Je kunt deze hortensia's in het vroege voorjaar snoeien tot zo'n 10 tot 15 centimeter boven de grond voor een compacte plant. Snoeien kan dus soms al vanaf januari, maar zeker in de maanden februari, maart en april.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Pluimhortensia: Hydrangea paniculata
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.
Knip na de bloei, voor de winter en dus in het najaar, de uitgebloeide bloemen weg. Of knip de uitgebloeide bloemen weg na de winter, maar voor 1 maart, vlak boven de bovenste paar dikke gen gezonde knoppen. De struiken niet in het voorjaar snoeien, omdat ze dan nauwelijks zullen gaan bloeien.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Hortensia's groeien het best op een licht zure grond. Als de grond alkalisch is dan wordt het blad van de plant langzaam lichtgeel (chlorose). Als er voldoende voedingsstoffen zoals ijzer aanwezig zijn, is een hogere PH waarde nog wel aanvaardbaar.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Oude, te dicht gegroeide struiken van de boerenhortensia, de eikenbladhortensia en Hydrangea serrata kunt u door snoeien verjongen: Haal enkele oude takken helemaal weg, snoei ze vlak boven de grond af. Knip een paar gezonde takken iets hoger af, vlak boven een naar buiten wijzende knop.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
We raden aan de Hortensia regelmatig water te geven. Je kan het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. Het is van belang dat de grond, waar de in Hortensia staat, altijd lichtvochtig blijft. Let erop dat er geen laagje water aan de onderkant van de pot blijft staan.
Hortensia standplaats binnen
Binnenshuis geef je de plant genoeg water en zorg je voor een lichtvochtige grond. Gaat je hortensia hangen? Een flinke slok water doet wonderen. Voor een extra lange bloei kun je eens per twee weken plantenvoeding aan het water toevoegen.
Bloeiers op eenjarig hout
Hortensia's die bloeien op nieuw hout zoals bijvoorbeeld de hortensia Annabelle en de pluimhortensia zijn erg makkelijk te snoeien, want na het snoeien in het voorjaar zullen ze weer uitlopen met nieuwe knoppen.
De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen. Bloemheesters moet je snoeien op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze behoudt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe meer werk je er later aan hebt.
Snoeien vóór de jaarwisseling
Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoeien vóór de jaarwisseling is bij deze soorten daarom noodzakelijk. Wanneer deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden namelijk gaan bloeden.
Bomen snoeien tijdens een periode van vorst wordt dan ook afgeraden, omdat de vorst wel degelijk schade toe kan brengen aan de boom via de snoeiwonden. Wanneer je een boom gaat snoeien, kijk dan even goed naar het weer. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien.
Snoeien van hortensia 'Annabelle'
Afbeelding: Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Het snoeien van deze hortensia is dan ook zeer eenvoudig: wij adviseren om ALLE takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is. Meestal is dit eind februari of begin maart.
De bruine bloemen kunnen ontstaan doordat de hortensia uitgebloeid raakt. Meestal raakt deze uitgebloeid in het najaar. Het is dus heel normaal dat de bloemen dan bruin verkleuren. Later zal de hortensia ook het blad verliezen.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.