De kleurstoffen voor chocolade kun je gebruiken om ganache mee te kleuren. Ganache wordt gebruikt om taarten mee af te smeren of om de populaire drip cake mee te maken. Ganache leent zich perfect voor het maken van driptaarten.
Kun je ganache kleuren? Jazeker!!Dat kan met alle gel kleurstoffen.
Voor het kleuren van chocolade, cacaoboter en ganaches heb je speciale chocolade kleurstof nodig. Deze kleurstof is op basis van cacaoboter of kokosolie, waardoor het goed mengt met de chocolade.
Om je witte chocolade te kunnen kleuren heb je een voedingskleurstof nodig. Deze kun je het beste kopen bij een bakkersspeciaalzaak en dient op basis van poeder of olie te zijn. Een kleurstof op basis van water maakt van je gesmolten chocolade een korrelige puinhoop.
Hiervoor kun je kleurstoffen op waterbasis prima gebruiken. Niet voor chocola dus, voeg maar eens wat druppels water toe aan gesmolten chocola, dat mengt niet goed. Een paar druppels olie zijn wel goed te vermengen met chocola. Gelukkig bestaan er dus kleurstoffen op oliebasis, perfect voor het kleuren van chocola.
Hiervoor gebruik je 100 gram cacaoboter en 4 gram kleurstofpoeder. Deze meng je en smelt je een dag van te voren naar 45 graden. Dit doe je een dag van te voren omdat de kleuren dan mooi intens worden. Wanneer de chocolade gesmolten is mix je dit mengsel met een staafmixer om alle klontjes weg te halen.
Maar je het ook zelf kleuren door er wat kleurstof door te mengen. Er zijn heel veel kleuren kleurstof te krijgen. Meng eerst een heel klein beetje (een drupje is genoeg) door wit fondant en kneed het goed door. Is de kleur nog te licht voeg dan nog een beetje toe totdat je de gewenste kleur hebt.
Chocolade kleurstof blauw - Caking it Easy®
Doseer ongeveer 1 tot 3 procent kleurstof in gesmolten witte chocolade en maak de chocolade op de gewenste blauwe tint. Deze kleurstof is op oliebasis en. Voor gebruik het flesje goed schudden.
Ruby chocolade is chocolade, geboren uit de Deruby cacaoboon en roze van kleur. Een vaker voorkomende uitspraak is dan ook 'Wat is die roze chocolade?' . De roze kleur komt uit de cacaoboon zelf en is dus niet toegevoegd door middel van kleur- en smaakstoffen.
Maar nu delen we eerst het recept van de roze warme chocolademelk, zodat je hier lekker van kunt genieten. Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg hier de Ruby chocolade al roerend aan toe.Als de chocola gesmolten is, is het klaar.
Wil je iets roze/rood kleuren zonder smaak toe te voegen, gebruik dan een paar druppels bietensap of een beetje bietenpoeder. Oranje: Geraspte wortel of wortelsap geven je bereiding een oranje kleur. Geel: Een mespuntje kurkuma doet wonderen als je iets geel wilt kleuren.
Kun je fondant bovenop ganache gebruiken? Wil je ganache en fondant samen gebruiken om je taart af te smeren en te bekleden, dat kan prima.
Kleurstoffen kun je eenvoudig zelf maken door specerijen, kruiden, planten, bloemen en/of vruchten met een vijzel fijn te stampen. Als je maar lang genoeg stampt, komt de kleurstof vanzelf tevoorschijn. Voor het maken van vloeibare kleurstof kun je er eventueel wat druppels water aan toevoegen.
Om zelf fondant te kleuren koop je witte fondant en een kleurgel naar keuze. Op de witte fondant breng je vervolgens wat kleurgel aan en kneed je er goed doorheen. Blijf kneden tot je een mooie egale kleur hebt bereikt.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Ruby is een roze chocolade met een frisse smaak. Deze kleur en smaak zijn niet afkomstig van kleur- en smaakstoffen, maar komen echt uit de cacaoboon zelf.
Als er condens op chocola komt, veroorzaakt dit een witte waas. Dit noem je sugarbloom of suikerrijp. Door het vocht komen er suikers uit de chocola los, bij het verdampen van het vocht blijven deze suikers op het oppervlak achter. Dit resulteert in witte vlekken op je chocola.
Want Baktotaal is de enige webwinkel in Nederland waar je deze heerlijke roze chocolade online kunt kopen. Behalve zijn prachtige kleur en heerlijke smaak is Ruby chocolade net als donkere, melk en witte chocolade prima te smelten en te gebruiken voor allerlei chocoladecreaties.
Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig. Wij raden in dit geval aan om altijd een kwalitatief goed merk te kiezen.
Door persing kan de cacaoboter aan de cacaomassa onttrokken worden. De cacaomassa, cacaoboter en suiker worden vervolgens verhit, langdurig geroerd (geconcheerd) en dan langzaam afgekoeld (getempereerd). De chocolade wordt dan in een vorm gegoten om uit te harden.
Net als groene thee is donkere chocolade rijk aan antioxidanten (flavonoïden).Deze beschermen je cellen tegen aanvallen van vrije radicalen, wat kan leiden tot hartziekten. Met een gezond hart leef je niet alleen langer, het is ook veiliger om mee te sporten.
Zo kleur je je eigen suiker
Doe er 1 druppel kleurstof bij en wrijf de zak tussen je handen. Hierdoor verdeel je de suiker door de kleurstof. Bij mij was ongeveer 1 druppel voldoende voor 80-100 gram fijne suiker. Ik maak het vaak op gevoel, gebruik geen weegschaal.
Alle decoraties die moeten/mogen uitharden kun je al een paar weken van tevoren maken. Bewaar deze decoraties in luchtdicht afgesloten bakjes. Dan heb je daar geen omkijken meer naar.
Wanneer je je fondant of marsepein zelf kleurt kun je niet zonder kleurstoffen. Ze zijn er in vele verschillende kleuren van verschillende merken. De bekendste merken zijn toch wel Americolor, Wilton en Sugarflair. Deze kleurstoffen zijn uitermate geschikt voor het kleuren van fondant en marsepein.