Groenblijvende bomen, heesters, heide, hagen en vaste planten kunnen het beste in september worden verplant. Voor rozen is oktober de beste maand. Verplanten gebeurt het liefst op een bewolkte dag met weinig wind bij niet te koud weer. De grond is bij voorkeur kruimelig en enigszins vochtig.
De bloeiperiode van een zomerheide (ook wel Calluna vulgaris genoemd) is meestal van augustus tot september. Dit is de tijd waarin de heide het meest opvallend is, omdat de bloemen massaal in bloei komen. Je geniet ongeveer acht weken van de bloei van dit prachtige plantje.
Vaste planten kunt u het hele jaar door verplanten, mits het niet vriest. Het beste resultaat is echter te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt u daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november).
De meeste vaste planten kan men probleemloos verplanten. Verwelkte bloemen afknippen en met een goede kluit eraan uitsteken. In het nieuwe plantgat de grond wat losmaken en mengen met wat compost.
Winterheide snoeit u in maart/april. U knipt dan de uitgebloeide bruine bloemen af. Aangezien winterheide vaak minder lange uitlopers maakt is drastischere snoei veelal niet nodig. Zelfs het uitknippen van de uitgebloeide bloemen is geen noodzaak.
Veelvoorkomende oorzaken van bruine heide
Te veel water kan wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water de planten kan uitdrogen. - Onjuiste bodemsoort of pH-waarde: Heideplanten groeien het best in lichtzure tot zure grond. Een te hoge pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren.
Winterheide snoei je best meteen na de bloei, meestal zal dit rond maart zijn. Let wel op dat er geen vorst meer voorspelt wordt! Winterheide heeft geen al te lange uitlopers en hoef je dus niet al te drastisch te snoeien.
Uitgraven van jouw vaste planten
Een riek geeft de voorkeur aangezien je daar de wortels het minste mee beschadigd. Steek de plant rondom voorzichtig los en probeer niet door de wortels heen te spitten. Bij planten die erg vast zitten gebruik je de spa alsnog. Daarna trek je de plant voorzichtig uit de grond.
Geef de uit de kluiten gewassen planten een snoeibeurt door alle uitgebloeide stengels tot aan de voet terug te snoeien en ook het dode blad weg te knippen. Het kan misschien een beetje pijn doen, maar met een beetje geluk bloeit de plant daarna gewoon nóg een keer! Snoeien doet immers groeien én vaak ook bloeien!
Haal de plant met kluit uit je pot en schudt de kluit zoveel mogelijk uit (boven een groot stuk doek of plastic of buiten). Peuter zoveel mogelijk oude aarde tussen de wortels vandaan. Zet daarna je plant met verse potgrond weer terug in de aarde. Geef daarna lekker water.
Wil je jouw vlinderstruik verplaatsen, dan kun je dit het beste in de periode doen wanneer hij in rust is. Dit is in de herfst. In deze periode heb je de minste kans om wortels te beschadigen. De vlinderstruik zal wel tijd nodig hebben om te herstellen na het verplaatsen, houdt hier rekening mee.
De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de 'Hidcote' plant je best 35 cm van elkaar.Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering.
Clematis in pot
Wanneer jouw Clematis al zo'n drie jaar in dezelfde pot staat, kan het goed zijn om de heester te verplanten naar een grotere pot of, wanneer de wortels nog genoeg ruimte hebben, de bestaande pot verversen met nieuwe grond. Verpotten van de bosrank kun je het beste in het voorjaar doen.
De juiste locatie voor heideplanten
Heideplanten voelen zich thuis op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en hebben een lichtzure en zanderige grond nodig om goed te gedijen. Om hun natuurlijke habitat het beste na te bootsen, kies je best voor een aangepast substraat voor heideplanten of zuurminnende planten.
Heideplanten zijn zuurminnende planten. Op kleigronden of kalkrijke gronden voelt heide zich niet thuis. Bij de aanplant kunt u de grond verbeteren door DCM Vivimus voor zuurminnende planten in het plantgat te mengen, hierdoor zal heide goed aanslaan en voldoende voedsel hebben voor een gezonde start.
Snoei de heide tot op ongeveer 15 centimeter boven de grond voor zomerheide en tot op ongeveer 10 centimeter boven de grond voor winterheide, zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Verwijder ook dode takken en scheuten om het uiterlijk van de heide te verbeteren.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Wanneer kun je het beste een hortensia snoeien? Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een hortensia gaat snoeien. Het beste is om in het voorjaar (april) of in het najaar (oktober) te snoeien. Dit omdat de plant dan in ruststand is.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Een hortensia kun je prima verplaatsen. Wanneer je de hortensia wilt verplaatsen kun je dit het beste in maart of april doen. Wees wel voorzichtig met de wortels van de hortensia boom.
Hoeveel gele/witte grond je moet afgraven is afhankelijk van je wat wilt planten. Voor gazon hoef je niet zoveel grond af te graven als voor bomen en struiken. Deze laatste gaan met hun wortels meer de diepte in en dan is 1 meter noodzakelijk. Voor gazon en kruidachtige vaste planten zou ik het op 40-50 cm houden.
Heb je geen tuin, maar wil je toch genieten van heideplanten? Geen probleem! Heideplanten kunnen ook uitstekend in potten worden geplant. Zorg voor een goed doorlatende potgrond en een pot met voldoende drainagegaten om te voorkomen dat de wortels van de planten te nat worden.
Heide heeft een specifieke voorkeur als het op grond aankomt: een goed doorlatende, lichtzure grond. Dit type bodem bootst hun natuurlijke habitat na en stelt de planten in staat om optimaal te groeien.
De beste tijd voor het stekken van heide
De beste tijd om heide te stekken is aan het einde van de lente of in de vroege zomer. Dit geeft je stekken de beste kans om te wortelen voordat de winter intreedt. Kies een dag uit wanneer het bewolkt is, zodat je stekken niet uitdrogen in de felle zon.