Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje. Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw. Dep hem voor gebruik nog even droog met keukenpapier en de kleur, smaak en textuur van je favoriete lekkernij is nog precies zoals je had gehoopt.
Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Door een aangesneden avocado te besprenkelen met het sap van een citroen of limoen voorkom je dat het enzym dat ervoor zorgt dat een avocado bruin wordt zijn werk kan doen. Daarom is het aangewezen om in je guacamole altijd een beetje citroen- of limoensap te verwerken.
Knijp wat citroen- of limoensap over een opengesneden avocado en omwikkel hem met plasticfolie, zodat hij niet verkleurt.Bewaar de helft in de koelkast om 'm langer vers te houden.
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
Dat kun je dan ook vaak zien aan de verkleuring die bruin is van binnen zodra je de avocado open snijdt. Als je een rijpe en goed eetbare avocado in huis haalt dan is deze vaak zo'n 4 tot 7 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe rijp deze natuurlijk is.
Het water zorgt voor een natuurlijke barrière waardoor de zuurstof uit de lucht de avocado niet kan bereiken én aantasten. Zet het glas (of bakje) in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog steeds zo goed als nieuw. Voor gebruik dep je de avocado droog met keukenpapier of een theedoek.
Avocado bereiden & bewaren
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Ja, een avocado kun je gewoon invriezen. Zo doe je het: Snijd de avocado's door de helft en haal de pit eruit met een mes of lepel. Bewaar ze in een vacuüm (diepvries)zakje, of maak een zakje zelf vacuüm door met een rietje de lucht eruit te zuigen.
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Hoe werkt dat? Stop de overgebleven guacamole in een afgesloten container en smeer het uit over de hele bodem. Voeg een klein laagje water (of citrussap, mocht je dat lekker vinden) toe aan de bovenkant van de spread. Je kunt het nu tot 3 dagen bewaren.
Een hele avocado bewaren doe je het beste door hem op een donkere plek op kamertemperatuur of in de koelkast te leggen. Waar precies is afhankelijk van de mate van rijpheid en wanneer je hem wil gebruiken, want hoe warmer de omgeving, hoe sneller hij rijpt.
Halveer de vrucht en verwijder de pit.Wikkel vervolgens iedere helft in plastic folie en verwarm de avocado 2 minuten op de hoogste stand van je magnetron. Daardoor wordt 'ie een stuk zachter en kun je het vruchtvlees makkelijker eten.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In stukjes invriezen
Als je wat meer tijd hebt is het ook een optie om de schil en pit te verwijderen en de avocado in blokjes in te vriezen. Verkleuringen voorkom je door er wat citroen- of limoensap op te druppelen. Laat de stukjes vervolgens ongeveer een uur ontdooien op kamertemperatuur (of langer in de koelkast).
Voedingswaarde avocado
Het vruchtvlees van een halve avocado (80 gram) heeft de volgende voedingswaarden [15]: Energie: 159 kcal (calorieën) Koolhydraten: 1,4 gram. Eiwitten: 1,5 gram.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.
'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn.
Er zijn veel verschillende avocado recepten voor rauwe gerechten. De gemakkelijkste is misschien wel om de vrucht uitgesmeerd te eten op een boterham. Strooi er een klein beetje keltisch zeezout op en genieten maar! Daarnaast is kun je de vrucht ook uitstekend gebruiken in een smoothie.
Bewaren. Als je guacamole bewaard verkleurd het vruchtvlees van de avocado erg snel, het wordt bruin in plaats van mooi groen. Voorkom verkleuring door een avocadopit in de dipsaus te leggen en de saus af te dekken met plasticfolie. Zo kun je de dip een paar uur bewaren.
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.