De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Heel erg bang zijn voor flauwvallen maakt je voorzichtig en vermijdend. Cognitieve gedragstherapie is de aangewezen behandelvorm voor deze angst. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de meeste gevallen af te raden.
Het betekent niet dat u een hartaanval krijgt of dat u gek wordt. Flauwvallen is praktisch onmogelijk omdat daarvoor een bloeddrukverlaging vereist is en niet een bloeddrukstijging, zoals een paniekaanval.
Bewusteloosheid door heftige emoties of vermoeidheid
De vaakst voorkomende reden dat mensen flauwvallen en hun bewustzijn even verliezen is een emotie of vermoeidheid.
Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Kan flauwvallen kwaad? Flauwvallen kan meestal geen kwaad. Vaak gaat het om een onschuldige bloeddrukverlaging die het lichaam vanzelf herstelt.
Stress. Dit zorgt ervoor dat u gevoeliger bent voor prikkels. Hierdoor kunt meer last hebben van duizeligheid, wat kan leiden tot flauwvallen.
Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Voorafgaand aan het flauwvallen heeft u vaak een licht gevoel in uw hoofd, krijgt u zwarte vlekken voor uw ogen en hoort u gezoem in uw oren. Voor, tijdens of na het flauwvallen ziet u vaak bleek, zweet u overmatig en bent u misselijk. Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn.
Dat lijkt misschien heel gevaarlijk en eng. Maar je lichaam zet flauwvallen eigenlijk in als veiligheidsmechanisme, om zichzelf de mogelijkheid te geven je bloeddruk weer op orde te krijgen. Je bent meestal binnen enkele seconden tot minuten weer bij kennis. Zo snel herstelt je lichaam zichzelf.
Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten.
Bij een angstaanval, ook wel een paniekstoornis genoemd, wordt iemand plotseling overvallen door een intense angst. Dit gaat gepaard met fysieke symptomen, zoals een versnelde hartslag of transpirerende handen, en kan soms vijf tot 30 minuten aanhouden.
Flauwvallen is vaak onschuldig, maar kan wel eng of vervelend zijn. Daarom is het goed om ook een EHBO cursus te volgen, zodat je adequaat kunt handelen in noodsituaties, zoals bij flauwvallen. In dit artikel leggen we uit wat flauwvallen is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om iemand te helpen die flauwvalt.
Paniekaanval uit het niets? Een paniekaanval kan zomaar uit het niets komen en is een zeer intense schrikreactie die vaak gepaard gaat met heftige emoties en lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en benauwdheid.
Een aanval van hyperventilatie kan worden gevolgd door diarree, buikpijn, hoofdpijn, pijn in de rug of een grieperig gevoel. Acute hyperventilatie kan heel beangstigend zijn. De patiënt heeft het gevoel te stikken en kan duizelig worden, flauwvallen, misselijk worden en pijn krijgen op de borst of in de buik.
Als u flauwvalt komt dat omdat uw hersenen tijdelijk minder bloed ontvangen. Het kan zijn dat u dit voelt aankomen door duizeligheid, oorsuizen, zwart voor de ogen zien. Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen.
Bij flauwvallen gaat het om een lichte variant van bewusteloosheid. In tegen stelling tot bewusteloosheid reageert een slachtoffer bij flauwte vaak wel op een pijnprikkel. Flauwte kan onder ander worden veroorzaakt door hitte, benauwdheid of het kortstondig tekort krijgen van bloedtoevoer naar de hersenen.
Klachten en symptomen flauwvallen
Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte. Er zijn een aantal symptomen voor een dreigende flauwte: Duizeligheid of licht in het hoofd.
Tijdens een syncope kunnen de ogen open of dicht zijn. Een deel van de kinderen en volwassenen laat de urine lopen tijdens een syncope. Ook dit maakt vaak dat er wordt gedacht aan een epileptische aanval, maar dit komt dus ook bij syncope voor. Na de wegraking komen kinderen en volwassenen weer snel bij bewustzijn.
Sta langzaam op uit uw stoel of bed.Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën.Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan. Bespreek met uw huisarts wat u kunt doen aan stress en angst.
Voorbeelden van klachten van hypotensie zijn: duizeligheid, licht worden in het hoofd en flauwvallen.
Het resultaat is dat je duizeligheid kunt ervaren. Daarnaast kan ook oorsuizen en tinnitus leiden tot een verstoord evenwicht en duizelingen. Je kunt bijvoorbeeld ervaren dat je meer moeite moet doen om op de been te blijven en soms het gevoel kunt hebben dat je flauwvalt.
In het algemeen kan wel gezegd worden dat een wegraking hooguit enkele minuten duurt en vanzelf over gaat. De meeste mensen voelen zich hierna weer normaal en zijn weer helder van geest. Epilepsiepatiënten zijn achteraf meestal nog wel een tijdje verward.
Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn ernstig en andere eerder onschuldig.