Er bestaan geen medicijnen om vernauwing van de beenslagader te behandelen of te genezen. Wel zijn er medicijnen die het risico op (verdere) vernauwing of afsluiting van de slagaderen verkleinen. Ook de kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, wordt hierdoor kleiner.
Maatregelen zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen. Bij de meeste mensen die looptraining doen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer nodig.
Regelmatig bewegen met een matige intensiteit, bijvoorbeeld stevig wandelen, fietsen of joggen, is voor mensen met etalagebenen zeer geschikt . Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag looptraining doen, verder en langer kunnen lopen, waarbij de loopafstand soms met wel 90% verbeterde.
Etalagebenen ontstaan door verkalking en vetafzetting in de wand van de slagader. Verkalking leidt tot vaatvernauwing of zelfs tot totale afsluiting van de slagader. Hierdoor kan bloed minder goed door de slagader stromen. Dat bloed heeft het been nodig bij inspanning, zoals lopen, rennen of traplopen.
Behandeling van etalagebenen: looptraining
Bij etalagebenen is het belangrijk om zoveel mogelijk te gaan lopen en wandelen. Wat nog beter werkt dan zelfstandig veel gaan wandelen, is looptraining onder leiding van een fysio- of een oefentherapeut. Bij de fysiotherapeut krijgt u eerst een looptest.
Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij etalagebenen. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. De vernauwing zit boven de plaats waar de persoon pijn voelt. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen.
Pentoxifylline zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt. Artsen schrijven het voor bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.
In het algemeen kan gesteld worden dat er geen medicijnen zijn tegen vaatvernauwing. Behandeling is of operatief (opereren, dotteren, etc.) of conservatief (staken van nicotine, looptraining). Het merendeel van de patiënten wordt conservatief behandeld.
De vaatchirurg is een specialist die zich vooral richt op aandoeningen van de bloedvaten. De vaatchirurg behandelt bijvoorbeeld patiënten met: een verwijding van de slagader in de borstkas en de buikslagader (aneurysma van de aorta) etalagebenen (claudicatio intermittens) of weefselversterf aan de benen (ischemie)
Behandeling vernauwde beenslagader. Bij vernauwingen in de beenslagaders krijg je altijd eerst een speciale looptherapie. Pas als deze niet werkt, kan een andere ingreep nodig zijn, zoals dotteren of een bypassoperatie.
Als je etalagebenen hebt, zijn de slagaders naar of in je benen vernauwd. Daardoor kan er minder bloed, en dus minder zuurstof, bij de spieren in de benen komen. Wanneer je een eindje gelopen hebt, krijg je door het zuurstoftekort een stekende pijn in het been. Dit voelt als een soort kramp.
Verzuring en zuurstoftekort in de beenspieren komen sneller voor bij lopen dan bij zwemmen of fietsen. Met deze sporten gebruikt u andere delen van de spieren en traint u de beenspieren vaak niet intensief genoeg om etalagebenen te verhelpen.
Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week traint, het liefst dagelijks en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Tijdens dit vaatonderzoek brengen we de aderen in de benen in beeld en registreren de doorstroming van het bloed. Dit doen we met twee technieken: Doppler en echografie. Voor dit onderzoek gaat u naar de afdeling Vaatonderzoek. Het onderzoek doet geen pijn en veroorzaakt geen bijwerkingen.
Andere klachten van vernauwing kunnen zijn: koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Door de slechtere doorbloeding kunnen de benen bleek worden bij optillen en rood verkleuren bij het laten hangen van de benen.
De arts brengt via de slagader in uw lies een katheter (een dun, buigzaam en hol slangetje) naar de vernauwing in de slagader. Via de katheter brengt de arts een ballonnetje naar de plek waar uw slagader vernauwd is. Dit ballonnetje wordt opgeblazen (dotteren) waardoor de vaatwand oprekt.
De vaatchirurg onderzoekt en behandelt patiënten met ziekten of afwijkingen aan de bloedvaten. In de vaatchirurgie wordt onderscheid gemaakt tussen: Afwijkingen aan de slagaderen in de buik of in de benen, zoals aneurysma's of etalagebenen. Vernauwing van de halsslagader.
Hoe kunt u vernauwde bloedvaten, etalagebenen voorkomen? Roken, hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), overgewicht en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor vaatvernauwing. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om vaatvernauwing te voorkomen. Ook ondersteunt het uw herstel.
Aderverkalking, hersenschade en dementie
Mensen met aderverkalking in de slagaders naar de hersenen hadden ook een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van een herseninfarct. Aderverkalking verhoogde ook het risico op dementie.
Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen
Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
Ginkgo biloba verwijdt de bloedvaten en bevordert daarmee de bloeddoorstroming. Aangenomen wordt dat het ook de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert.
Je kan je bloedvaten reinigen met VAScuNET, een 100% natuurlijk voedingssupplement en een sterke bloedvatenreiniger. Het werkt doeltreffend tegen vatenverkalking of -vernauwing door ophoping van cholesterol of plaque in de (slag)aders.
Hoe ontstaat een aneurysma? Als de kwaliteit van de slagader achteruit gaat, kan er een aneurysma ontstaat. Een belangrijk risicofactor voor het krijgen van een aneurysma is roken of slagaderverkalking. Slagaderverkalking maakt de bloedvaten ziek of zwak.