Granol verwijder je door het af te steken met een plamuurmes of afsteekmes. Of het makkelijk gaat, ligt mede aan de ondergrond. Om het afsteken te vergemakkelijken kan je het granol eerst stomen. Lukt dit niet dan kan het granol altijd nog glad maken.
Door de grove structuur is een granol muur niet geschikt om direct op te behangen. Wel zou behangklaar stucwerk al voldoende zijn. Doorgaans scheelt dit enigszins in de kosten in vergelijking met sausklaar stucwerk.
Kun je elke muur schuren? Je kunt een muur schuren die droog is en voorzien is van bijvoorbeeld grof stucwerk (spachtelputz), granol, gipsplaat, structuurverf of glasvezelbehang. Door zelf je muur glad te maken, is een stukadoor niet meer nodig.
Prijs voor het granol glad maken is 11,- euro / m2.
Een beitel en hamer zijn niet geschikt om sierpleister te verwijderen, hiermee zult u de muur beschadigen. Wat u wel kunt doen is afbikken met een plamuurmes of steekmes en eventueel een brede platte schroevendraaier. Een brede botte beitel kan uitkomst bieden omdat u hiermee minder snel in de muur zult steken.
Granol is een sierpleister die bekend staat om de grove structuur. Er ontstaan groeven en putjes in het oppervlak, wat zorgt voor een unieke en sierlijke afwerking voor uw wanden.
Feit is echter dat er in principe maar drie manieren zijn om spachtelputz te verwijderen. De eerste manier is de spachtelputz afsteken, de tweede manier is het opschuren van de spachtelputz en de laatste optie is over de spachtelputz heen stuken. De eerste twee alternatieven zijn niet aan te bevelen.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt.
Neem een emmer met lauw/warm water met daarin wat schoonmaakmiddel (stucwerk schoonmaken eerst proberen met alleen water). Neem de borstel of spons (een spons gebruik je voor vlak stucwerk en de borstel gebruik je vaker bij grof stucwerk) maak deze vochtig en bewerk de plek die schoongemaakt moet worden.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Structuurverf verwijderen van een muur
Structuurverf verwijderen doe je door te schuren. Dit moet je grondig doen, even snel structuurverf verwijderen zit er dus niet in. Door te schuren krijg je een glad oppervlak dat je opnieuw kunt schilderen. Gebruik voor het schuren een gebakken baksteen.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker. Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.
Kan ik MuurGlad op beton gebruiken? Ja, daarvoor moet u eerst de grove gaten opvullen met Muurvuller en de muur voorstrijken.
Granol verwijder je door het af te steken met een plamuurmes of afsteekmes. Of het makkelijk gaat, ligt mede aan de ondergrond. Om het afsteken te vergemakkelijken kan je het granol eerst stomen. Lukt dit niet dan kan het granol altijd nog glad maken.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Er zijn twee manieren om spachtelputz glad te maken, namelijk door te stucen met gipspleister en door op te vullen met muurvuller. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om het te verwijderen door afsteken of schuren.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Spachtelputz heeft een regelmatige, subtiele structuur dankzij de fijnere korrels. Granol gebruikt een grovere korrel, waardoor de kenmerkende groeven ontstaat. Rustiekputz zit qua korrelgrootte tussen de andere twee opties in en heeft een robuuste uitstraling.
Toch zijn sommige mensen op een gegeven moment uitgekeken op spachtelputz. De sierpleister oogt wellicht ietwat ouderwets. Ook kan het zo zijn dat de muren niet waterpas zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij oudere muren.
Over spachtelputz heen stucen
Wanneer er geen sprake is van problemen zoals vochtplekken of scheuren in de bestaande laag spachtelputz, kan de ervaren stukadoor relatief makkelijk een nieuwe laag strak stucwerk op de bestaande laag aanbrengen, om zodoende uw muur weer netjes glad te maken.