Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van cacaoboter als je dat liever hebt.
Cacaobotervervangers zoals kokosvet en palmpitolie kunnen ook gebruikt worden, maar dan spreken we van compound chocolade.” Een optie is ook te kijken naar de dispergeermiddelen. Delbaere: “Bij een optimale dosering van bijvoorbeeld sojalecithine is minder cacaoboter nodig in de finale chocolade”.
Het wordt meestal toegevoegd om het gemakkelijker te maken om te verwerken. Je kunt pure chocolade gebruiken, maar de kans is groot dat het gaat schiften als je temperatuur niet perfect is.
Cacaoboter wordt ook regelmatig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wij vinden cacaoboter een zegen voor de huid en vertellen je graag waarom! Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan.
Er zijn veel dingen die je in plaats daarvan kunt gebruiken, zoals olijfolie, druivenpitolie, plantaardige olie en zelfs appelsaus. Probeer te experimenteren met verschillende vervangers om de juiste smaak te vinden voor uw favoriete gerechten.
Kokosolie
Het is een veelzijdige botervervanger en kun je zelfs 1 op 1 vervangen. Let wel op: de structuur van de baksels kunnen wel veranderen. Zo kunnen koekjes knapperiger worden en kunnen taarten wat kruimeliger zijn. Cakes, brood en muffins blijven daarentegen relatief onveranderd.
Plantaardige olie is een neutrale olie die je kunt gebruiken om chocolade te verdunnen voor het druppelen of chocolade snoep of om chocolade in te dippen. Roer plantaardige shortening door gesmolten chocolade.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Cacaoboter heeft dankzij haar 'cacao polyphenol' juist een positief effect op huidaandoeningen. Van eczeem tot psoriasis, welke huidirritatie je ook hebt, met een gerust hart kan je cacaoboter gebruiken. Een vochtregulerende, verzachtende allemansvriend vol vitamine E die van zaden van de cacaoboomvrucht wordt gemaakt.
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
De zachtere chocolade en kokosolie mix kan de lekkernij zacht en glad houden , waardoor het makkelijk is om een dip te maken voor fruitschijfjes, om over gebakken goederen te druppelen of om te mengen in een ganache. De volgende keer dat je per ongeluk je chocolade verbrandt tijdens het smelten, pak je gewoon een beetje kokosolie om te mengen.
Als je chocolade smelt, en dan terug laat opstijven om bijvoorbeeld zelf studentenhaver of pralines te maken, wordt de chocolade al snel wat mat. Dit kan je verhelpen door tijdens het smelten enkele druppels olie (een neutrale olie zoals arachide- of zonnebloemolie) toe te voegen.
Kokosolie is een beetje een wondermiddel. Het smaakt heerlijk, het kan gebruikt worden op de huid en in het haar, en ja, kokosolie kan ook worden gebruikt als glijmiddel.
Kokosnootolie kan worden gebruikt als vervanging voor cacaoboter in veganistische of zuivelvrije recepten . Kokosnootolie heeft een lager smeltpunt dan cacaoboter, dus chocolade gemaakt met kokosolie kan zachter zijn bij kamertemperatuur. Als u echter van de smaak van kokos houdt, zult u misschien ook de smaak waarderen die het aan uw chocolade toevoegt.
Kokosolie heeft vergelijkbare vetzuren als cacaoboter, waardoor het een betrouwbaar alternatief is. In tegenstelling tot cacaoboter is kokosolie vloeibaar, zelfs als het gekoeld is.
De unieke samenstelling geeft chocolade zijn smelt-in-je-mond-kwaliteit , waardoor elke hap een ware verwennerij wordt. Het hoge vetgehalte van cacaoboter zorgt ervoor dat chocolade bij kamertemperatuur stevig blijft, maar moeiteloos smelt in de mond, wat resulteert in een luxe romig mondgevoel.
Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter. En dit geldt andersom ook. Heb je geen cacaoboter in huis en wil je wél snel aan de bak, gebruik dan kokosolie of roomboter.
Een veelvoorkomend gebruik van cacaoboter is om littekens, rimpels en andere vlekken op de huid glad te strijken . Veel vrouwen geloven dat cacaobotercrèmes en -lotions tijdens en na de zwangerschap kunnen worden gebruikt om striae te voorkomen en minimaliseren.
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.
Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen. Het wordt vervolgens toegevoegd aan melk- en witte chocolade, snoepgoed en gebakken goederen om ze een rijkere smaak en gladdere consistentie te geven .
Is er een verschil tussen cacaoboter en cacaoboter? Nee, het is hetzelfde product, op dezelfde manier gemaakt . Het is het vet dat afkomstig is van cacaobonen. De bonen worden uit de grotere cacaoplant gehaald voordat ze worden verwarmd en geperst om alle prachtige vetten te extraheren.
Cacaoboter wordt gebruikt in cosmetica en kan worden gevonden in verschillende huidcrèmes, haarconditioners en moisturizers . Wat betreft voedsel, cacaoboter is een ingrediënt in zoete en hartige gerechten, taarten, ijs, lattes en warme chocolademelk, waar het een romige textuur toevoegt.
Kokosnootolie is het geheim om een superglanzende chocoladecoating te krijgen. Het geeft gesmolten chocolade een beetje extra glans, die op zichzelf mat kan worden als het droog is . Kokosnootolie zorgt er niet alleen voor dat je chocoladecoating glanst, maar het helpt de chocolade ook om te harden.
Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Of je nu kiest voor olijfolie, avocado-olie, boter of ghee, elk van deze producten kan kokosolie effectief vervangen, zonder verlies van kwaliteit of smaak. Kokosolie vervangen is eenvoudig als je weet welke alternatieven het meest geschikt zijn voor jou en je behoeften.