Wanneer je geen oven hebt, kan je met koudglazuur porseleinverf van Lefranc & Bourgeois Ceramic direct je servies decoreren zonder dat je het daarna hoeft te bakken.
Airdry klei kan je niet glazuren, maar je kunt het wél beschilderen. Hiervoor gebruik je acrylverf.
Ondersteboven laten drogen van werkstukken kan hier een oplossing voor zijn, maar laat eerst de randen hard worden zodat het werk niet vervormt bij het omdraaien. Een dikke wand klei zal eerst langs buiten drogen en dan pas de binnenkant.
Het grootste voordeel van zelfdrogende klei is natuurlijk dat het je het niet oven af hoeft te bakken.
Aardewerk maak je door klei op 900°C à 1150°C graden te bakken. Om er steengoed van te maken heb je nog hogere temperaturen nodig. 1200°C-1300°C en porselein wordt soms wel op 1300° C gebakken. Een gewone oven kan dit jammer genoeg niet aan.
Kort gezegd, klei hoeft niet gebakken te worden. Als u echter een stabiel, duurzaam, geglazuurd of misschien zelfs water ondoorlatend klei-object wilt, dan moet het wel gebakken worden. Een ongebakken object heeft heel andere eigenschappen dan gebakken en misschien zelfs geglazuurde keramiek.
Dat doe je in je eigen keramiekoven als je die hebt of je zoekt een adres waar je je keramiek kan laten afbakken. Er bestaat ook zelfdrogende klei die niet in de oven moet. Met die zelfdrogende klei kan je werkstukken maken zonder oven, want de klei droogt namelijk vanzelf.
Thuis bakken met klei
FIMO-klei kun je bijvoorbeeld gemakkelijk thuis vuren. Als jij en/of je kinderen een kunstwerk hebben gemaakt dat vereeuwigd moet worden, hoef je alleen maar de FIMO-klei 30 minuten op 110 °C te bakken (of beter gezegd: te laten uitharden) in een conventionele oven.
Wat kunt u allemaal gebruiken met Polymeerklei
Boetseren met polymeerklei heeft ook als groot voordeel dat deze niet in 1 keer afgemaakt hoeft te worden en u kunt polymeerklei zelfs meerdere malen bakken. Na het boetseren van polymeerklei kun je deze afbakken in een huis tuin keuken oven op 130 graden.
Elke klei en elk glazuur heeft zijn eigen uitzettings- (en krimp) snelheid, en als ze te verschillend zijn kunnen er problemen ontstaan. Bij ongeveer 537 graden Celsius stolt het glazuur en ondergaan de klei en het glazuur naast elkaar samentrekkingen.
Haarklei werkt het beste wanneer je het aanbrengt op droog haar. Wanneer je dus net uit de douche komt droog je het beste eerst je haar met een handdoek of föhn. Vergeet in het geval van de föhn niet om een heat protectant te gebruiken.
Klei drogen & verven
Is je klei dun, dan is deze vaak na 36 volledig droog. Maar als je klei wat dikker is zoals mijn uiltje dan adviseer ik je om deze minstens een week te laten drogen. Wanneer de klei volledig uitgehard is, kun je deze gaan verven! Gebruik hier bij voorkeur acryl verf voor.
Normaal droogt het verband in ongeveer 5 minuten, maar de droogtijd kan als volgt beinvloed worden: Sneller drogen door warmer water te gebruiken of na het aanbrengen een föhn gebruiken.
Glazuren aanbrengen op klei
De meeste beginners starten met de kwast, dompelen hun werkstuk onder in glazuur of overgieten het werkstuk met glazuur. Maar er zijn nog tal van creatieve manieren om klei te glazuren. Aan de hand van zeepbellen breng je glazuur aan op je werkstuk.
Een pasta van Paverplast is geschikt om permanent waterbestendige werkstukken te maken zoals vogeldrinkbakjes, fonteinen en vijvertjes. Met deze pasta geef je ook beelden van piepschuim (styropor) of zelfhardende klei een waterdichte laag.
Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het begrip keramiek is afkomstig van het Griekse woord 'Keramos', dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel 'werk gemaakt van aarde'.
Gooi de klei met veel kracht op de tafel of de vloer, zodat de lucht ontsnapt. Dit proces wordt „het slaan van de klei“ genoemd. Het drogen moet langzaam en gelijk- matig gebeuren om scheuren, ver- vormingen of breuken te voorkomen.
De gebakken scherf is stevig en meestal zo goed als waterdicht. Hoeveel water de gebakken scherf opneemt staat bij sommige merken op de verpakking. Als het percentage van waterabsorbtie niet op de verpakking staat, kun je de website van het desbetreffende merk naslaan.
Reken voor een kleine oven van 60 liter op minimaal 2.500 euro. Per bakbeurt slorpt zo'n oven ongeveer 7,50 euro aan energie. Geen potten zonder klei.
Polymeerklei, zoals Fimo en Cernit is een soort van klei die bestaat uit Polymeer Polyvinyl Chloride, in spreektaal beter bekend als PVC, gemengd met een vloeibaar plastificeermiddel. Door de aanwezigheid van weekmakers in de klei is de klei erg goed kneedbaar en blijft hij zacht zolang hij niet gebakken is.
Klei die droogt aan de lucht in ongeveer 24 uur (natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je maakt). Deze klei hoef je niet af te bakken, hij droogt vanzelf. Na het drogen kan je hem beschilderen met plakkaatverf of acrylverf.
En dat laatste kan, want je kunt zelfgemaakte klei – net als zoutdeeg – drogen waardoor hij hard wordt en je je kunstwerk kunt bewaren. Het droogproces gaat extra snel als je de creaties 'bakt' in de oven. Je zet de oven op 100 graden en afhankelijk van de dikte van de klei is hij hard in 1-3 uur.
Het is mogelijk uw keramiek te laten bakken bij De Beeldhouwwinkel. De prijs voor het bakken is afhamkelijk van het formaat van de oven en de temperatuur.
Wat is koudglazuur? Koudglazuur is een epoxyhars, mengverhouding 1:1, gietbaar tot 2 cm laagdikte. Koudglazuur is een lakachtig, transparant glazuur dat gewoonlijk wordt gebruikt om voorwerpen te glazuren. Koudglazuur kan op verschillende manieren worden verwerkt, afhankelijk van de uithardingstijd.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.