Wat is de behandeling? Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt gekozen voor lokale behandeling (op de huid zelf).
De dermatoloog kan uw huid behandelen met een gel, crème of lotion. Als dit onvoldoende helpt, kunt u tabletten krijgen. Na verloop van tijd kunnen de klachten weer terugkomen.
Je kunt hierbij denken aan aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusfruit, kaneel en koriander. Hiernaast zijn azijn, chocolade, soja en zuivelproducten ook voedingsmiddelen die volgens onderzoek rosacea kunnen triggeren. Het betekent niet dat je al deze voedingsmiddelen niet meer kunt eten of drinken.
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken.
Bij het behandelen van Rosacea is Vitamine A de beste werkstof. Vitamine A vult het tekort hieraan in de huid weer aan, zorgt voor celvernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang.
Groene thee verbetert de huid met rosacea. Het vermindert de roodheid en door de ontstekingsremmende functie kalmeert het de huid.
Huidverzorging
Huidverzorging, hoe natuurlijk en veilig deze ook lijkt, kan soms ingrediënten bevatten die de huid irriteren en rosacea-klachten erger maken. Geurstoffen, menthol, alcohol en eucalyptus zijn voorbeelden van stoffen die problemen kunnen geven bij de gevoelige huid.
Een neutraliserende primer (een onzichtbaar make-up product dat je onder make-up draagt) met een groene tint kan helpen tegen zichtbare rosacea. Breng dit aan voor foundation. Op het kleurenwiel is groen het tegenovergestelde van rood, dus het helpt eventuele roodheid in je gezicht te neutraliseren.
Gebruik overdag een product met een SPF van minimaal 30, met alleen titaniumdioxide en/of zinkoxide als zonnefilter. Deze minerale zonbeschermingsingredienten zijn zeer zacht en effective waardoor ze het best geschikt zijn voor een rosacea-gevoelige huid.
De oorzaak van rosacea is vaak onbekend, toch kun je er wat aan doen om het te verminderen. Inmiddels is bekent dat de staphylococcus aureus bacterie de ontstekingen voor een groot deel veroorzaakt. Artsen schrijven hiervoor vaak medicatie voor met antibiotica aan patiënten.
Behandelingen bij een dermatoloog vallen onder de vergoeding van medisch specialistische zorg en worden vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt eigen risico.
Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat. Met name vrouwen tussen de 30 en 60 jaar kunnen ermee te maken krijgen, maar ook mannen kunnen er last van krijgen. Je kunt last hebben van algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes.
De oorzaak van de huidaandoening rosacea is onbekend. Rosacea kan erfelijk zijn,Deze huidaandoening kan worden versterkt door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Zoals warmte, zonlicht, verkeerde cosmetica, overmatig alcoholgebruik, sterk gekruid voedsel, stress, hormonen en bepaalde medicijnen.
Het verschil tussen couperose en rosacea is dat couperose alleen een netwerk van gesprongen bloedvaatjes is en dat rosacea vaak gepaard gaat met meerdere huidklachten in combinatie met couperose.
Een arts kan metronidazol-crème of -gel voorschrijven. Deze kuur duurt 1 tot 4 maanden. Het is niet bekend of bacteriën een rol spelen bij rosacea, maar metronidazol blijkt wel te werken tegen deze huidaandoening.
Hoe ziet rosacea eruit ? Men ziet roodheid (rozerood, soms wat paarsrood) van de wangen, doorlopend over de neusrug en neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien (zgn. “teleangiëctasieën”).
Het smeren van hormoonzalven op de huid kunnen rosacea ernstig verergeren. Vaak treedt er eerst verbetering op van de huid. Wanneer er gestopt wordt met het smeren van het middel keert de roodheid vaak in ernstiger mate terug.
Meestal zal de arts eerst antibiotica in een crème voorschrijven, maar als de klachten ernstig zijn worden ook wel antibiotica om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline. Retinoïden beïnvloeden de groei en de rijping van huidcellen.
Bepaalde groenten: tomaten, spinazie, paddenstoelen, augurken, aubergine, sojabonen, pompoen, kidneybonen, zuurkool. Bepaalde noten: pinda's, walnoten, cashewnoten en pecannoten. Bepaalde fruitsoorten: papaja, frambozen, ananas, aardbeien, abrikozen, kersen, gedroogd fruit en citrusfruit.
Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Denk hierbij aan een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vochtinbrengende crème. Af en toe wassen met alleen water in plaats van met een cleanser is ook prima. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol.
Heb je geen couperose of rosacea, maar toch (af en toe) rode wangen? Dan is het raadzaam om een crème met niacinamide te smeren. Onderzoek heeft aangetoond dat een crème met niacinamide werkt tegen zowel pigmentvlekken, rimpels als rode wangen. Niacinamide is daarom te vinden in meerdere Biodermal producten.