Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Als je Grana Padano-kaas over hebt en de houdbaarheid ervan wilt verlengen, is invriezen een optie . Het is echter belangrijk om te weten dat het invriezen van kaas de textuur en smaak ervan kan veranderen.
Harde kazen, zoals Edammer of Parmezaanse kaas, kan je over het algemeen het langst bewaren. Ongeopend blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed.Geopend blijft harde kaas ongeveer 4 weken goed. Hoe zorg je ervoor dat je harde kaas zo lang mogelijk kan bewaren?
Als je het gewoon geraspt nodig hebt om op dingen te doen, ga je gang en vries het in. En je kunt het zelfs al geraspt invriezen voor gebruiksgemak. Maar als je het in zijn geheel wilt eten, is het beter om de vriezer te vermijden. Het blijft sowieso goed in de koelkast.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Het is raadzaam om Grana Padano in huishoudfolie te wikkelen of in plastic of glazen containers te bewaren . Om optimaal van Grana Padano te genieten, haalt u het een uur voor het eten uit de koelkast, pakt u het uit en laat u het "ademen" zodat het zijn aroma en smaak ten volle kan ontwikkelen.
Harde kazen, zoals Grana Padano, Pecorino Romano, en Parmigiano Reggiano, kunnen geraspt in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2-3 maanden bewaard worden zonder noemenswaardige verandering in smaak of textuur.
3. Hoe lang kan harde kaas op kamertemperatuur blijven? Harde kazen kunnen langer dan de standaard twee uur blijven liggen zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen verschillen - het wordt afgeraden om harde kaas langer dan 4 uur ongekoeld te laten.
Bij voorkeur moeten beschimmelde producten weggegooid worden maar gelukkig is harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, de uitzondering op de regel. Bij harde kaassoorten verspreid de schimmel zich niet snel door de kaas waardoor je het deel dat niet beschimmeld is vaak gewoon nog kan eten.
Volgens het Center for Dairy Research zijn halfharde en stevige kazen met een relatief laag vochtgehalte (denk aan cheddar, colby, provolone, mozzarella met een laag vochtgehalte en harde Italiaanse soorten zoals parmezaanse kaas en pecorino romano) over het algemeen goed in te vriezen .
3. Italiaanse kazen. Vries parmezaan en pecorino niet in, maar bewaar in de koelkast. Het invriezen schaadt de textuur niet, maar kan de smaak wat metalig maken.
Idealiter moet Grana Padano kaas in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur tussen 35-45°F (2-7°C). Als het goed wordt bewaard, kan het enkele weken meegaan.
Je kunt zelfs zakken met voorgesneden kaas invriezen (goed om te weten als je op zoek bent naar een BOGO-aanbieding in de supermarkt!). Rasp de kaas, doe het in een luchtdichte, hersluitbare plastic diepvrieszak en vries het tot drie maanden in. (Of doe de in de winkel gekochte zak met geraspte kaas direct in de vriezer.)
Het ontdooien van je kaas doe je in de koelkast om bacterievorming te voorkomen. De tijd van ontdooien is afhankelijk van de kaasgrootte. Een geraspte kaas die uit kleine stukjes bestaat heeft een uurtje nodig om te ontdooien. Een bevroren blok kaas uit een heel stuk duurt al gauw een paar uur.
Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
Ongeacht wat u bewaart, geraspte parmezaanse kaas moet altijd in een luchtdichte container worden bewaard en in de koelkast worden bewaard . Parmezaanse kaas moet op een plek worden bewaard waar het de geur van andere voedingsmiddelen niet absorbeert. Als u ruimte hebt onderin uw koelkast, is dit een geweldige plek.
Hoewel Parmezaanse kaas veel gezondheidsvoordelen heeft, bevat het veel calorieën. Extra gewicht verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartaanval en beroerte . Dus zoals de meeste rijke voedingsmiddelen, kun je Parmezaanse kaas het beste in redelijke hoeveelheden eten.
Over het algemeen kan geraspte parmezaanse kaas tot zes maanden bewaard worden als u het goed in de koelkast bewaart. Het is echter belangrijk om te weten dat de kaas kan bederven voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken als u het niet goed bewaart.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
De meeste kazen kun je tot 4 maanden in de diepvriezer bewaren. Vergeet de datum van invriezen niet op de diepvrieszakjes of -doosjes te noteren; zo weet je zeker wanneer het tijd is om de laatste restjes op te gebruiken (al vermoeden we dat die heerlijke geraspte kaas al ruim voor de einddatum opgepeuzeld zal zijn).
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Grana Padano BOB is een veilig voedingsmiddel , aangezien specifieke testen hebben aangetoond dat het productieproces zoals vastgelegd in de productievoorschriften de eliminatie garandeert van alle ziekteverwekkers die mogelijk aanwezig zijn in de gebruikte rauwe melk en die zich vervolgens in de kaas kunnen ontwikkelen.
Gelukkig heeft Monteleone een oplossing. "Als je geen kaaspapier kunt vinden of niet wilt kopen, wikkel het dan in was- of bakpapier ($4, Target) en doe het in een gedeeltelijk afgesloten plastic zak ," zegt hij. "Het papier vormt een barrière tussen de kaas en het plastic, terwijl het plastic voorkomt dat het uitdroogt."
Bewaar de Pecorino in de originele zak en zorg ervoor dat je de zak helemaal opnieuw sluit, zodat er geen lucht in de zak kan komen (en zonder dat kaas de hersluitbaan blokkeert). Zet na gebruik direct terug in de koelkast. Dit product is ook geschikt om in te vriezen . Een handige tip is om in porties in te vriezen om te ontdooien en naar wens te gebruiken.