De behandeling van coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Dit is de enige behandeling voor het herstel van het dunne darmslijmvlies. Er bestaan geen medicijnen voor coeliakie. De aandoening is niet te genezen en je kunt er ook niet 'overheen groeien'.
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.
De behandeling van coeliakie bestaat uit een strikt glutenvrij dieet. Wanneer men stopt met het eten van gluten zal de darmwand zich weer herstellen; ook eventueel andere klachten zullen dan verdwijnen. Wel is het zo dat enkel mensen met een bewezen glutenintolerantie een glutenvrij dieet dienen te volgen.
Glutenintolerantie is een erfelijke aandoening en is niet te genezen. De enige behandeling voor deze aandoening is het volgen van een glutenvrij dieet.
De klachten zullen verdwijnen wanneer er een glutenvrij dieet wordt gevolgd, zodat de darmwand zich weer kan herstellen. Dit herstel neemt enkele maanden tot een jaar in beslag. Dit kan alleen als het glutenvrij dieet strak wordt gevolgd, Als je je er niet aan houdt dan komen de klachten weer terug.
In de meeste gevallen zal het verwijderen van gluten uit uw dieet uw symptomen stoppen. En eventuele schade aan uw darmen zal genezen. Het zal ook voorkomen dat er meer schade ontstaat.
Darmklachten zoals diarree, verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak voorkomende klachten vóór de diagnose.
Er is geen manier om glutenintolerantie te voorkomen , maar er zijn manieren om de symptomen te verminderen. Praat met uw zorgverlener over een behandelplan dat voor u werkt.
Misselijkheid en buikkrampen na het eten van iets dat gluten bevat is het meest voorkomende symptoom van glutenintolerantie of -overgevoeligheid. Toch kan het moeilijk zijn om te achterhalen van wat je nu precies buikpijn krijgt.
Orale enzymtherapie, waarbij gluten-afbrekende enzymen worden gebruikt, is een veelbelovende therapeutische benadering . Een vereiste is dat dergelijke enzymen actief zijn onder gastro-duodenale omstandigheden, snel de T-cel activerende glutenpeptiden neutraliseren en veilig zijn voor menselijke consumptie.
Coeliakie is een aandoening die zich op iedere leeftijd kan manifesteren.
Iemand met coeliakie kan last hebben van diverse klachten, waaronder vermoeidheid. Vermoeidheid kan namelijk worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer.
De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Het vaststellen van glutensensitiviteit is complex. Het is namelijk niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Eerst moet een arts ziekten zoals coeliakie uitsluiten door middel van bloedonderzoek en een darmbiopt. Dan moet worden vastgesteld of het vermijden van gluten inderdaad helpt om klachten te voorkomen.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over glutenallergie of glutenintolerantie. Die benamingen kloppen niet. Meestal worden deze termen ook ten onrechte gebruikt voor een aandoening als coeliakie. Wanneer je geen coeliakie hebt, maar wel klachten ervaart na het eten van gluten, noemen we dat glutensensitiviteit.
Hoe u glutenintolerantie herkent
Hierbij kunnen dan de eerste klachten ontstaan. Klachten zoals weinig eetlust, diarree of stinkende, vettige en schuimende ontlasting, overgeven en een opgezette buik zijn kenmerken van glutenintolerantie.
De grootste verbeteringen die bij een glutensensitief persoon optreden wanneer zij glutenvrij gaan eten zijn vaak binnen een paar dagen tot enkele weken zichtbaar of merkbaar. Bij glutensensitiviteit zijn kleine hoeveelheden gluten vaak niet zo'n probleem.
Is het tarwe-intolerantie of -gevoeligheid? Als uw symptomen terugkeren, bevestigt het dat u gevoelig bent voor tarwe en laat het u ook zien welke voedingsmiddelen bijzonder lastig zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld alleen problemen met pasta, terwijl anderen het prima vinden totdat ze brood eten.
Coeliakie kan vrij uiteenlopende klachten veroorzaken. Niet alleen de 'voor de hand liggende' klachten, zoals een opgeblazen buik, winderigheid en misselijkheid. Maar vaker gaat het om ernstige, chronische diarree of verstopping, met gewichtsverlies tot gevolg.
Elke grote dieetverandering zal enige tijd duren voor uw lichaam eraan gewend is. Het opnieuw introduceren van gluten is geen uitzondering, zegt Farrell. Het is niet ongewoon om last te hebben van gasvorming, een opgeblazen gevoel of buikpijn, dus u kunt wat spijsverteringsproblemen ervaren .
Soms is een glutentest nodig om coeliakie te diagnosticeren. Voor een glutentest voegt iemand tijdelijk voedingsmiddelen met gluten weer toe aan zijn dieet. Na 4-8 weken controleren artsen het bloed van de persoon op glutenantistoffen (eiwitten in het bloed die het lichaam aanmaakt als reactie op gluten).
Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet? Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn.
Door bloedonderzoek kun je erachter komen of iemand coeliakie heeft.