In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
In landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland zit er chloor in het drinkwater. Dat heeft geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid, maar vaak is het dus niet heel smakelijk. Het kraanwater in de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland is ook drinkbaar.
Wij raden het af om op Kreta het water uit de kraan te drinken. Het is dan weliswaar drinkbaar, maar er zit een zeer hoog gehalte aan chloor in. Daarom kunt u beter water uit de fles drinken. Drink ook minimaal 2 liter water per dag, want door de warmte kunt u snel uitdrogen.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Er zijn geen bijzondere voorzorgsmaatregelen vereist. Leidingwater is drinkbaar maar mineraalwater blijft aangeraden, vooral tijdens de zomer.
In Griekenland geldt een algeheel rookverbod in alle openbare gebouwen inclusief restaurants, bars en clubs. Buiten roken mag wel, wat met het Griekse klimaat meestal geen straf is.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen. In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Griekenland valt in de tijdzone Eastern European Time. Het tijdsverschil tussen Griekenland en Nederland is altijd +1 uur (=1 uur later). Dit komt doordat beide landen dezelfde zomertijd hanteren.
Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig.Let wel op voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers.
Alcohol en drugs
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Heb je je rijbewijs minder dan 2 jaar of rijd je met de moto dan is de limiet 0,2 promille. Rijden onder invloed van drugs is strikt verboden.
In Griekenland mag je sinds 2009 vanaf je 18e alcohol drinken. Voor het kopen van alcohol geldt geen minimum leeftijd. Over het algemeen zijn de kroegen en discotheken niet heel streng in het controleren van de minimum leeftijden voor het betreden van de kroeg of discotheek.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Agua de Benassal ontspringt uit de d'En Segures bron in de provincie Castellón. Al 13 jaar lang scoort het water uitstekend in allerlei internationale competities, en het water wordt dan ook niet voor niets het 'beste water ter wereld genoemd'.
Zij toetsen of het drinkwater aan deze eisen voldoet en publiceren hierover in het jaarrapport 'De kwaliteit van het drinkwater in Nederland'. De drinkwaterkwaliteit voldoet vrijwel altijd (meer dan 99,9% van het aantal metingen) aan de gestelde normen.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Niet te verwarren met "coperto", een betaling variërend van € 1 tot € 2,50 per persoon voor basisproducten zoals brood en olijfolie aan het begin van de maaltijd. Deze kosten kunnen ook worden aangeduid als de "pane," en het is geen fooi.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.