Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Kwaliteitsverlies Meerdere keren ontdooien en invriezen kan leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. De textuur van het vlees kan veranderen en vocht kan verloren gaan, wat resulteert in droger en minder smakelijk vlees.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Volgens senior food editor Rick Martinez en Robert Ramsey, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education, kun je eten opnieuw invriezen en ontdooien, maar alleen omdat het kan, betekent niet dat je het ook moet doen. Bij ICE hanteren Ramsey en zijn collega's een algemene regel: " Als iets eenmaal is ingevroren, is het dat."
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
“Wat dan weer geen goed idee is, is het opnieuw invriezen van restjes van maaltijden. Tijdens de maaltijd zijn er massaal bacteriën uit de omgeving in terechtgekomen. Daardoor neemt het aantal bacteriën toe en is er kans op voedselvergiftiging wanneer het product later wordt ontdooid.”
Sommige voedingsmiddelen kunnen gewoon niet goed worden ingevroren. Voorbeelden zijn mayonaise, roomsaus en sla . Rauw vlees en gevogelte behouden hun kwaliteit langer dan hun gekookte tegenhangers omdat vocht verloren gaat tijdens het koken.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .
Bewaartip voor dit product. Kijk naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het juiste gebruik. Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn. Je kunt ingevroren pastasaus ongeveer drie maanden bewaren (een beetje afhankelijk van de ingrediënten) en het is zo weer opgewarmd.
Invriezen van stoofvlees is een heel effectieve methode om het langer houdbaar te maken. Zo heb je altijd stoofvlees op voorraad zonder dat je uitgebreid hoeft te gaan pruttelen. Bij het invriezen worden echter ook ijskristallen in het vlees gevormd.
Ontdooid, rauw of gekookt vlees uit de koelkast kan veilig opnieuw worden ingevroren , hoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt dat het vlees wat kwaliteit kan verliezen door vochtverlies. U mag geen voedsel opnieuw invriezen dat langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest - of één uur bij temperaturen boven de 90 graden.
Soms werpen die goede bedoelingen vruchten af: wie houdt er nou niet van om thuis te komen en een kom zelfgemaakte rundvleesstoofpot te vinden die je alleen maar hoeft te ontdooien en op te warmen in de magnetron? Volgens de USDA zou voedsel dat goed is ingevroren (bij 0°F of lager) veilig moeten zijn om onbeperkt te eten .
Diepvriesproducten en diepvriesmaaltijden: diepvriesproducten die ontdooid zijn, niet opnieuw invriezen; kook ze voor consumptie, gooi ze weg of vries ze opnieuw in nadat ze grondig gekookt zijn. Groenten: ontdooide groenten niet opnieuw invriezen . Bacteriën in deze voedingsmiddelen vermenigvuldigen zich snel. Bederf kan beginnen voordat er geuren ontstaan.
Tenminste, als het in de koelkast is ontdooid. Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Nadat bevroren voedsel is ontdooid, wordt aanbevolen om het slechts één keer opnieuw op te warmen om de risico's van bederf en microbiële besmetting te voorkomen . Bevroren voedsel kan echter meer dan één keer worden opgewarmd, mits het grondig wordt verhit tot een interne temperatuur van 165 °F (74 °C) om schadelijke bacteriën volledig te vernietigen.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.