Heb je zelf hangop gemaakt? Dan kun je deze zo'n 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast, mits de houdbaarheid van het product (yoghurt of karnemelk) dat je hebt gebruikt bij de bereiding óók minimaal nog 5-7 dagen goed is (THT-datum).
Hangop, net zoals normale yoghurt, zit vol gezonde eiwitten. Daarnaast zijn de bacteriën in yoghurt een goede voeding voor onze darmbacteriën. Wij hebben ervoor gekozen om in dit recept magere yoghurt te gebruiken, want dat bevat over het algemeen minder vetten dan volle yoghurt en is dus een stuk gezonder.
Als de hangop klaar is, schep je die uit de zeef en doe je deze in een kom. Het vocht dat overblijft is een soort wei: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Super gezond dus en zonde om weg te gooien. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoekenbeslag, in plaats van melk.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Als je stevige yoghurt hebt, zoals Griekse yoghurt, dan kun je deze op een plat oppervlak scheppen en in de vriezer zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een kleine bakplaat. Wanneer de yoghurt op de plaat bevroren is, kun je deze in diepvrieszakken inpakken.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hangop is yoghurt dat je op een kaasdoek giet. Het vocht lekt door de doek heen. Wat overblijft, heet hangop. Het lijkt op Griekse yoghurt, maar bij hangop is de basis dus gewoon yoghurt.
Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark.
Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over.
Er zitten 94 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) hangop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hangop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hangop werd vroeger ontzettend veel als toetje gemaakt. Er wordt yoghurt in een doek gegoten en dit wordt vervolgens ergens aan opgehangen om al het vocht uit de yoghurt uit te laten lekken. Wat overblijft is hangop: de dikke witte, fluweel-achtige brij van yoghurt.
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Schenk er olijfolie overheen en bestrooi met knoflookpoeder, oregano en sumak. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt labneh een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
In de supermarkt kun je kant en klare hangop kopen alleen is die lang niet zo lekker als zelfgemaakte. Bovendien zitten daar de (on)nodige toevoegingen in, die niet altijd even gezond zijn. Hangop kun je makkelijk zelf maken van karnemelk of yoghurt.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Griekse yoghurt kan de stofwisseling versnellen in een eiwit dieet, waarbij weinig koolhydraten of vetten worden gegeten. Maar ook als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet met voldoende vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten kan men met Griekse yoghurt afvallen.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.