'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig.Niet echt lekker.
Probleem 1: Voedselgebrek. Blad van komkommers dat geel wordt duidt vaak op een voedselgebrek. Komkommers groeien snel en de vruchten verschijnen rap, dus het zijn hongerige planten. Komkommers hebben meer kalium nodig zodra ze beginnen te bloeien.
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
Als je de komkommer al hebt aangesneden, dan bewaar je hem wél in de koelkast. Doe er plastic folie omheen om uitdroging van de komkommer te voorkomen. De komkommer is dan beperkt houdbaar. Je herkent bederf van de komkommer als deze rotte plekken heeft of er zichtbare schimmel is.
Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Vitamine K
De bevroren groente gaat roodheid, puffiness en zelfs acné littekens te lijf. Dermatoloog Beth Goldstein onderschrijft de voordelen van komkommer. 'Vitamine K helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een in vet oplosbare substantie is die helpt bij de doorbloeding.
Kun je slappe komkommer eten? Ja, je kunt slappe komkommers eten!
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Tomaten, komkommers en sla staan niet langer in het verdachtenbankje. Kiemgroenten, die vaak als garnering worden gebruikt op salades, zijn volgens de Duitse autoriteiten de bron van de EHEC-bacterie.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch is en dat je het beter niet kan eten. Cucurbitacines veroorzaken maagkrampen en hevige, langdurige diarree, verdwijnen niet door verhitten, en zijn zeer giftig in hoge concentraties (>300mg/kg).
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Het is heel makkelijk te maken en het is zeker een paar weken te bewaren, mits je steeds … In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami.
In China en Japan eten ze komkommers met stekels. Deze hebben een stevigere structuur en zijn daardoor geschikt om mee te wokken.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Aangesneden komkommer bewaren
Volgens Het Voedingscentrum hoort een aangesneden komkommer wél in de koelkast thuis. Verpak hem in een stuk plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Je kunt eventuele komkommerplakjes ook bewaren in een afgesloten trommeltje in de koelkast als je liever geen folie gebruikt.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Het is goed voor je haar
Met dank aan de ingrediënten kalium, calcium, zwavel in slicium – die je ook in je shampoo kunt vinden – is de groente ook goed om je haar gezonder te maken en de haargroei te stimuleren. Spoel je haar met komkommersap en water als middel tegen droog en beschadigd haar.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
"Komkommers bevatten veel vitamine K, die helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een vetoplosbare stof is die de bloedstolling regelt."