Opnieuw glazuren is een mogelijkheid voor een glazuur wat teleurstelt qua kleur, textuur e.d. Het is mogelijk daaroverheen een nieuwe glazuurlaag te zetten. Dat gaat wat lastig omdat een nieuw glazuur niet makkelijk hecht aan de reeds gebakken glazuurlaag eronder.
Ja dat kan, als je een ander glazuur overheen ga zetten kan het door reactie van de glazuren een verassend resultaat geven. Dezelfde glazuur gaat zowiezo goed.
Gebruik bij voorkeur maar één glazuur per keer. Hoe meer verschillende glazuren je tegelijk gebruikt, hoe groter de kans dat er eentje uitdroogt of begint te schiften. En hoe groter de kans dat je twee glazuren met elkaar verwart.
Laat het glazuur voor de brand goed drogen. Optimaal is een dag drogen. Voor het aanbrengen van het glazuur kun je het beste een stevig var- kenshaarpenseel gebruiken. Let op: bij het werk niet eten, drinken of roken.
Glazuurbak ( tweede bak ): - Stap 1 : in 3 uren tijd naar 500°. - Stap 2 : Zo snel mogelijk naar eindtemperatuur. - Stap 3 : 30 minuten pendelen.
De tijd die dit kost hangt af van de consistentie; een glazuur met minder vloeistof droogt sneller. De meeste glazuren zouden binnen 30 minuten moeten drogen.
Prijzen. Per kg voor biscuit bakken: 9 Euro.Bij werken groter of breder dan 25 cm zal 5-10 euro extra in rekening gebracht worden.Per kg voor glazuur bakken: 11 Euro.
Glazuren hebben over het algemeen 1-7 dagen nodig om grondig te drogen voordat ze gebakken kunnen worden, afhankelijk van verschillende variabelen: Dikte van de glazuurlaag: Een dikkere glazuurlaag heeft een langere droogtijd nodig. Vochtigheid en temperatuur: Een hoge luchtvochtigheid en lage temperatuur vertragen de verdamping.
Nadat je pot is gebakken, kun je hem meteen glazuren. Je kunt hem echter ook zo lang in dit stadium laten als je wilt, totdat je klaar bent om het glazuur aan te brengen en te bakken.
Je kunt proberen wat meringuepoeder toe te voegen aan je totale glazuur. Dit zou moeten helpen om het sneller te laten opstijven. Je kunt proberen een heel kleine hoeveelheid Tylose-poeder toe te voegen, wat zal helpen om het harder te laten opstijven.
Glazuren die afhankelijk zijn van kristallisatie voor het visuele effect, zullen de tweede keer zeker anders bakken, vaak meer kristalliserend. Kan overglazuurdecoratie worden gedaan op al geglazuurd aardewerk? Ja .
Maak je geen zorgen, je kunt het nog een keer glazuren om bij te werken .
Hergebruik van aardewerk voor verbeterde oppervlakken!
Er zijn verschillende redenen waarom ik een stuk selecteer om opnieuw te bakken: Om een slecht glazuurresultaat te herstellen . Dit kan zijn: onvoldoende gebakken glazuren, een gebrek aan opwindende soda-oppervlakte-effecten, een foutieve wattenmarkering of een glazuurfout zoals pinholing.
De enige regel bij meervoudig bakken is dat je niet opnieuw kunt bakken op een hogere temperatuur dan de vorige keer, anders verbrand je de glazuur met lagere temperatuur. Hier is een voorbeeld van een meervoudig bakpatroon met een Cone 6 of hogere klei: Eerste glazuurbak op Cone 6 (basisglazuur).
Een tweede of zelf derde glazuurstook gaat vaak goed, maar er kleven een paar risico's aan: zwakke plekken of haarscheurtjes kunnen worden versterkt! Ook kan het voorkomen dat na een herbak het glazuur meer glanst dan bedoeld was.
Op kamertemperatuur (in een koele en droge ruimte) is dit soort glazuur tot 3 dagen houdbaar, terwijl het in de koelkast tot 1-2 weken houdbaar is. Waar je het ook bewaart, bewaar je zelfgemaakte glazuur altijd in een luchtdichte verpakking om te voorkomen dat het bederft of hard wordt.
Onverwachte kromtrekking gebeurt vaak bij onstabiele vormen en overbakken. In keramiek bloeden de randen van de overglazuur- en onderglazuurkleurdecoratie vaak in de over- of onderglazuur .
Onze aanbeveling over hoe lang je een cake moet laten afkoelen voordat je hem glazuurt, is om 2-3 uur te wachten tot je cake helemaal is afgekoeld. Voeg dan een kruimellaag toe en zet de cake tot 30 minuten in de koelkast. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je naar hartelust glazuren.
Overgebleven spiegelglazuur kan zonder problemen worden ingevroren, maar dat is niet nodig zolang u alle vochtigheid vasthoudt en het in uw koelkast bewaart . Er zal geen schimmel groeien en de smaken blijven vast. Voor deze taak is een vacuümsealer het beste hulpmiddel.
Ik gebruik meestal transparante, glanzende glazuren en ik heb ontdekt dat hoewel sommige niet glad aan te brengen zijn, ze heel mooi egaliseren in het bakken, zelfs op lage temperaturen. Door met een zachte borstel over het droge glazuur te borstelen en met de vingers te schuren, worden de ergste onregelmatigheden gladgestreken (als je ze kunt bereiken!)
Ovenplanken zijn gemaakt van een hard materiaal dat lijkt op gebakken klei. Als u geen ovenwas gebruikt, wordt alle glazuur die in contact komt met uw ovenplank geabsorbeerd en permanent aan de plank vastgesmolten . De enige manier om de glazuur van een kale plank te krijgen, is door het deel van de plank waar de glazuur aan vastzit, weg te slijpen.
Een opvangglazuur van het onderste gedeelte van een stuk keramiek of aardewerk is vaak nodig om de stroom van reactieve, vloeibare glazuren tegen te houden (zodat ze niet op de ovenplank lopen). Vloeibare smeltglazuren en oversmelten, overbakken, tot het punt dat ze van het aardewerk aflopen.
Een keramiekoven
Eens je werkstuk af is, is het tijd om het te bakken. Dat doe je niet in eender welke oven. Keramiek kan je enkel afbakken in een keramiekoven. Het is zeker niet nodig meteen zelf zo'n oven aan te schaffen.
Hoewel de meeste keramisten hobbymatig bezig zijn met hun ambacht, zijn er ook mensen die er hun geld mee te verdienen.
Vergeleken met andere studiokunstvormen zoals schilderen, kan keramiek duurder zijn, en het vereist geduld en een oprechte interesse in leren.