De knol van knolselderij kun je zowel rauw, gepureerd als gekookt eten. Daarnaast kun je ook het blad gebruiken in gerechten, deze heeft een licht bittere smaak. Knolselderij in de keuken kun je vergelijken met het gebruik van aardappels. Je kunt er een stamppot mee maken of gratineren in de oven.
Knolselderij is supergezond. Het zit bommetjevol vitamine C, wat belangrijk is voor je weerstand. Samen met de natuurlijke suikers en folaat die in deze knol zitten helpt vitamine C je energie op peil te houden. En er zit kalium in, wat weer kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Knolselderij kan worden gegeten ter vervanging van aardappels. Het bevat minder calorieën en is namelijk veel voedzamer. Knolselderij bevat bijvoorbeeld veel vitamine K en vitamine C. In 100 gram knolselderij zit wel 34% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine K.
Waarom is knolselderij goed voor je gezondheid:
Knolselderij bevat goede hoeveelheden vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt je botten, tanden, huid en bloedvaten sterk en gezond te houden.
Knolselderij bestaat uit een en al vezels. Supergezond dus. Vezels helpen je darmen gezond te blijven en je stoelgang te verbeteren.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden knolselderij wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Naast de knol zelf kan het blad van de knolselderij ook gegeten worden. Het oudere blad heeft vaak een bittere smaak, maar kan goed gebruikt worden in de erwtensoep. De jonge bladeren zijn veel zachter en beter eetbaar. Bladselderij wordt dan ook vaak los geteeld en verkocht, omdat deze eerder geoogst wordt.
Je kunt knolselderij ongeveer 3 weken op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats bewaren. Een aangesneden knolselderij bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Je kunt rauwe knolselderij ook invriezen na ca. 2-4 minuten blancheren.
Is knolselderij keto? Je kan knolselderij op een keto dieet eten, maar het is niet een keto groente bij uitstek. In het algemeen kan je ervan uit gaan dat alles wat onder de grond groeit niet echt keto is.
Knolselderij, pastinaak, doperwten en tuinbonen scoren heel hoog qua vezels, met bijna 5 gram per 100 gram. Dus als je deze groenten lekker vindt, kun je ze wat vaker op het menu zetten.
Radijs, goed voor de nieren
Radijsjes helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijsjes werken als natuurlijk diureticum. Er wordt ook gesynthetiseerd diureticum verkocht als medicijn, meer bekend onder de naam plaspil. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) knolselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'knolselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Mineralen knolselderij
Er zit 16% van de ADH aan fosfor in knolselderij. Fosfor is daarmee wat de ADH-waardes betreft het hoogst vertegenwoordigd in knolselderij. De overige ADH-mineraalwaarden liggen dicht bijeen:IJzer(9%), koper(8%), mangaan(7%), Natrium(6.5%), Kalium,(6.5%), magnesium(5%), calcium(4%) en zink(3%).
Een aangesneden knolselderij bewaar je in de koelkast. Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de knolselderij 2-4 minuten kort voor invriezen.
Knolselderij is een groente die met name in de herfst en winter populair is. Heb je ook in de warmere maanden zin in deze smaakmaker? Dan hebben we goed nieuws. De knolselderij is vrijwel het hele jaar door te verkrijgen.
Buiten de koelkast, niet aangesneden, blijft knolselder tot 3 weken houdbaar. Gesneden knolselder blijft tot 1 week goed in de ijskast. Knolselder invriezen kan ook? In de diepvries blijft het 12 maanden goed.
Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten.
Bleekselderij
Bleekselderij zit in veel soepen, maar als je soep over hebt kan je de selderij er beter uithalen. De groente bevat nitraten die veranderen in nitrieten wanneer ze opgewarmd worden. Nitrieten zijn giftig en worden onder andere gelinkt aan hart- en vaatziekten.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.