkt wordt en de lymfeklieren harder gaan werken ter hoogte van de melkklieren.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Als je borstontsteking niet binnen 24 uur lijkt te verminderen of binnen 48 uur duidelijk is verminderd of weg is, ga dan naar je arts en vraag een antibioticakuur. Natuurlijk blijf je tijdens het volgen van de kuur borstvoeding geven. De melk 'moet' goed doorstromen, anders heb je die borstontsteking zo weer terug.
Mastitis kan worden omschreven als een gevoelig, warm of heet, opgezwollen, wigvormig deel van de borst, wat mogelijk gepaard gaat met koorts (> 38,5 °C). Symptomen van mastitis worden soms ten onrechte aangezien voor griepverschijnselen.
Moedermelk is geen bron van besmetting voor de baby
Er is tot nu toe geen bewijs voor besmetting met SARS-CoV-2 via de moedermelk [1-7,13-16,18]. Van de kinderen die blootgesteld waren aan besmette moedermelk testten slechts enkele kinderen positief voor COVID-19.
Wat is koorts? Bij koorts is de temperatuur van het lichaam 38 graden of hoger. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus (poepgat). Een oorthermometer is minder betrouwbaar.
Je bent ziek en je wilt waarschijnlijk ook het liefst in bed blijven. Een borstontsteking duurt meestal niet lang: één tot twee dagen. Doe voor het voeden een warme doek om je ontstoken borst, als de borst warm is gaan de melkklieren goed open staan en wordt de borst beter leeggedronken.