Ga je fietsen in Zweden, dan fiets je over goede, verharde wegen én over onverharde wegen. Dit zijn veelal 'verharde' grindpaden waar je goed op kunt fietsen. Houd er wel rekening mee dat je voldoende reservemateriaal meeneemt voor als je onverhoopt toch lek rijdt.
Een fietser in Zweden mag op een weg met een fietspad ernaast desgewenst ook op de weg fietsen, mits de maximumsnelheid op die weg niet hoger is dan 50 km/h en mits de fietser 15 jaar of ouder is en extra voorzichtigheid betracht.
In Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar. Daarna wordt het wel geadviseerd. Dat de Zweden een fietshelm wel serieus nemen, blijkt uit het feit dat de fietsairbag een Zweedse uitvinding is.
In Stockholm is fietsen net als in Nederland een vast (en zeer gewaardeerd) onderdeel van de cultuur en dus ook van de infrastructuur. Er zijn mooie en veilige fietspaden overal in de stad en je kunt je dus prima voort bewegen op twee wielen. Ook zijn er overal stadsfietsen te huur.
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
Je kunt losse kaartjes kopen waarmee je 75 minuten na aankoop onbeperkt kunt reizen in elk vervoersmiddel van SL. Zo'n kaartje (enkelbiljett) kost 45 SEK (€ 4,25).
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Overschrijding van 11 tot 15 km/h: vanaf SEK 2.000. Overschrijding van 16 tot 20 km/h: vanaf SEK 2.400. Overschrijding van 21 tot 25 km/h: vanaf SEK 2.800. Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf SEK 3.200.
In Zweden reed men sinds mensenheugenis aan de linkerkant van de weg. Het idee om rechts te gaan rijden werd al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geopperd. Er was echter steeds een grote meerderheid tegen het plan om te wisselen van rechts naar links.
Er zijn geen tolwegen in Zweden. Wel moet tol worden betaald voor een aantal bruggen. Stockholm en Göteborg hebben een congestiebelasting (congestion tax) ingevoerd.
De P-Skiva-parkeerkaart
Met de P-skiva-kaart kunt u parkeren in de parkeergarages van Zweden die hierom vragen. Je kunt de kaart gratis bij elke supermarkt krijgen. Je hoeft alleen maar om een P-skiva of parkeringsskiva te vragen en de kaart zichtbaar in de auto te leggen.
Neem een fietshelm mee. Het is niet verplicht om met helm te fietsen in Denemarken, maar dit is wel verstandig. Zeker als je de route niet kent en het gewend bent stevig door te fietsen, val je sneller en is het goed een helm te dragen op de fiets.
Tips fietsen in Noorwegen
Het dragen van een fietshelm in Noorwegen is niet verplicht. Veel Noren dragen bij het fietsen wel een helm. Houd er rekening mee dat een weg waar je mag fietsen zomaar ineens een weg wordt waar het verboden is te fietsen. Dit komt nog wel eens voor bij tunnels.
In Zweden mag je overal waar je wilt wildkamperen, met een paar uitzonderingen hier en daar. Door het allemansrecht heb je het recht om te genieten van ieder stuk natuur tenzij het land eigendom is van iemand. Dat betekent dat je voor maximaal 24 uur ergens mag slapen in het wild.
Op de wegen vindt men op diverse plaatsen een specifiek verkeersbord. Het is een witte letter M op een blauwe achtergrond. Het staat voor Mötesplats en hiermee wordt een plaats bedoeld waar men elkaar kan passeren.
10 liter sterke drank (boven 22%) 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%) 90 liter wijn. 110 liter bier.
U overweegt te emigreren naar Zweden maar u vraagt zich af hoe lang u aldaar mag rijden alvorens het Zweedse kenteken te kunnen verkrijgen. Tijdelijk in Zweden rijden met uw Nederlandse kenteken kan, maar na een verblijf van maximaal 6 maanden wordt er geacht de auto op het kenteken te zetten van het betreffende land.
Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen Nederland en Zweden. Zo heeft de Zweedse overheid ervoor gekozen om diesel relatief zwaar te belasten. Ook de hoge alcoholprijzen zijn beroemd en berucht.
Wil je geen gebruik maken van een boot, dan is er een route via diverse bruggen. Er is maar één mogelijkheid om via een autoweg Zweden te bereiken en dat is via de Öresundbrug. Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden.
De trein kost evenveel als alle andere openbaar vervoersmiddelen, maar rijden over het algemeen langs andere stations. De uitzondering hierop is Central Station en Odenplan, twee stations waar je ook kunt overstappen op de metro en de trein.
Het openbaar vervoer in Zweden is prima geregeld. Zeker in de grote steden. Ook rondom de steden kun je zonder auto prima uit de voeten. De afstanden in de grote steden van Zweden zijn niet heel groot.
Vanaf Arlanda duurt de rit ongeveer 50 minuten. Een enkeltje kost 99 SEK (9,50 euro), een retour 198 SEK (€ 19).