Kip, kalkoen, eend Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Je kunt gemarineerde kip invriezen, maar het marineren moet in de koelkast gebeuren. Alles is het lekkerst vers, maar dit soort voorbereidingen van tevoren maken het gemakkelijk om maaltijden te maken wanneer de tijd kort is.
Geen probleem. Goed afsluiten en even de datum erop zetten. Gemarineerde kip (ongebakken) kun je ook in de diepvries stoppen.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
In de vriezer: Voor een langere bewaartijd kun je gebakken kip invriezen. In de vriezer kan gebakken kip tot 4 maanden goed blijven. Vries de kip in luchtdichte zakken of diepvrieszakken in om vriesbrand te voorkomen.
De producten van Kippie zijn geschikt om in te vriezen. In plaats van invriezen kunnen de medewerkers van Kippie de producten meteen voor je opwarmen als dat nodig is, zodat je deze meteen kunt opeten.
Terwijl voedsel ontdooit in de koelkast (40 °F of lager), blijft het veilig. Gebruik na het ontdooien gehakt, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen , en gebruik rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of karbonades) binnen drie tot vijf dagen.
Een marinade (met wijn, azijn, kruiden, groente als basis bijvoorbeeld) geeft vlees onder andere een extra geurig karakter. Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven.
Je kunt kip in een marinade in de vriezer bewaren, maar het zal niet echt marineren als het bevroren is. Je moet de kip eerst marineren en het dan in de marinade invriezen, of de kip en marinade samen invriezen en het laten marineren terwijl het ontdooit gedurende een periode van 24 tot 36 uur in de koelkast.
Zorg ervoor dat je het vlees meteen bereidt na het ontdooien om bacteriegroei te voorkomen. Als het vlees of kip na de bereiding volledig gegaard is, kun je het eventueel opnieuw invriezen. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het invriest en dat het in een luchtdichte verpakking wordt bewaard.
Kun je het invriezen voor later? Het blijkt dat je vlees in een marinade kunt invriezen en het op een later tijdstip kunt ontdooien . Dat is geen probleem. (En hé, als je een proteïne in de marinade invriest, kun je het tegelijkertijd ontdooien en marineren, wat je mogelijk wat moeite bespaart.)
Gemarineerde kip kun je tot 48 uur in de koelkast bewaren. De ideale marinade tijd is 4 tot 12 uur voor optimale smaak zonder dat de textuur wordt aangetast.
Rundvlees dat gekruid of gemarineerd is, kun je echter een stuk korter bewaren in de vriezer: ongeveer 1 maand. Varkensvlees: vers varkensvlees kun je tot 3 maanden lang ingevroren houden. Gekruid en gemarineerd varkensvlees (zoals varkensworstjes of gemarineerde karbonaadjes) ongeveer 1 maand.
De ten minste houdbaar tot datum is alleen geldig wanneer het nog vers is. Je vries het vlees in en je vries de vervaldatum in. De beste optie is om het binnen een dag of twee na het ontdooien te eten om er zeker van te zijn dat je niet het risico loopt dat het vlees verloopt.
Hoe lang gemarineerde kip invriezen. Je kunt gemarineerde kip tot 9 maanden invriezen in een ziplockzakje of diepvriesbestendige container.
De meeste recepten voor het marineren van vlees en gevogelte raden zes tot 24 uur aan. Het is veilig om het eten langer in de marinade te houden, maar na twee dagen is het mogelijk dat de marinade de vezels van het vlees begint af te breken, waardoor het papperig wordt.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast , terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken, zelfs als je het goed kookt.
Wikkel elk kippendeel (of hele vogel, als je hem heel hebt gekocht) zo strak mogelijk in plasticfolie. Doe die ingepakte delen in een diepvrieszak met ritssluiting in één laag. Nog beter is om ze vacuüm te verpakken in een plastic zak, als je een vacuümsealer hebt.
Kan je gebakken kip bewaren? Als je nog een stuk gebakken kip of rollade over hebt, dan kun je dat nog drie tot vier dagen bewaren in de koelkast. Je moet het vlees of de vis dan wel naast de koelkast laten afkoelen en goed afgedekt bewaren.
Bij de bereiding ervan is het belangrijk dat je goed oplet, want naast salmonella kunnen er nog meer ziekmakende bacteriën op kip zitten. Het voorkomen van een voedselinfectie is niet alleen een kwestie van goed doorbakken, maar ook van goed bewaren en goede hygiëne.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.